A murit geologul vrâncean Constantin Teodorescu Detry, expert ONU. Familia făcea demersuri să devină cetăţean de onoare al municipiului Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Detry
Constantin Detry

Deşi a trăit la Paris, nonagenarul născut la Focşani, la data de 15 octombrie 1926, nu a renunţat niciodată la cetăţenia română.

Geologul de renume mondial Constantin Teodorescu Detry, expert ONU, s-a stins din viaţă, duminică, la Paris, acolo unde locuia, la vârsta de 90 de ani.

Anunţul a fost făcut de nepotul său, focşăneanul Gheorghe Sotir Stancu, care l-a vizitat în urmă cu câteva zile în capitala Franţei.

"A încetat din viaţă, la Paris, în ziua de 23 octombrie 2016, ora 22, la vârsta de 90 de ani, cel ce a fost Doctorand CONSTANTIN TEODORESCU-DETRY, expert al ONU în domeniul prospecţiunii de hidrocarburi, născut la Focşani, personalitate aflată în elita mondială a geologiei. Cu câteva zile înainte de trecerea sa în nefiinţă, l-am vizitat la Paris şi împreună, am serbat cei 90 de ani ai săi şi 75 de ani ai mei. I-am înmânat in bruion cele trei cărţi la care lucrez şi au ca subiect personalitatea lui şi anume, UN FOCŞĂNEAN ÎN ELITA GEOLOGIEI MONDIALE- TEODORESCU CONSTANTIN DETRY, ELITE VRÂNCEME şi FAMILIA LIBRA, precum şi Ziarul de Vrancea unde,in care pe 6 octombrie 2016, a fost publicat articolul ,,Personalităţi vrâncene de excepţie rămase în uitare” şi Monitorul de Vrancea – cu articolul ,,A urmat cursurile liceului UNIREA din Focşani şi a ajuns în elita geologiei mondiale” , în care tocmai despre Domnia sa este vorba. A citit cu multă emoţie textul, în care nepotul propunea CL să i se acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Focşani, pentru contribuţia excepţională pe care a avut-o la descoperirea zăcămintelor de resurse petro-gaziere din România şi în lume, unde a dus şi purtat cu mândrie numele oraşului şi al ţării. Cu respect şi recunoştiinţă le mulţumesc tuturor celor care în ultimele luni, au fost alături de mine", scrie pe pagina de Facebook Gheorghe Sotir.

FOTO: Geologul Constantin Detry şi nepotul său, Constantin Sotir, acum câteva zile, la Paris

detry

Potrivit unui text din blogul Adevărul, publicat la începutul lunii, aflăm că în activitatea sa ştiinţifică şi profesională găsim rezultate de excepţie, cum sunt importantele descoperiri de zăcăminte de petrol şi gaze pe teritoriul României (la Ţicleni, în 1953), pe Platforma Moesiană (în 1957), precum şi pe teritoriul altor state (Franţa, SUA, Australia, Columbia, Etiopia ş.a.), unde a activat din partea ONU ca expert în domeniul petrolier şi ca evaluator al resurselor de petrol şi gaze.

"La timpul respectiv, statul român i-a recunoscut meritele în domeniul progresului industriei petroliere din ţara noastră. Guvernul României, prin HG nr. 281/1963, îi acordă Premiul de Stat al României şi titlul de Laureat al Premiului de Stat pentru dovedirea resurselor de ţiţei şi gaze pe platformele menţionate mai înainte. Este cazul ca şi autorităţile actuale ale municipiului Focşani să facă gestul acordării titlului de Cetăţean de Onoare inginerului doctorand Constantin Teodorescu -Detry. Demersuri în acest sens face şi nepotul său, Stancu Gheorghe Sotir, în vârstă de 75 de ani, care s-a adresat în scris noului primar al Municipiului Focşani. Acesta a depus şi documente necesare care să ateste că nonagenarul Constantin Teodorescu – Detry îndeplineşte toate criteriile cerute pentru adoptarea unei hotărâri a consiliului local. Ca şi în cazul lui Ion Basgan, o altă personalitate focşăneană de renume mondial, CV acestei personalităţi din elita mondială a geologiei, pentru activitatea sa dintre anii 1945-2002, este impresionant. Ne-ar trebui pagini întregi ca să inserăm fie şi numai funcţiile deţinute şi rezultatele obţinute", scrie jurnalistul Radu Borcea pe blogul Adevărul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite