Cum boicotează PSD Vrancea concursul pentru noii directori de şcoli, invocând cu făţărnicie politizarea examenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Focşani, oraşul Odobeşti şi în mai multe comune din judeţul Vrancea primarii refuză să desemneze reprezentanţi în comisiile de concurs, în ciuda faptului că sunt obligaţi, prin ordin ministerial.

Miercuri, 12 octombrie, ar urma să se desfăşoare la nivel naţional concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi în unităţile şcolare din întreaga ţară. În Vrancea, concursul este în pericol de desfăşurare, întrucât mai multe administraţii locale nu şi-au desemnat cei doi reprezentanţi în comisiile de concurs, aşa cum prevede metodologia.

Metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei prevede că respectivele comisii de concurs sunt formate dintr-un reprezentant al inspectoratului şcolar, 4 membri propuşi de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ pentru care se organizează concurs, respectiv două cadre didactice titulare şi doi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, dar şi un secretar, acesta din urmă fiind un inspector şcolar desemnat de inspectoratul şcolar.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, unde s-au centralizat candidaturile pentru cele 119 posturi de directori şi alte 46 de directori adjuncţi, în cazul a jumătate din candidaţi primăriile nu şi-au trimis oamenii în aceste comisii, care sunt obligatorii. Prin urmare, lipsa reprezentanţilor administraţilor locale ar conduce automat la invalidarea rezultatelor concursului. Marea majoritate a directorilor de şcoli din judeţul Vrancea a fost numită provizoriu în posturi, prin intervenţii ale şefilor locali ai PSD.

“Avem probleme la Focşani, unde sunt cei mai mulţi candidaţi, la Odobeşti, la Dumitreşti, la Mera, la Tătăranu. Şi Consiliul Judeţean Vrancea trebuia să desemneze doi reprezentanţi pentru posturile de directori de la Palatul Copiilor, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Cam pentru 50% dintre candidaţi nu s-au format comisii. Ordinul ministrului 5080 din 31 august este foarte clar, dar domnii primari invocă că nu înţeleg care este rostul lor în desfăşurarea concursului”, ne-a spus Dorin Cristea, inspectorul şcolar general al ISJ Vrancea (foto jos).

image

La Focşani, spre exemplu, unde concursul de miercuri vizează ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi în peste 20 de şcoli şi licee, primarul PSD Cristi Misăilă are o problemă cu metodologia de concurs, iar planul său de boicotare a examenului pare destul de clar.

“Eu nu vreau să fiu părtaş la un experiment care lasă de dorit. Asta pentru că prin bibliografie nu sunt stabilite şi întrebări despre cum trebuie un manager de şcoală să gestioneze un buget. Un director de şcoală gestionează, ca ordonator terţiar de credite, banul public. Ce să-l întreb la concurs, de matematică sau de geografie? Pot să întreb şi eu care este rolul reprezentantului Primăriei în acea comisie? Nu pot să-mi asum această decizie de a nominaliza persoane. Dacă consiliul local consideră că vrea să desemneze, poate să o facă”, ne-a spus primarul Misăilă, precizându-ne însă că următoarea şedinţă de consiliu local este abia la sfârşitul lunii, adică mult după concurs.

"Sunt în concediu medical"

Boicotul primarului celui mai mare oraş din judeţ a fost preluat şi de colegii săi edili din judeţ. La Odobeşti, primarul se dă rănit, dar nu ezită să spună că Ministerul nu a gândit bine acest concurs.

image

“Eu sunt în concediu medical de zece zile. Nu era în atribuţia mea să desemnez reprezentanţi, ci era atributul consiliului local. Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale, dat în luna august, nu este în conformitate cu Legea 215 şi nu putem să ne asumăm astfel de situaţii. Următoarea şedinţă de consiliu local este pe 26 octombrie, iar desemnarea nu puteam să o facem mai devreme, în septembrie, pentru că  hârtia de la minister a venit după şedinţa de consiliu local”, se scuză primarul PSD Daniel Nicolaş (foto sus).

Un alt primar PSD din Vrancea, cel de la Dumitreşti, pare preocupat de soarta elevilor, dar sugerează, ca şi şefii săi de partid, că nu era cazul acum pentru organizarea unui concurs.

image

“Nu este vorba de politizare, pentru că la mine în comună un director este de la PNL şi cel adjunct este de la PSD. În primul rând, ordinul de ministru nu este clar, pentru că nu spune cine trebuie să desemneze acei reprezentanţi, respectiv primăria sau consiliul local. Nu pot eu să desemnez nişte oameni să examineze profesori. Oamenii mei ar fi de decor acolo. Mai este şi altă problemă. După acest concurs, care se va încheia în decembrie, se perturbă lucrurile într-o şcoală. Cei care nu au luat concursul vor reveni la catedră, cei care îl iau lasă elevii fără profesori, iar din toată această situaţie au de pierdut copiii”, spune Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitreşti (foto sus).

Discriminare, strigă candidaţii

În răstimpul de când ministerul Educaţiei a anunţat concursul, cadrele didactice care s-au înscris la concurs spun că deşi timpul a fost scurt, a fost totuşi un efort pentru ele să se pregătească . Astfel că nu vor să audă că acest examen nu va fi valabil, după ce au învăţat atât, din cauza celor care au fost aleşi să conducă destinele comunităţii.

“Nu înţeleg de ce administraţia locală nu şi-a putut numi doi oameni în această comisie. Până la urmă este discriminare, pentru că există cazuri când candidaţi au comisii, iar în alte părţi candidaţii nu pot susţine concursul din cazuă că nu s-au format aceste comisii. Este un efort pe care l-am făcut în această perioadă scurtă, am învăţat, am parcurs toată bibliografia. Nu este corect ca unii să se prezinte la concurs şi să fie validaţi, iar ceilalţi nu”, ne-a declarat profesorul Teodora Bentz (foto jos), aspirant pentru prima dată la concursul pentru ocuparea unei funcţii de conducere la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Focşani.

image

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale a spus pentru “Adevărul” că acest blocaj poate duce la o acuzare de abuz în funcţie săvârşit de primari.

Abuz în serviciu?

„Dacă vor exista probleme în ceea ce priveşte buna desfăşurare a concursului din această cauză, autoritatea publică locală trebuie să dea explicaţii miilor de profesori care s-au înscris la concurs. Noi sperăm ca până pe 12 să se deblocheze, pentru că în aceste situaţii putem vorbi de un abuz de funcţie, pentru că sunt prevederi legale care solicită autorităţilor să îşi numească. Vorbim de nerespectarea prevederilor legale”a spus Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt MEN.

Unul dintre cei mai virulenţi directori de şcoli împotriva concursului a fost managerul Şcolii Ion Basgan din Focşani, Tiberiu Dima (foto jos), care de altfel nici nu s-a însctis la examen. Acesta a trimis un memoriu ministrului Educaţiei, în care îşi spune nemulţumirile.

image

“Perioada propusă pentru depunerea documentelor, 13 septembrie – 2 octombrie,  e prea scurtă, având în vedere că,  realizarea unui PDI  necesită o lună. Chiar şi actualizarea presupune obţinerea unor date statistice, informaţii despre profesori şi un dialog cu consilierii locali pentru structurarea unui plan operaţional, iar, toate acestea durează mai mult de 20 zile. În această perioadă se organizează, încă, activităţile şcolii. Concursurile anterioare erau organizate în noiembrie şi, din experienţă, consider că era suficient timp, ceea ce reducea presiunea psihică asupra candidaţilor. Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre reducerea presiunii psihice asupra elevilor, referitor la amploarea şi durata temelor pentru acasă. Sunt de acord şi promovez acest principiu de mult timp, dar şi profesorii, şi chiar directorii, au nevoie de acest confort psihic, pentru rezultate de calitate”, a scris Tiberiu Dima în memoriu.

Vrancea, situaţie singulară în ţară

Informaţiile solicitate de Corespondenţii „Adevărul“ de la inspectoratele şcolare judeţene din restul României indică faptul că situaţia din judeţul Vrancea este singulară în ţară. Potrivit răspunsurilor furnizate de oficialii din învăţământul local, comisiile de examinare s-au constituit peste tot. Inspectorii şcolari susţin că singurele probleme cu care se confruntă sunt legate de faptul că în zeci de cazuri nu s-au înscris candidaţi pentru posturile de director sau director adjunct.

Calendar 12 octombrie – Proba scrisă la nivel naţional;

17 octombrie – 17 noiembrie – Interviul şi evaluarea CV–ului;
18 noiembrie – Afişarea rezultatelor concursului;
21–23 noiembrie – Depunerea contestaţiilor;
24 noiembrie – 9 decembrie 2016 – Afişarea rezultatelor finale;
16 decembrie  2016 – Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor
finale şi transmiterea acestora la minister.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite