VIDEO Cum arată Alepul devastat de bombe. Assad simte „miros de război“ global, în timp ce Putin ordonă folosirea bazei Hmeimim pe termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bombardamentele continuă asupra cartierelor rebele din Alep. Peste 70 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în ultimele trei zile, iar zeci de atacuri ale aviaţiei militare ruse şi regimului de la Damasc au avut loc vineri dimineaţă. Cel mai mare oraş din nordul Siriei riscă să devină o ruină, în contextul în care Putin ordonă folosirea bazei de la Hmeimim pe termen nelimitat, iar Bashar al-Assad „simte miros de război“ global.

Zeci de raiduri violente ale avioanelor regimului sirian şi ale aliatului său rus s-au abătut în cursul nopţii asupra părţii de est a oraşului Alep, controlat de rebeli, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de agenţiile internaţionale de presă, relatează Agerpres.

„Atacuri aeriene extrem de puternice au vizat mai multe cartiere din estul Alepului din zori şi până la această oră“, a declarat vineri dimineaţă, citat de AFP, Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, care nu a fost în măsură să ofere pentru moment un bilanţ al morţilor.

Raidurile continuă pentru a treia săptămână la rând de la începutul unei ofensive de anvergură a armatei siriene pentru a recuceri zona controlată de rebeli din 2012 în cel de-al doilea oraş ca mărime al Siriei.

„Violenţa raidurilor demonstrează că există o hotărâre a Rusiei de a recuceri cu orice preţ estul Alepului“, subliniază Abdel Rahman.

Joi, Moscova s-a declarat dispusă să le asigure rebelilor o retragere în siguranţă din Alep, în contextul în care sâmbătă încep discuţii ruso-americane în privinţa Siriei.

Însă, potrivit unor analişti, această propunere este o manevră de a diminua presiunea prin aparenta prezentare a unor alternative diplomatice.

„Nu există o schimbare în strategia rusă: obiectivul rămâne distrugerea prezenţei rebelilor la Alep“, consideră Thomas Pierret, un expert în conflictul din Siria.

În partea controlată de rebeli, unde trăiesc 250.000 de locuitori, peste 370 de persoane, în special civili, printre care 68 de copii, au fost ucise începând din 22 septembrie în bombardamentele aeriene şi de artilerie, conform OSDO.

Aviaţia militară rusă se intalează la Hmeimim pe termen nelimitat

Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat un acord cu regimul de la Damasc care permite Rusiei să folosească baza aeriană de la Hmeimim din teritoriul sirian pe termen nelimitat, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters şi AFP.

Acest acord, semnat la 26 august 2015, permite desfăşurarea permanentă a forţelor aeriene ruse pe acest aerodrom din regiunea Latakia (vest), care serveşte Moscovei pentru operaţiunile sale de sprijinire a regimului lui Bashar al-Assad.

Acordul prevede de asemenea că forţele aeriene ruse desfăşurate la Hmeimim sunt scutite de taxe şi controale vamale. Militarii ruşi şi familiile lor beneficiază de imunitate diplomatică.

La peste un an de la începutul intervenţiei sale militare, Rusia continuă să îşi întărească prezenţa militară şi arsenalul în Siria, în ciuda criticilor occidentalilor care o acuză de participare la crime de război.

Circa 4.300 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în Siria şi marea lor majoritate se află la baza aeriană Hmeimim.

În douăsprezece luni, la baza Hmeimim au fost desfăşurate bombardiere şi avioane de atac la sol. Armata rusă a folosit de asemenea zeci de elicoptere de luptă şi sisteme de apărare antiaeriană S-400, desfăşurate acolo în noiembrie 2015.

De asemenea, în această săptămână, Rusia a anunţat că va construi o bază navală permanentă în portul sirian Tartus (nord-vest).
Syrie : les quartiers d'Alep bombardés filmés depuis un drone 

Bashar al-Assad: Siria face parte dintr-un conflict mai amplu în „fază de gestaţie“

La o zi după ce presa occidentală a atras atenţia asupra relatării actualităţii internaţionale în Rusia ca în vremuri de război, Bashar al-Assad a declarat pentru Komsomolskaia Pravda că ţara sa face parte dintr-un conflict mai amplu „în fază de gestaţie“.

„Se simte în aer mirosul războiului, cu toate că deocamdată nu are loc o confruntare directă. Deşi acest conflict are elemente teroriste, politice şi militare“, a răspuns preşedintele sirian la întrebarea dacă lumea se îndreaptă spre un Al Treilea Război Mondial.

În opinia sa, Siria este una dintre cele mai importante etape ale acestui proces complex.

„Siria este o ţară independentă, iar Occidentul nu va accepta niciodată independenţa vreunei ţări, fie că este vorba de mica Sirie sau de marea Rusie“, a acuzat Bashar al-Assad.

Negocierile americano-ruse, în impas

SUA şi Rusia, care şi-au „suspendat“ în urmă cu mai multe zile dialogul privind Siria, au anunţat două reuniuni internaţionale cu puteri arabe şi europene: prima are loc sâmbătă la Lausanne, iar a doua duminică la Londra.

Izbucnit în martie 2011, conflictul din Siria a devenit tot mai complex şi s-a internaţionalizat, provocând moartea a peste 300.000 de persoane şi plecarea din ţară a câtorva milioane. Peste 13,5 milioane de sirieni, între care şase milioane de copii, au nevoie de ajutor umanitar, conform ONU.

Întâlnirea de la Lausanne de mâine dintre ministrul rus de Externe şi secretarul de Stat american John Kerry este văzută drept o „ultimă şansă“ în ajungerea la armistiţiu în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite