Traficul de arme din România, teatru ieftin în regia postului britanic Sky News

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Traficanţii de arme” Csaba Pantics (stânga), Levente Pantics (centru) şi Aurelian Szanto FOTO Facebook
”Traficanţii de arme” Csaba Pantics (stânga), Levente Pantics (centru) şi Aurelian Szanto FOTO Facebook

Reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România s-a dovedit a fi o piesă proastă de teatru. Actorii de ocazie, care au folosit replici stabilite dinainte de autorul reportajului, au fost plătiţi cu 2.000 de euro. Intermediarul afacerii, românul Aurelian Szanto, a dat declaraţii complete.

„Senzaţionalul” reportaj difuzat de Sky News în care jurnaliştii britanici „dezvăluiau” cum „traficanţii români vând arme oricui chiar şi teroriştilor” s-a dovedit a fi o înscenare pusă la cale chiar de către ziarişti, în goana după audienţă. Ca într-o adevărată piesă de teatru, protagoniştii filmării au intrat în rolul „traficanţilor de arme”, folosind replicile dictate chiar de autorul reportajului, Ramsay Stuart. Pentru prestaţia lor, actorii de ocazie au fost plătiţi cu 2.000 de euro. „Actoria” ar putea însă să-i coste scump. Aceştia sunt urmăriţi penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Procurorii DIICOT a reuşit într-un timp-record să-i identifice pe protagoniştii filmării, dar şi locul în care a fost pus în scenă reportajul. Miercuri-dimineaţă, anchetatorii au descins în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, de unde au ridicat trei persoane: doi bărbaţi care deţineau legal armele de vânătoare care apar în filmare, precum şi intermediarul afacerii. Acasă la primii trei au fost găsite şi armele de vânătoare care apar în reportajul jurnaliştilor britanici.

„Am fost păcălit“

Bărbatul care a intermediat întâlnirea cu cei de la Sky News, Aurelian Szanto, a dat declaraţii complete în faţa procurorilor. La ieşirea din sediul DIICOT, el a spus că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme.

„Ce declar este totul adevărat şi o fac pentru imaginea mea şi imaginea României, în primul rând pentru că sunt român şi sunt mândru cu asta. Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu  traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi”, a spus Szanto.

El a precizat că a fost contactat de un prieten din Anglia care ştia că are arme de vânătoare şi l-a întrebat dacă este de acord să ajute la realizarea documentarului Sky News. „Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a precizat Szanto.
Bărbatul a adăugat că a primit asigurări de la jurnaliştii Sky News că la finalul documentarului se va menţiona că toate persoanele care apar în filmare sunt fictive.

Cine sunt „traficanţii de arme“

Cei trei bărbaţi care au ajutat la punerea în scenă a reportajului difuzat de Sky News sunt etnici maghiari, originari din localitatea Iernut, judeţul Mureş. Aurelian Szanto, un mureşean stabilit de şapte ani în Marea Britanie, este cel care ar fi fost contactat de echipa de la Sky News. Acesta a vorbit mai departe cu fraţii Pantics, Levente şi Csaba. Unul dintre ei – Csaba – locuia în Iernut, în timp ce fratele său, Levente, locuieşte în Bistriţa. Se pare că între unul dintre fraţii Pantics şi Aurelian Szanto există şi grad de rudenie prin alianţă.

Csaba are propriul business în Iernut, în timp ce Levente este manager la o firmă de telefonie mobilă, acesta ocupându-se de contractele companiei cu alte firme mari din Bistriţa-Năsăud. Levente este căsătorit cu o doctoriţă stomatolog, cu care are doi copii minori.

Se pare că toţi trei sunt vânători înrăiţi, deţinând legal arme de vânătoare. De închirierea autoturismului de teren, marca Suzuki Samurai, care apare în reportajul jurnaliştilor de la Sky News s-a ocupat Levente. Acesta a apelat la un alt vânător din comuna Mărişelu.

Procurorii DIICOT au ajuns, miercuri-dimineaţă, şi în comuna Mărişelu, unde au luat la puricat casa proprietarului maşinii. Apropiaţi ai bărbatului spun că, de acolo, procurorii au ridicat două trofee, gloanţe, arme de vânătoare, echipament de vânătoare, precum şi maşina de teren.

Au filmat pe dealuri

Documentarul a fost filmat tot în Bistriţa-Năsăud, pe 31 iulie, pe un deal din satul Jeica, pe raza comunei Mărişelu. Acolo, miercuri-dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au făcut reconstituirea reportajului.

Despre Levente Pantics, apropiaţii spun că era foarte liniştit şi că nu se aşteptau la aşa ceva din partea sa, mai ales că este căsătorit şi are copii mici. De asemenea, acesta se pare că ar câştiga destul de bine la compania unde lucrează, iar cunoscuţii săi nu îşi explică de ce a intrat în acest joc al jurnaliştilor britanici pentru câteva sute de euro. Levente Pantics nu a fost văzut de către şeful său de mai bine de două săptămâni, iar colega sa de muncă a primit un sms de dimineaţă, în care acesta îi spunea că nu poate ajunge la birou.

Cum au fost descoperiţi

Procurorilor DIICOT nu le-a fost prea greu să reconstituie traseul jurnaliştilor de la Sky News în România şi să dea de urma „traficanţilor de arme”.

Anchetatorii au luat urma jurnaliştilor britanici la Târgu-Mureş, unde aceştia au ajuns cu o cursă aeriană. Aici, ei au închiriat o maşină pentru a merge la Bistriţa. La hotelul în care au fost cazaţi apare pe camerele de luat vederi şi intermediarul Aurelian Szanto, care s-a întâlnit cu jurnaliştii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de cum vor decurge lucrurile. A doua zi, Szanto i-a adus şi pe cei doi amici. Aceştia au primit instrucţiuni cu privire la modul în care materialul avea să fie realizat. Jurnalistul britanic, spun procurorii, a venit pregătit: adusese nişte geci de camuflaj şi le-a spus fraţilor Pantics că trebuie să poarte cagule în momentul în care se filmează materialul. Pentru ca totul să fie cât mai credibil, jurnalistul le-a dat şi replicile pe care trebuiau să le rostească.

Procurorii mai spun că cei trei au fost şi recompensaţi pentru acest efort – Aurelian Szanto a primit 1.000 de euro, în vreme ce ceilalţi doi ar fi primit câte 500 de euro. 

CNA cere repararea imaginii României

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va sesiza, la începutul săptămânii viitoare, autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie (OFCOM), cu ultimele date din ancheta DIICOT, care dovedesc că reportajul de la Sky News a fost o înscenare.

film

„Aşteptăm documente de la DIICOT pentru a completa sesizarea cu date concrete, după care o vom trimite la OFCOM. Acum fundamentăm plângerea. Este o chestiune de zile, probabil la începutul săptămânii viitoare vom trimite documentul. Cerem OFCOM analizarea cazului, sancţionarea postului de televiziune, retragerea reportajului recunoaşterea înscenării şi scuze din partea jurnaliştilor. Este foarte important pentru statul român ca postul Sky News să dea o dezminţire, pentru ca publicul din Marea Britanie şi numai să cunoască adevărul”, a explicat, pentru „Adevărul“, Valentin Jucan, membru CNA.

Impactul ştirilor difuzate de Sky News este foarte mare, afirmă Valentin Jucan, iar imaginea României a avut de suferit. „Sky News operează în aproape toate marile lanţuri de hoteluri din lume. Este accesibil pentru aproximativ 98 de milioane de persoane din 36 de ţări europene, plus telespectatorii din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Deci, nu este numai o problemă la nivelul Marii Britanii, dar şi la nivel internaţional. Acel reportaj a penetrat foarte mult spaţiu mediatic din lume, în condiţiile în care terorismul afectează Europa”, a spus Valentin Jucan.

Care este următorul pas

În funcţie de răspunsul pe care CNA îl va primi de la OFCOM, Valentin Jucan nu exclude acţionarea în justiţie a postului de televiziune.

”Instituţiile implicate în acest caz sunt DIICOT şi CNA. Acestea ar trebui să fie parte într-un eventual proces împotriva Sky News. Trebuie avute în vedere atât latura civilă, cât şi cea penală. Având în vedere că locul în care s-a produs fapta este România, atunci plângerea trebuie făcută aici, în speţă Tribunalul Bucureşti. Instanţa decide dacă îşi declină competenţa în favoarea Curţii Europene de Justiţie sau judecă speţa”, afirma Valentin Jucan.

„Dacă statul român îşi doreşte să-şi apere imaginea, poate să o facă prin nişte proceduri instituţionale foarte clare, fără să creeze un conflict diplomatic. Cred că un conflict diplomatic s-ar creea dacă OFCOM ar ignora ceea ce s-a întâmplat. Atunci Ministerul de Externe ar putea cere lămuriri”, a mai precizat Jucan.

Sky News îşi apără jurnalistul

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Adevarul că „este falsă informaţia potrivit căreia Stuart a plătit pentru această poveste. Stuart Ramsay şi echipa sa au prezentat un raport solid privind traficul cu arme din România, iar Sky News susţine deplin această poveste”.

La rândul său, jurnalistul Ramsay Stuart, autorul reportajului, a negat toate acuzaţiile. Într-un interviu pentru România TV, Stuart a spus că tot ce este prezentat în filmare este real şi că este la dispoziţia autorităţilor române. Britanicul a mai spus că, dacă s-a lăsat înşelat, atunci oamenii din material sunt cei mai buni actori. „Dacă ar fi jucat teatru (traficanţii), atunci ar merita un Oscar. Sunt cei mai buni actori”, a afirmat Stuart. 

Cine e Stuart Ramsay, jurnalistul care a pus în scenă investigaţia inventată

sturat ramsey foto skynews

Stuart Ramsay (49 de ani) este unul dintre veteranii postului britanic Sky News. Originar din Porthcawl, localitate în sudul Ţării Galilor, Ramsay a început ca ziarist de presă scrisă, în urmă cu peste 20 de ani, iar acum ocupă funcţia de şef al corespondenţilor la Sky News. A lucrat ca reporter al Sky News în Africa, SUA, Moscova, Irlanda, Dubai şi New Delhi. În prezentarea de pe Sky News şi de pe reddit.com, o comunitate online, Stuart Ramsay este descris drept un jurnalist multi-premiat care a făcut materiale de investigaţii despre cartelul drogurilor din Mexic, conflictele din Ucraina şi prăbuşirea avionului MH17, reportaje despre confruntările armate din Siria.

Ramsay a reuşit să obţină imagini şi interviuri exclusive cu jihadişti din Marea Britanie. A transmis şi din Egipt în timpul scenelor din Piaţa Tahrir - material pentru care el şi echipa lui au fost nominalizaţi la premiile BAFTA şi au primit Golden Nymph la Premiile Televiziunii din Monte Carlo. Printre alte distincţii obţinute de acest jurnalist se numără: nominalizare la premiile Bafta şi Emmy, pentru materialele jurnalistice despre talibanii din Pakistan. Pe reddit.com, Ramsay spune că în Mexic „i-a întâlnit pe unii dintre cei mai notorii şi periculoşi criminali din ţară“, inclusiv un om ce pretinde că a ucis peste 500 de persoane. La întrebările curioşilor despre reportajele sale, el răspunde că „noi nu plătim pentru interviuri!/We don’t pay for interviews“. (Florina Pop)

Românii, indignaţi de aroganţa ziaristului britanic de la Sky News

Jurnalistul britanic Stuart Ramsay a devenit ţinta internauţilor români după ce a falsificat ancheta privind traficul de arme din România. Astfel, ancheta lui Stuart Ramsay a dus la reacţii ironice din partea internauţilor în ceea ce priveşte veridicitatea faptelor prezentate. Acuzat că a minţit publicul în materialul prezentat, Stuart Ramsay a scris pe Twitter: „Trolilor, sincer râd de mă ţin cu mâinile de burtă. Proştii care nu înţeleg jurnalismul nu îl înţeleg deloc. Hehe“.

Arme de jucarie FOTO Twitter

În urma celor scrise, pe contul de Twitter al lui Ramsay au fost adăugate numeroase comentarii ironice, inclusiv din partea unor jurnalişti români. „Înţelegi viaţa? Avem şi noi nişte arme. Vrem să faci o poveste“, a scris o jurnalistă TV punând şi o poză cu un pistol cu apă. „Râsul tău e la fel de credibil precum investigaţia armelor din România“, „Ar trebui să nu te mai numeşti jurnalist. Nu e prea târziu să te reinventezi“, „Te-ai făcut de râs şi ai făcut de râs şi Sky News“, „Avem un OZN în spatele curţii cu tot cu extratereştri. Vrei să vii să faci o investigaţie de-a ta de 1.000 de euro?“, au fost şi alte comentarii adăugate de români.  (Victor Arvunescu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite