Gara horror din Lupeni: turiştii veniţi în oraşul minier sunt întâmpinaţi de un loc straniu, plin de gunoaie şi şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupeni, unul dintre cele mai sărace municipii din ţară, se poate mândri cu numeroşii turiştii atraşi de staţiunea Straja, în schimb îşi întâmpină vizitatorii cu un loc straniu. Gara  aflată la intrarea în Lupeni oferă un peisaj înfiorător. Clădirea a ajuns în paragină, iar şobolanii şi gunoaiele au umplut câteva dintre încăperile ei. Altele sunt ocupate de birturi.

Autorităţile locale din Lupeni nu par deloc deranjate de starea în care a ajuns gara municipiului: o adevărată rampă de gunoi şi un focar de infecţie, din cauza şobolanilor care şi-au făcut culcuşuri în spaţiile părăsite.

Clădirea aflată în stare avansată de degradare, distrusă parţial de hoţi, a rămas doar locul unor birturi de cartier.

În imediata vecinătatea a acestora, câteva dintre spaţiile staţiei CFR au devenit locuri de dpozitare a gunoaielor şi WC-uri publice, folosite mai ales de clienţii barurilor.

Autorităţile au preferat ascunderea mizeriei şi nu eradicarea ei, dovada fiind faptul că ferestrele încăperilor în care gunoaiele sunt depozitate au fost acoperite pe dinafară, pentru ca vizitatorii să nu vadă, de la distanţă, tonele de mizerie.

Mirosul pestilenţial trece dincolo de placajele de la ferestre şi se împrăştie în întreaga zona. Gara a devenit un simbol pentru decăderea municipiului din ultimii ani, care în anul 2014 a fost aproape de a-şi declara insolvenţa din cauza datoriilor de peste 33 de milioane de lei.

image
image


Imagine dintr-un birt al gării din Lupeni, realizată în anii trecuţi.

image
image

Vă recomandăm şi:

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Cel mai mic oraş din Hunedoara: Aninoasa, blestemul aşezării din care minerii au plecat "să facă ordine" în 1990

Cel mai mic oraş din judeţul Hunedoara are o istorie tumultoasă. Aninoasa, un orăşel din Valea Jiului cu mai puţin 5.000 de locuitori, a fost unul dintre locurile din care primele contingente de mineri s-au îmbarcat spre Bucureşti în vara anului 1990, pentru a participa la cea mai sângeroasă mineriadă. De câţiva ani, Aninoasa este pragul falimentului, după ce mina de cărbune s-a închis.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite