Cum şi-au bătut joc comuniştii de Capela Arhiereilor din Blaj: au transformat lăcaşul de cult în depozit de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capela Arhiereilor de la Blaj. Foto: viziteazablajul.ro
Capela Arhiereilor de la Blaj. Foto: viziteazablajul.ro

Un monument mai puţin cunoscut, dar foarte important pentru istoria Transilvaniei, este Capela Arhiereilor din Blaj. Aici sunt îngropaţi şapte episcopi şi mitropoliţi greco-catolici. Pe vremea comunismului, Capela a fost transformată în magazie şi depozit de legume.

Capela Arhiereilor se află în Blaj, în spatele Colegiului Naţional ”I. M. Klein”, în trecut Institutul Recunoştinţei, constituit de către mitropolitul Vasile Suciu. Acesta a considerat că trebuie să se construiască în apropiere o capelă pentru elevii şi surorile din institut, urmând ca în subsolul ei să fie mutate rămăşiţele arhiereilor Blajului. 

”Construcţia lăcaşului a început în 1935, iar în 31 octombrie 1937 osemintele arhiereilor aşezate în şase sicriaşe purtate pe umeri de preoţi tineri au fost mutate din cripta din curtea castelului în noua criptă a capelei", aflăm din volumul ”Vatră de credinţă, istorie şi cultură românească”, lucrare având ca autori pe Ion Moldovan şi Alexandru Petărlecean.

”Capela Arhiereilor” a fost transformată în 1948, după instaurarea regimului comunist, în magazie, iar cripta în depozit pentru legume. Biserica greco-catolica era la vremea respectivă scoasă în afara legii de către noua administraţie comunostă din România. Demersul privind lăcaşul de cult de la Blaj a făcut parte din campania pusă la care de fosta securitate pentru a reduce la tăcere vocile personalităţilor de religie greco-catolică din Transilvania. 

capela blaj

Slujbă în Capela Arhiereilor

Capela şi-a recăpătat destinaţia doar după 1989. Aici se află rămăşiţele pământeşti a şapte episcopi şi mitropoliţi greco-catolici: Petru Pavel Aron (1752 - 1764), Atanasie Rednic (1764 - 1772), Grigore Maior (1772 - 1782), Ioan Bob (1782 - 1830), Ioan Lemeny (1832 - 1850), Ioan Vancea (1869 - 1892) şi Alexandru Nicolescu (1935 - 1941). Periodic la Capela Arhiereilor au loc slujbe religioase şi alte evenimente din viaţa Bisericii Greco-Catolice, precum şi evocări ale personalităţilor ce îşi duc somnul de veci aici.

capela blaj

Cripta unde se află osemintele arhiereilor

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este organizată - în conformitate cu Codul Canoanelor Bisericilor Orientale - ca biserică arhiepiscopală majoră, cu sediul la Blaj. Arhiepiscopia majoră este compusă din Arhiepiscopia de Făgăraş şi Alba Iulia, Episcopia de Oradea, Episcopia de Cluj-Gherla, Episcopia de Lugoj şi Episcopia Maramureşului (cu sediul în municipiul Baia Mare). Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma îndeplineşte în acelaşi timp şi funcţia de arhiepiscop-mitropolit de Alba Iulia şi Făgăraş. Din 1994 şi până în prezent, Arhiepiscopia şi Mitropolia Blajului este condusă de I.P.S. Lucian Mureşan.

Citiţi şi:

 

Ultimii saşi din Vingard, satul din Alba cu o vechime de aproape 600 de ani

 

Cine sunt saşii şi cum au contribuit la dezvoltarea Transilvaniei. Cine le-a dat denumirea de saşi coloniştilor germani aduşi în Ardeal

„Noi nu am avut tinereţe“. Povestea impresionantă a liceenilor din Alba Iulia care au fondat Liga Anticomunistă

Petru Groza la Alba Iulia, după reforma agrară. Primele minciuni colosale ale regimului comunist din România

Cascada Pişoaia şi Dealul cu melci, două frumuseţi spectaculoase din Apuseni

Ştirile anilor '20: interlopi fioroşi, împuşcături şi atentate într-un oraş mic de provincie

Cronici sportive din perioada interbelică: când arbitrii erau părtinitori

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite