Românul care pretinde 10 milioane de euro de la şefii Facebook: „Conceptul de reţea socială îmi aparţine în totalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjeanul Gabriel Antoniu Lavrincic îl acuză pe Mark Zuckenberg, unul dintre fondatorii Facebook, că a plagiat ideea creării reţelei sociale şi susţine că el este adevăratul inventator al conceptului de “reţea socială”.

În vârstă de 40 de ani, Gabriel Antoniu Lavrincic a reuşit performanţa de a intra în Cartea Recordurilor, în 2011, pentru cele mai multe scrisori primite si trimise in toata istoria omenirii. Sălăjeanul originar din comuna Marca a adunat, din 1986, până în 1991, 22.018 scrisori din corespondenţa personală cu prietenii săi din URSS.

Toate aceste scrisori i-au fost trimise la adresa din comuna Marca, plicurile având timbru original şi ştampila poştei. „Începând de la 12 ani, am inventat, implementat şi folosit cu succes ideea de <<reţea socială>>, comunicând prin scrisori cu sute şi mii de persoane din Uniunea Sovietică, timp în care am învăţat şi limba rusă de unul singur. Practic, am construit un <<Facebook prin scrisori>>, dând naştere unei <<reţele sociale>> în timpurile când nu existau nici computere, nici măcar scânteia unei astfel de idei”, mărturiseşte Lavrincic.

Acuzaţii de plagiat şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală

Acesta a mai spus că respectiva corespondenţă funcţiona pe modelul Facebook-ului şi anume „trimiteam, primeam fotografii, vederi, documente, materiale etc., motiv pentru care compania Facebook „nu are dreptul să susţină în continuare că ea este iniţiatoarea şi prima care a inventat şi a pus în practică ideea de reţea socială. Atunci, în anii `80, când eu comunicam organizat în sistem de reţea socială prin corespondenţă cu prietenii mei din URSS, compania Facebook nu exista nici măcar în vis. Prin urmare, sunt îndreptăţit să cer despăgubiri”.

image

În aceste condiţii, sălăjeanul consideră că Marc Zuckerberg, fondatorul Facebook, a plagiat ideea creării reţelei de socializare, motiv pentru care i-a transmis o înştiinţare oficială prin care îi comunică situaţia plagiatului şi îi cere despăgubiri în valoare de 10 milioane de euro. „În cazul în care nu ajungem la o înţelegere cu conducerea Facebook Inc., mai exact cu Mark Zukerberg, voi da în judecată compania pentru plagiat şi încălcarea drepturilor de proprietatea intelectuală în ceea ce priveşte conceptul de reţea socială, care îmi aparţin în totalitate şi voi cere despăgubiri în valoare de 10 milioane de euro”, a mai spus sălăjeanul.

Cine este Gabriel Lavrincic

În cererea de despăgubire expediată celor de la Facebook, Gabriel Lavrincic spune despre sine că a iubit încă de mic să comunice, fiind capabil să lege prietenii durabile în doar câteva minute. În scrisorile pe care le trimitea către cunoştinţele sale din spaţiul ex-URSS scria despre istoria românilor şi descria obiceiurile de zi cu zi ale românilor: „Le-am făcut cunoştinţă pionieilor sovietici cu Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Duckadam, Dan Spătaru, Gică Petrescu, Florin Piersic... Decupam fotografii din ziare şi reviste pe care le trimiteam prietenilor mei din Chişinău, Kiev, Moscova, Vilnius, Minks, Tbilisi, Omsk ori Kamchatka”. În plicuri insera traduceri ale unor articole din diverse publicaţii româneşti, iar uneori făcea schimb de mărci poştale, monede şi bancnote, insigne, hărţi ori abţibilduri.

Prietenii de corespondenţă, pe care i-a cunoscut în tabăra internaţională de pionieri de la Homorod, îi trimiteau, la rândul lor, informaţii despre literatura, muzica şi cinematografia rusă, despre viaţa sportivă din URSS ori istoria şi geografia Uniunii, şi îi povesteau despre viaţa lor cotidiană. „De mic am fost un ambasador al României în Uniunea Sovietică, prietenii mei sovietici fiind nu doar ruşi, ci şi estoni, lituanieni, tătari, kazahi, ucrainieni ori azeri”, explică Lavrincic, adăugând că a păstrat legătura până astăzi cu unii dintre ei.

Cel care l-a susţinut şi încurajat în permanenţă a fost bunicul său, Petru Juca, şi care i-a făcut cunoştinţă nepotului cu limba rusă, învăţată în perioada în care a fost prizonier în URSS, în al doilea Război Mondial.

Lavrincic, în prezent director comercial producătorului de mobilă Simex, consideră că datorită acestei corespondenţe vaste a ajuns să cunoască şi să înţeleagă foarte bine psihologia oamenilor în procesul de comunicare, astfel că a devenit „un bun specialist în tot ce înseamnă Rusia, respectiv URSS”, unde deţine „un portofoliu larg de relaţii şi un capital enorm de simpatie”.

Pentru contribuţia la păstrarea vie a memoriei ostaşilor sovietici, dar şi pentru contribuţia la consolidarea relaţiilor româno-ruse, în 2014, Lavrincic a primit din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Diploma de Onoare.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Un militar român face flotări în toată lumea pentru a atrage atenţia asupra dramei veteranilor de război

Povestea unei pasiuni. Cum a ajuns o tânără din Zalău să-i machieze pe Tommy Hilfiger şi pe fetele şeicului din Dubai

Pasiune costisitoare: un german stabilit în Sălaj investeşte bani noi în bani vechi

Aventură de coşmar pe tărâm thailandez. Patru tineri din Zalău au văzut moartea cu ochii după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite