Brânză „de Sibiu“ cu E-coli, într-un magazin din Slatina. Marfa era adusă fără documente de provenienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre probele recoltate în august de inspectorii DSVSA Olt în obiectivele din judeţ, în cadrul unei campanii naţionale, s-a dovedit  pozitivă la Escherichia coli – verotoxigenă. Magazinul în care s-a descoperit telemeaua a fost închis temporar, doar că patronul şi-a permis să redeschidă fără să mai anunţe inspectorii sanitar-veterinari.

Oltul este pe lista celor opt judeţe (Vâlcea, Suceava, Caraş-Severin, Sibiu, Tulcea, Bistriţa-Năsăud , Olt şi Prahova) cu probe pozitive de Escherichia coli verotoxigenă, probe recoltate la nivelul întregii ţări în cadrul unei campanii naţionale demarate în aprilie. Prezenţa E-coli cu cea mai agresivă tulpină, care, la vârste mici, poate determina sindromul hemolitic uremic SHU (responsabil de tragedia din Argeş) a fost evidenţiată într-o probă de telemea recoltată dintr-un magazin din Slatina.

Controlul în magazinul incriminat, situat în incinta Pieţei Zahana, a avut loc în 24 august 2016. Buletinul de analiză, a declarat directorul Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, Veronel Bolborea, a fost emis la începutul acestei luni, în 2 septembrie. În urma constatărilor s-a impus confiscarea cantităţii de brânză sechestrate, 86,6 kilograme, şi incinerarea acesteia. Totodată s-a dispus suspendarea activităţii magazinului şi igienizarea unităţii, la finalul operaţiunii patronul fiind obligat să solicite noi teste de sanitaţie pentru a se verifica eficienţa dezinfecţiei generalizate, a precizat directorul Bolborea.

„Brânza a fost adusă în magazin fără documente de provenienţă, din declaraţiile proprietarului magazinului rezultând că ar proveni din zona Sibiu. Având în vedere că e vorba de lipsă a documentelor, e şi evaziune fiscală,  dar e treaba altor instituţii, pe noi altceva ne-a interesat. Ce a ţinut de noi am impus, i-am spus ce are de făcut dacă vrea să-l redeschidă, dar mai bine l-ar închide de tot, dacă are de gând să lucreze la fel şi în continuare. (...) Bineînţeles că dacă şi-a reluat activitatea fără să ne anunţe riscă o amendă cât casa şi dosar penal“, a precizat şeful DSVSA Olt.

„Nu am avut cazuri de diaree severă în ultimele luni“

Fără ca inspectorii sanitar-veterinari să fi revenit în control, magazinul a fost însă redeschis, astăzi vânzătoarea întâmpinându-şi clienţii binevoitoare. Declaraţii despre cele întâmplate în urma controlului DSVSA n-a vrut să facă, precizând că nu este împuternicită de patron, şi nici nu a putut furniza, în lipsa acordului, date de contact ale şefilor firmei. „Numele firmei îl puteţi vedea aici, şi al patronului, dar nu pot să vă dau un număr de telefon. Vine după-amiază la magazin“, a precizat vânzătoarea.

Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care de la episodul Argeş raportează centralizat date despre cazurile de diaree severă, precizează că nu s-au confruntat cu o astfel de patologie în ultimele luni. Escherichia coli verotoxigenă, care poate produce îmbolnăviri cu sindrom diareic sever,  poate fi prezentă, a precizat directorul medical al unităţii spitaliceşti, dr. Cătălin Pătru, medic epidemiolog, în aliment, dar şi la purtători sănătoşi, iar în lipsa respectării cu stricteţe a normelor de igienă poate ajunge pe suprafeţe sau pe diverse produse.„Cel puţin la nivel de judeţ eu ca spital trebuie să ştiu ce se întâmplă şi să am în vedere, aşa că e foarte bine că s-au desfăşurat aceste controale şi că se fac publice concluziile. (...) La noi cazuri de diaree severă nu s-au înregistrat în ultimele luni, dar protocolul de raportare rămâne în vigoare“, a precizat Pătru.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite