UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Curtea Supremă la primul termen al procesului în care va fi judecat că a minţit şi favorizat infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat în această dimineaţă la Curtea Supremă
Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat în această dimineaţă la Curtea Supremă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat, vineri dimineaţa, la Curtea Supremă unde s-a dat startul procesului în care va fi judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Procurorii l-au trimis în judecată pe al doilea om în stat la începutul lunii iulie în dosarul retrocedării ilegale a Pădurii Snagov şi a Fermei regale Băneasa.

UPDATE  Potrivit unor surse judiciare, procedurile de cameră preliminară au fost amânate pentru 20 septembrie, în urma unei cereri făcute de Dorin Marian, celălalt inculpat în dosar. Acesta, de altfel, nici nu s-a prezentat, vineri, în faţa instanţei, scrie news.ro. Călin Popescu Tăriceanu a stat puţin în sediul instanţei supreme şi a refuzat să facă declaraţii atât la intrare, cât şi la ieşire.
 

Procesul se desfăşoară în această fază în cameră preliminară, şedinţa de judecată nefiind publică. Anchetatorii afirmă că Tăriceanu a minţit atunci când a fost audiat în legătură cu dosarul „Ferma Băneasa”, în care Remus Truică, prinţul Paul, Dan Andronic şi mai mulţi milionari israelieni au fost deja trimişi în judecată.

„Călin Popescu Tăriceanu a avut cunoştinţă de  «afacerea cu prinţul Paul» derulată de grupul infracţional format din Remus Truică, Tal Silberstein, Andrei Marcovici şi Dan Andronic. Dacă inculpatul ar fi declarat adevărul ar fi contribuit hotărâtor la aflarea adevărului”, arată procurorii 

Concret, anchetatorii arată în documentele trimise instanţei că Tăriceanu ar fi putut oferi amănunte decisive şi pentru dovedirea activităţii grupului infracţional şi a relaţiilor între membrii acestuia.

Cum a luat naştere super-afacerea de peste 150 de milioane de euro

Procurorii prezintă în rechizitoriu cum s-a născut afacerea prin care s-a creat un prejudiciu statului de peste 150 de milioane de euro.

„În cadrul discuţiilor purtate (în perioada august-septembrie 2006), bazându-se pe relaţiile pe care le avea în lumea politică şi astfel pe influenţa pe care o putea avea asupra funcţionarilor publici, direct sau prin intermediul asociaţilor săi, şi intuind posibilitatea obţinerii în mod necuvenit a unor bunuri de o valoare considerabilă, Remus Truică i-a promis lui Paul Al României că poate să îi recupereze averea revendicată, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel, respectiv, în calitate de fost şef al cancelariei primului ministru (….), cunoaşte politicieni de top, inclusiv pe primul ministru în funcţie, Călin Popescu Tăriceanu, şi funcţionari publici la nivelul instituţiilor centrale, că poate asigura serviciile unor firme de avocatură de renume, cu influenţă în justiţie, făcându-se referire inclusiv la un judecător de la ÎCCJ aflat în relaţie cu unul dintre avocaţii de la firma de avocatură prezentată, cerând în schimb o parte considerabilă, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut”, arată procurorii.

Prinţul Paul ar fi fost de acord să cumpere influenţa lui Truică şi să îi dea acestuia un procent însemnat din ceea ce urma a se retroceda, cedându-i toate drepturile, succesorale şi litigioase, asupra bunurilor respective. A pus însă şi o condiţie:Truică să îi dea o sumă de bani în avans, date fiind eşecurile mandatarilor pe care i-a avut anterior, persoane care de asemenea erau cunoscute ca având influenţă, în politică sau în justiţie, chiar dacă nu la nivelul lui Truică.

Convins că prin influenţa şi relaţiile pe care le are poate obţine bunurile respective şi cunoscând valoarea de piaţă a acestora (avea deja casă la Snagov, iar zona Băneasa era, de notorietate, o zonă în plin avânt imobiliar), Truică a fost de acord cu condiţia pusă de prinţ, dar pentru că nu dispunea de astfel de sume de bani (de ordinul milioanelor de euro), a prezentat „afacerea” asociaţilor săi israelieni, Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz.

Propunerea a fost primită bine de cei doi, însă pentru că nu locuiau permanent în România, Silberstein a avut nevoie de o persoană de încredere care să îi aducă la îndeplinire dispoziţiile şi să-l informeze permanent asupra stadiului afacerii. L-a ales pe Andrei Marcovici care a făcut parte din staff-ul său atunci când s-a ocupat atât de campaniile electorale din anul 2004 şi 2008 şi care era prieten apropiat şi cu Remus Truică, arată procurorii. Ulterior Marcovici a ocupat funcţia de consilier personal al şefului Cancelariei primului ministru în Guvernul Tăriceanu.

În scurtă vreme, grupul infracţional din care aceştia făceau parte „a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, în anul 2007, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, în anul 2008, prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro, sume care reprezintă totodată folos necuvenit pentru Prinţul Paul”, explică anchetatorii.

Ei  mai subliniază că în perioada în care membrii grupului infracţional au reuşit obţinerea celor două bunuri, „prin infracţiuni de corupţie”, respectiv ani 2007-2008, aceştia au fost implicaţi în mod direct şi în activităţi politice, „Silberstein şi Andronic acordând consultanţă partidului aflat la guvernare (PNL-n.r.) precum şi primului ministru de la acel moment, Călin Popescu Tăriceanu”.

„În acest context al implicării în viaţa politică, membrii grupului infracţional au pretins şi au fost percepuţi ca având influenţă la cel mai înalt nivel în statul român, aspect care a contat în realizarea înţelegerii infracţionale cu cumpărătorul de influenţă, dar şi în determinarea funcţionarilor publici să aprobe retrocedările chiar cu încălcarea dispoziţiilor legale. În concret, aceştia au pretins că pot obţine retrocedarea bunurilor revendicate urmare a relaţiilor apropiate pe care le aveau cu primul ministru în funcţie, relaţii notorii la acel moment, relaţii dovedite şi prin acea că <<omul lui Tal>>, respectiv Marcovici, fusese numit consilier personal la Cancelaria primului ministru Tăriceanu”, arată procurorii.

Minciunile

Pentru lămurirea legăturii între membrii grupului infracţional anchetatorii au decis să-I audieze pe 15 aprilie anul acesta, în dosarul „Retrocedărilor”, atât pe Călin Popescu Tăriceanu, cât şi pe fostul şef al Cancelariei Dorin Marian. „În declaraţiile date ca martori cei doi au făcut însă afirmaţii mincinoase şi nu au spus tot ce ştiu în legătură cu faptele cu privire la care au fost întrebaţi, astfel că prin ordonanţa din data de 16.05.2016 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuarea a urmăriri penale faţă de aceştia pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, iar în cazul lui Tăriceanu şi pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului”, explică anchetatorii.

Practic, Tăriceanu a susţinut că nu a cunoscut activitatea infracţională a celor care l-au ajutat pe prinţ să recupereze „abuziv” Pădurea Snagov şi ferma Regală Băneasa şi că că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu Dan Andronic şi Tal Silberstein. Procurorii susţin însă că preşedintele Senatului a avut mereu relaţii apropiate cu cei doi „Tăriceanu participând la evenimente personale sau petrecând concediile împreună”. Documentele strânse de anchetatori mai arată că deşi Marcovici era angajat al lui Dorin Marian la Cancelarie acesta a lucrat ca şi consilier personal al lui Călin Popescu Tăriceanu „fiind trimis tocmai în acest scop pentru a fi angajat la guvern de Silberstein”, susţin anchetatorii.

„Avem în vedere faptul că dovedirea grupului infracţional şi a activităţii membrilor acestuia, în principal în ce priveşte relaţia cu cumpărătorul de influenţă, a presupus şi dovedirea relaţiei personale între aceste persoane, precum şi dovedirea împrejurărilor în care Marcovici Marius Andrei a devenit consilier la Cancelaria primului ministru şi a competenţei/influenţei reale avute de acesta în cadrul Guvernului României, în condiţiile în care s-a folosit de această calitate de consilier pentru întărirea convingerii cumpărătorului de influenţă că grupul infracţional poate obţine bunurile revendicate tocmai prin această influenţă avută în lumea politică la cel mai înalt nivel”, mai arată procurorii anticorupţie care precizează că declaraţia lui Tăriceanu este mincinoasă nu numai în privinţa relaţiei avute cu membrii grupului infracţional şi a cunoaşterii activităţii acestora, dar şi în privinţa intermedierii unor întâlniri cu alţi politicieni, aflaţi în conducerea statului după încetarea mandatului său, cu care gruparea voia să intre în contact.

Favorizarea infractorului

În ceea ce priveşte cea de-a doua infracţiune pentru care Tăriceanu a fost trimis în judecată, cea de favorizarea infractorului, procurorii DNA susţin că aceasta a fost săvârşită prin faptul că „întreaga declaraţie pe care a dat-o ca martor este mincinoasă, prin aceasta urmărind împiedicarea sau îngreunarea cercetărilor şi tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate în dosarul 259/P/2015 pentru infracţiuni de corupţie şi constituire grup infracţional în vederea comiterii unor astfel de infracţiuni”.

Totodată, anchetatorii mai arată că „prin declaraţiile mincinoase date în cauză” ca martor Tăriceanu a urmărit favorizarea celor cercetaţi în dosar (Truică Remus, Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin, Marcovici Marius Andrei), „cu care avea şi are în continuare relaţii personale apropiate, rezultă şi din poziţia sa publică, exprimată atât înaintea audierii sale, cât şi ulterior, preluată de mass media, din care rezultă că avea cunoştinţă despre faptele pentru care aceste persoane sunt cercetate, cunoscute în spaţiul public conform propriei afirmaţii”.

21 de persoane trimise în judecată

În dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, procurorii DNA Braşov au trimis în judecată 21 de persoane. Paul al României deschide lista acuzaţilor, ca beneficiar direct al terenurilor, a căror valoare depăşeşte, spun anchetatorii, 145 de milioane de euro.

Remus Truică, om de afaceri cu puternice conexiuni politice, aşa cum îl caracterizează procurorii, a avut însă de câştigat cel mai mult, după ce l-a convins Paul al României să îi cedeze 80% din tot ce obţine în procedurile de retrocedare, drept răsplată pentru influenţarea factorilor decisivi.

Dan Andronic este şi el judecat în acest dosar, pentru că ar fi făcut presiuni mediatice în interesul grupului. Miliardarul Benjamin Steinmetz va fi judecat în lipsă, fiind principalul finanţator.

Un rol important l-ar fi jucat în grup şi fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, israelianul Tal Silberstein.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite