Ce urmează în cazul Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă va demisiona din Senat, Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal automat, întrucât se mai bucură încă de imunitatea oferită de Legea răspunderii ministeriale. Însă nici nu mai poate fenta mult timp Justiţia. De fapt, e doar o chestiune de zile până când procurorii îl vor putea ancheta pe general.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a anunţat vineri demisia din Parlament, ca urmare a presiunii străzii, după ce Senatul a blocat anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină. „Senatorii pot demisiona prin cerere scrisă, adresată preşedintelui (Senatului n.r.). Preşedintele Senatului, în şedinţă publică, întreabă senatorul dacă stăruie în cererea de demisie şi, dacă răspunsul este afirmativ, ori dacă senatorul nu se prezintă pentru a răspunde,  cu toate că a fost înştiinţat, declară locul vacant“, se arată în Regulamentul Senatului.

Aşadar, în şedinţa de luni a Senatului, Gabriel Oprea ar trebui să rămână fără calitate de parlamentar, deci şi fără imunitate. Numai că demisia din Senat nu atrage automat şi începerea urmării penale, pentru că Oprea este protejat în continuare de imunitatea conferită de Legea răspunderii ministeriale. Cum Oprea este cercetat pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru (moartea poliţistului Bogdan Gigină a suvernit ca urmare a faptului că deschidea coloana lui Gabriel Oprea), procurorii trebuie să ceară acum aviz pentru începerea urmăririi penale de la preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit specialiştilor din domeniul juridic, procurorii DNA pot aborda situaţia în două feluri. Unii susţin că procurorii trebuie să vină cu noi probe pentru a solicita aviz de la Cotroceni. „Dacă nu vor veni cu noi probe, Oprea va puta invoca, mai târziu, în instanţă, că puterile statului s-au încălecat. Pe aceleaşi probe, Senatul a dat aviz negativ, iar Preşedinţia a dat aviz pozitiv, pentru că Iohannis nu se va opune. Iar avocaţii lui Oprea merg numai pe muchii de procedură, aşa cum au făcut şi în cazul contestaţiei la plagiat: nimic pe fond, totul pe virgule“, susţine avocatul Elenina Nicuţ.

Pe de altă parte, prefesorul de drept constituţional Radu Carp spune că nu e nevoie ca DNA să vină cu noi probe. „Dupa demisia lui Oprea, DNA va adresa, foarte curând cel mai probabil, o cerere preşedintelui Iohannis. Nu este nevoie de probe noi faţă de cererea adresată Senatului, din moment ce va fi prima cerere adresată Preşedintelui legată de dosarul lui Oprea. Orice alta interpretare este pură speculaţie care nu se bazează pe norme, ci pe intuiţii“, a scris Carp pe Facebook.

Şi alte surse juridice au declarat pentru „Adevărul“ că procurorii DNA pot merge pe a doua variantă, întrucât Gabriel Oprea şi-a pierdut calitatea de senator, deci probele aflate deja la dosar pot fi folosite încă o dată şi pentru solicitarea care va fi trimisă la Cotroceni.

Până acum, şeful statului a avizat favorabil toate solicitările Justiţiei. Întrebat, vineri, înainte ca Gabriel Oprea să-şi anunţe demisia, cum comentează faptul că, în eventualitatea unei demisii, fostul vicepremier rămâne totuşi cu imunitate, şeful statului a comentat, zâmbind: „Da, dar atunci solicitarea ajunge la mine şi ştiţi cum se soluţionează“.

Reacţii politice

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a răsuflat uşurat după ce Oprea şi-a anunţat demisia. „Salut decizia domniei sale. Cred că în contextul actual gestul domniei sale este binevenit”, a spus Tăriceanu, care luni ar fi trebuit să decidă dacă reia sau nu votul în cazul Oprea, o decizie ce ar fi stârnit oricum noi dispute juridice.

Şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat: „Gestul lui Gabriel Oprea, din punctul meu de vedere, a venit târziu, mult prea târziu, însă aştept o oficializare efectivă a acestei demisii. Gândiţi-vă că s-a mai răzgândit şi atunci când a solicitat expres vot împotriva urmăririi penale şi apoi a revenit asupra cererii şi a susţinut că va dori o eventuală reluare a votului, cerută de PNL”.

Demisia lui Gabriel Oprea nu a fost înregistrată vineri

 Demisia senatorului Gabriel Oprea nu a fost înregistrată, vineri, până la finalizarea programului de lucru al Senatului, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, pentru News.ro, demisia trebuind să fie citită în plen pentru a deveni efectivă, potrivit Regulamentului acestui for.

În cazul în care un senator demisionează, el poate reveni asupra demisiei, până la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Senatului de vacantare a mandatului, dacă următorul propus pe lista formaţiunii din partea căreia a candidat nu a fost validat în plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite