Case la preţuri sub 25.000 de euro în Capitală şi marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
locuinte

Cine este dispus să stea într-o locuinţă mică în centrul marilor oraşe sau la periferie într-un imobil ceva mai mare are la dispoziţie o mulţime de locuinţe care se vând la preţuri avantajoase. Şi pe piaţa de executări silite se găsesc case ieftine.


Dacă acum zece ani puţini români îşi permiteau o locuinţă în centrul Bucureştiului, în prezent unele imobile au devenit extrem de accesibile, mai ales dacă au fost construite acum  80 - 90 de ani. Pe de altă parte, cei care îşi doresc spaţii mai generoase, le pot găsi la periferia Capitalei sau a marilor oraşe, în ansambluri de blocuri noi. Iar cine este dispus să facă rabat şi la confort, poate găsi locuinţe ceva mai mici, cu confort mai scăzut, amplasate semicentral în marile oraşe. O clasă aparte de chilipiruri imobiliare sunt şi executările silite, unde preţul ajunge şi la 50% faţă de valoarea de evaluare.

Locuinţe ieftine în centrul marilor oraşe

Multe blocuri vechi din Capitală, amplasate în centru, sunt încadrate într-o clasă sau alta de risc seismic. Cu toate astea, există garsoniere în vile sau chiar în blocuri de numai câteva etaje, într-o stare bună. Unele au nevoie însă de lucrări de modernizare. De regulă, sunt locuinţe recomandate tinerilor, care nu au maşini personale, şi care vor să se afle cât mai aproape de facultate sau de serviciu.

Cele mai multe oferte se găsesc pe portalurile de specialitate. De exemplu, potrivit portalului imobiliare.ro, o garsonieră de 22 de metri pătraţi, amplasată la primul etaj al unui imobil de lângă Facultatea de Drept, costă 25.000 de euro. Pe de altă parte, la parterul unei vile de pe Calea Victoriei din Capitală se vinde o garsonieră de 29 de metri pătraţi, împreună cu două dependinţe, în stare bună, tot pentru 25.000 de euro. Tot la un preţ de 25.000 de euro se găsesc, într-o zonă centrală a oraşului Cluj-Napoca, respectiv cartierul Mărăşti, garsoniere cu spaţii mici, de 20-22 de metri pătraţi. Şi tot cu 25.000 de euro se vinde în Iaşi o garsonieră de aceeaşi dimensiune, amplasată într-un bloc ultracentral, de lângă mall-ul Palas. Oraşele din Oltenia sunt ceva mai ieftine. De exemplu, în Craiova se pot cumpăra garsoniere cu spaţii generoase, de 30 de metri pătraţi sau chiar mai mult, cu aproximativ 20.000 de euro, în zone centrale, cum ar fi Brazda lui Novac.

Blocuri noi, la periferie

În cartierele de la marginea marilor oraşe s-au construit locuinţe noi, ieftine şi care au spaţii generoase. Sunt destinate în general familiilor care nu au un buget prea mare, dar dispun de o maşină proprie, cu care se pot deplasa unde au nevoie. Spre exemplu, unele ansambluri din cartierele Titan (pe Bulevardul Theodor Pallady), Rahova sau Giurgiului (ansamblul Gloria), din Capitală, unde o garsonieră de 30-35 de metri pătraţi costă circa 22.000 de euro.
În Sibiu, cartierul rezidenţial Alma oferă garsoniere cu preţuri ce pornesc de la 18.900 de euro, suprafaţa fiind de 29 de metri pătraţi. De asemenea, lângă Braşov, în zona Sânpetru, cartierul rezidenţial cu acelaşi nume oferă locuinţe la preţuri ce pornesc de la 24.500 de euro, suprafaţa utilă fiind de 34 de metri pătraţi. Avantajul acestor locuinţe este, aşadar, că au suprafeţe mari, iar dezvoltatorii le vând cu tot cu finisaje şi, uneori, gata mobilate.

Zone semicentrale, confort scăzut

În Capitală, o altă categorie de locuinţe ieftine sunt cele din blocurile de confort doi, unde garsonierele şi apartamentele de două carmere au suprafeţe cuprinse între 20 şi 40 de metri pătraţi. De regulă, acestea sunt mult mai ieftine decât locuinţele confort I – preţurile se învârt în jurul a 20.000 - 25.000 de euro. Unele blocuri confort doi sunt amplasate în cartiere semicentrale din Capitală, cum ar fi Militari sau Drumul Taberei.

Chilipiruri, după executare silită

O altă categorie de chilipiruri imobiliaer sunt casele executate silit de bănci. Portalul executarisilite.biz include ofertele tuturor băncilor. Codul Civil prevede că, dacă locuinţa nu se vinde la prima licitaţie, începând cu a doua preţul scade cu 25%, iar de la a treia licitaţie banca poate vinde şi la jumătate din preţul de evaluare. Ca să participaţi la licitaţie, trebuie să depuneţi o garaţie de 10% din preţul de pornire. Dacă sunteţi declarat câştigător, atunci în maximum 30 de zile trebuie să achitaţi restul de 90%, deoarece altfel riscaţi să pierdeţi avansul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite