Incredibila poveste a unui supravieţuitor al Holocaustului ajuns cel mai mare croitor al Americii: omul care de 60 de ani îmbracă liderii de la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martin Greenfield, în vârstă de 88 de ani, are o poveste de viaţă extraordinară, care se poate rezuma astfel: supravieţuitor al Holocaustului devenit cel mai bun croitor al Americii, omul care i-a îmbrăcat pe cei mai puternici oameni ai lumii şi care promite să o facă în continuare.

„Viaţa mea era una tristă până să vin în America. Mi-am pierdut familia, am rămas singur, toată lumea din jurul meu murise. Am stat la Auschwitz un an şi două luni, iar din a doua zi nu mai aveam nume, ci doar un număr. M-au dus la un croitor care m-a învăţat prima dată să fac un guler“, a povestit Greenfield într-un interviu recent acordat NBC News

Martin Greenfield a luat măsurile omului care ocupă în prezent fotoliul de la Casa Alba, ale celor trei predecesori ai săi, dar şi pe ale mogulului din Manhattan care speră să devină următorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Croitorul este pregătit să-i facă un costum potrivit şi candidatei democrate: „Dacă Hillary devine preşedinte, atunci are nevoie de un costum“, a punctat Greenfield. 

A făcut costume şi pentru democraţi, printre care fostul preşedinte Bill Clinton, dar şi pentru republicani – Gerald Ford şi Dwight Eisenhower. „Îmbrac ambele părţi ale culoarului“, precizează bărbatul.  A îmbrăcat pe toată lumea, de la fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, şi fostul comisar de poliţie, Ray Kelly, până la atleţi precum starul NBA Patrick Ewing şi figuri notabile ca fostul secretar de stat Colin Powell şi Cardinalul Edward Egan. 

Fostul primar al New Yorkului, client vechi al lui Greenfield, spunea că are pentru acesta doar admiraţie. „Vorbim despre un om care a supravieţuit celei mai cumplite experienţe ale omenirii, care a luptat să supravieţuiască şi a venit aici fără nimic. A muncit din greu, a prosperat şi a avut grijă de familia lui. Martin este unul dintre cele mai bune exemple pe care le putem oferi. Povestea lui nu se putea întâmpla aiurea pe cuprinsul Americi, ci doar la New York, iar eu nu-mi cumpăr costumele de altundeva“, mărturisea edilul, explicând că, pe lângă haine, cumpără şi povestea care stă în spatele lor.

„Înainte de lagărul de concentrare, am fost cel mai fericit copil care a existat vreodată“

Greenfield a realizat costume personalizate pentru distribuţia seriei HBO „Boardwalk Empire“, l-a îmbrăcat pe actorul Leonardo DiCaprio în „Great Gatsby“, a croit hainele regretatului Paul Newman, în prezent asigurându-i ţinuta simpaticului Jimmy Fallon, gazda late nigh show-ului „The Tonight Show“, de la NBC.  

   

Realizează costume de mai bine de jumătate de secol în atelierul său din partea de est a Brooklyn-ului, iar marca de îmbrăcămine Martin Greenfield Ltd este foarte cunoscută, însă mai puţin cunoscută este povestea omului care a creat acest brand.  

Greenfield a învăţat arta croitoriei în Iad. Născut într-o familie de evrei din Pavlovo, un sat obişnuit din Cehoslovacia, Maximilian Grunfeld, pe numele real, avea doar 14 ani când naziştii l-au expediat alături de familie în lagărul morţii de la Auschwitz. A fost singurul membru care a supravieţuit, fapt ce îl bântuie şi astăzi. 

„Înainte de lagărul de concentrare, am fost cel mai fericit copil care a existat vreodată“, a declarat Greenfield. 

Dar acolo, tânărul Grunfeld şi-a găsit menirea, soarta aranjând să fie repartizat  la spălătoria lagărului. Tot soarta a făcut ca într-o zi copilul să descopere la tomberonul de gunoi un tricou zdrenţuit al unui ofiţer SS. Flămând şi înfrigurat culege din gunoi zdreanţa de tricou pe care apoi o coase cu grijă şi o poartă pe sub uniforma lui de deţinut. Astăzi, Greenfield susţine că bucata de pânză i-a salvat şi schimbat viaţa.

Măsura unui om

În cartea sa de memorii, „Măsura unui om“, Greenfield îşi mărturiseşte groaza şi disperarea de adolescent silit să trăiască în proximitatea morţii care pândea la tot pasul. În autobiografia sa povesteşte în detaliu despre abuzurile fizice şi psihice la care a fost supus de nazişti. Prizonierii erau nevoiţi să stea ore în şir aliniaţi în frig până aproape degerau, nu aveau ce mânca şi lucrau în condiţii îngrozitoare, mereu înspăimântaţi de priveliştea de coşmar a coşurilor de crematoriu din apropiere. La toate acestea se adăugau bătăile frecvente şi execuţiile la întâmplare. 

În zilele de declin ale celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce deţinuţii au fost forţaţi să mărşăluiască în lagărul de concentrare de la Buchenwald, Greenfield l-a întâlnit pe Dwight D. Eisenhower – primul viitor preşedinte al SUA care i-a devenit client. „El m-a eliberat“, a declarat croitorul. 

În oraşul natal Pavlova nu-l mai aştepta nimeni, aşa că tânărul îşi schimbă numele şi se îndreaptă către SUA pentru a-şi croi un drum în viaţă.  Înainte de a avea propriul atelier, Greenfield a fost muncitor pe şantier şi instalator, în final ajungând să lucreze la firma de îmbrăcăminte GGG.  Munca şi talentul nu au trecut neobservate şi curând i-a câştigat simpatia proprietarului, William P. Goldman. „Şeful meu, domnul Goldman, a venit la mine într-o zi şi mi-a spus că vrea să vorbim. «Ai minte pentru afaceri cu îmbrăcămintea. Eşti bun, aşa că o să te plătesc cu 110 dolari şi te voi face croitor», mi-a spus“, îşi aminteşte bărbatul. 

Firma GGG avea o lungă listă de clienţi importanţi, aproape toată lumea din industria divertismentului purta costume lucrate aici, inclusiv celebrităţi precum Eddie Cantor, Paul Newman, Walter Cronkite. 

În 1950, viaţa l-a adus din nou faţă în faţă cu Eisenhowe, pe atunci preşedintele Universităţii Columbia, cel căruia i-a făcut un costum din trei piese şi, potrivit legendelor, se spune că îi oferea sfaturi nesolicitate, strecurându-i bileţele în buzunarul hainelor cusute; se pare că i-a oferit inclusiv sugestii pentru a pune capăt crizei Canalului de Suez, în 1956.

În 1977, după 30 de ani de muncă la GGG, Greenfield cumpără fabrica de la familia Goldman şi o redenumeşte Martin Greenfield, continuând să creeze haine pentru o clientelă de superstaruri. Greenfield i-a făcut lui Clinton haina pentru prima cină de stat, iar lui Obama i-a făcut costumul pentru întâlnirea cu Regina Angliei. 

Astăzi, Greenfield este recunoscător Americii că i-a oferit un loc căruia să-i poată spune „acasă“ şi le spune întotdeauna americanilor că ar trebui să se considere norocoşi pentru că pot deveni orice îşi doresc. „Am întâlnit o mulţime de preşedinţi. Sunt mai deştept decât câţiva dintre ei. Eu nu mai pot deveni preşedinte, dar voi aţi putea“, le spune bătrânul croitor tinerilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite