Siesta prelungită anunţă un diabet de tip II? Cât ar trebui să dormim după-amiaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siesta de după-amiază nu ar trebui să se întindă dincolo de o oră
Siesta de după-amiază nu ar trebui să se întindă dincolo de o oră

Un somn mai lung de o oră după-amiaza poate fi un semnal de alarmă pentru bolile metabolice nediagnosticate precum diabetul de tip II, arată un studiu al cercetătorilor japonezi.

Persoanele cu diabet nediagnosticat obosesc mai repede şi simt adesea nevoia de a se odihni după-amiaza, arată un studiu al cercetătorilor britanici, citaţi de bbc.com.  Specialiştii sunt de părere că nu există dovezi  clare potrivit cărora obiceiul siestei prelungite după-amaiaza creşte riscul de diabet, însă colegii lor japonezi îi contrazic.

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Tokyo şi-au făcut publice rezultatele studiului lor făcut pe 300.000 de persoane recent, la reuniunea Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului de anul acesta. Ei spun că un somn mai lung de 60 de minute în fiecare după-amiază creşte riscul de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care nu dorm după-amiaza sau cu acelea care au un somn de maximum 40 de minute.

Cercetătorii  japonezi  pun această nevoie în legătură cu o odihnă precară în timpul nopţii, cauzată de apnee. Această odihnă precară poate sta la baza atât a riscului de atac de cord, la baza bolilor cardiovasculare, precum şi la baza bolilor metabolice cum este diabetul de tip II. Privarea de somn poate duce la creşterea apetitului, o altă cauză conjugată care poate declanşa diabetul zaharat.

Prin comparaţie, un pui de somn după-amiaza poate creşte starea de alertă şi îmbunătăţi abilităţile, adaugă specialiştii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite