Luptă pe viaţă şi pe moarte între daci şi romani la Râşnov. Cum a putut istoria să îi fascineze practic pe copii şi adulţi deopotrivă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care au venit astăzi la Râşnov au avut parte de o luptă autentică între daci şi romani. Asociaţia Terra Dacica Aeterna a prezentat în cele mai mici detalii costumele de luptă, armamentul, dar şi asaltul asupra Comidavei. Spectacolul a fost unul total, iar dacă l-aţi ratat mai aveţi timp să îl vedeţi şi duminică.

Cetatea Râşnov, unde în urmă cu 2000 de ani a fost o cetate dacică, găzduieşte Festivalului Dacic Comidava, prezentat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna. Astăzi, istoricul Andrei Pogăceaş a ţinut practic o lecţie deschisă de istorie, presărată cu puţine glume spre deliciul spectatorilor. Turiştii au fost extrem de încântaţi şi spun că istoria ar fi materia preferată a multor copii, dacă s-ar prezenta aşa şi la şcoală.

Andrei Pogăceaş a prezentat în detaliu costumele şi armele de luptă care sunt copii fidele ale celor de acum 2000 de ani. Au fost respectate absolut toate detaliile, chiar şi cele de greutate. După prezentarea luptătorilor, a urmat lupta corp la corp, unu la unu între daci şi romani. Punctul culminant a fost tentativa romanilor de a cuceri aşezarea dacică, spetacol aplaudat la scenă deschisă.

„Primele reconstituiri le-au făcut chiar romanii antici în amfiteatrele lor, în Coloseum. Puneau în scneă bătăliile lor folosindu-se de gladiatori şi de sclavi, iar uneori se lăsa cu masacre serioase. Aceste activităţi de reconstituire istorică au luat amploare în secolul XX în Europa. La noi au început după anii 90, dar mai ales pe la începutul anilor 2000 cu trupe din Bucureşti. Era vorba despre prezentarea armatei române din secolul XIX şi din primul răzbioi mondial“, Andrei Pogăceaş, doctor în istorie, vicepreşedinte Asociaţia Terra Dacica Aeterna, care a pus în scenă luptele.

Istoricul spune că totul a început din pasiune şi respect pentru istorie „Asociaţia a fost înfiinţată de Paul Cheptea, care este un mare pasionat de istorie romană. El s-a apucat să îşi un echiopament de legionar. Este un artist complet şi a respectat toate detaliile. S-a îmbrăcat cu el şi se plimba pe la Ulpia Traiana Sarmiseghetuza. Era privit ca un ciudat cu fustă roşie, armură de metal şi cu un scut. La vreo doi ani alături istorici şi arheologi de la Cluj, în 2007 s-a înfiinţat asociaţia. La început au vrut să reconstitue Legiunea XIII Gemina care a fost la Apullum, adică la Alba Iulia. Şi-au dat seama că este ciudat să fie doar romani şi au făcut şi o trupă daci, iar ulterior i-am adus şi pe sarmaţi. Aşa ne-am dezvoltat. Eu am venit în asociaţie în 2009. Ştiam de ei, iar la o bere, două am spus că vin şi eu că-i fain. E o chestie extraordinară pe care mi-aş dori să o trăiască cât mai mulţi“, mai spune istoricul.

Lecţie de istorie

Astfel de festivaluri sunt un mod perfect pentru a-i atrage pe cei mici, dar şi pe cei mari către istorie. „Este o variantă foarte bună de predare a istoriei, când ştii despre ce vorbeşti, când îţi faci costumele şi armele aşa cum trebuie. Mulţi cred că o joacă de adulţi, dar din fericire sunt şi mulţi care înţeleg că nu e doar o joacă, este o ştiinţă aplicată, istorie pură, este un experiment. Nu e uşor să iei un echipament de roman 25 de kg pe tine şi să mai fie şi 35 de grade afare. Bătălia trebuie dusă la final. Nu e simplu să-ţi faci arme, să ştii să le foloseşti şi să nu îţi răneşti colegii. Totul este cât mai real şi întocmai cu datele istorice. Este astfel din respect faţă de public, faţă de ceea ce noi facem şi faţă de istorie“, mai spune Andrei Pogăceaş.

Cultura nu prea este finanţată la noi

Asociaţia participă la zeci de festivaluri din ţară şi străinătate, dar de multe ori lipsa finanţării îi împiedică să se extindă şi mai mult. „Avem în plan să facem ceva permanent, un amfiteatru, dar este o chestiune de bani. Situaţia nu e roză pentru finanţarea culturii la Cluj, unde are sediu asociaţia. Nu e roză nici când mergi la sponsori mari, la mari companii. Din banii noştri este greu, pentru că ne autofinanţăm din participări la festivaluri şi dintr-o cotizaţie modică pe care o plătim. Am avut planuri de bază dacică şi romană, chiar şi cu locuri de cazare. Una-i planu, alta-i banu şi alta-i punerea în aplicare. Anul acesta am avut 15-20 de reprezentanţii la festivaluri. La anul avem invitaţii şi în ţară şi în strinătate în Bulgaria, Polonia, Ungaria şi în Franţa unde este un festival foarte mare. Oamenii ne-au văzut pagina de facebook şi ne-au invitat şi anul trecut şi anul acesta. Tabăra noastră a fost cea mai vizitată de copii, mai ales că avem atelierele interactive lucru cu lut, ţesut şi zale. Aveam şi câte 20-30 de copii odată la fiecare atelier. Organizatorii au venit şi ne-au felicitat. A fost o chestie foarte importantă pentru noi, ne-a gâdilat puţin orgoliul mai ales că acolo vin trupe care au 20 de ani în spate şi finanţare şi tot ce trebuie“, mai spune istoricul.

Un nou spectacol duminică

Dacă aţi ratat demonstraţie de sâmbătă, mergeţi neapărat duminică la Râşnov. Începând cu ora 11.00, turişii interesaţi de viaţa de acum 2000 de ani vor putea participa la ateliere de fierărie, sculptură în lemn, os sau corn, vor învăţa să ţeasă, să confecţioneze vase de ceramică după tehnici rudimentare, dar şi să bată monezi. Cei interesaţi vor putea afla cum se făceau hărţile în acele vremuri şi care era caligrafia dacilor şi romanilor. Cei care vor să devină soldaţi pentru o zi vor învăţa să tragă cu arcul şi vor putea participa la ore de instrucţie. Curioşii vor putea să guste din câteva produse care se mâncau pe vremea dacilor şi romanilor. Punctul culminant al evenimentului va fi la ora 15.00 când va avea loc marea bătălie dintre daci şi romani respectiv asaltul Comidavei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite