Consilierii generali au dat liber la contracte cu dedicaţie. Cum explică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Capitalei a aprobat un proiect de hotărâre prin care contractele de până în 800.000 de euro nu vor mai fi publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar atribuirea contractelor se poate face în cinci zile. USR spune că va ataca în instanţă proiectul.

PSD şi ALDE au aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, într-o şedinţă tensionată, un proiect de hotărâre prin care, sub pretextul simplificării procedurilor de achiziţii, Primăria nu mai este obligată să publice prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) achiziţiile cu sume mai mici de 3.334.050 lei pentru de servicii sociale şi „alte servicii specifice“, mai exact pentru 15 categorii mari de produse si servicii printre care: servicii sociale administrative, servicii de învăţământ, servicii de sănătate şi servicii culturale sau servicii hoteliere şi restaurante.

Reprezentanţii USR, care s-au opus proiectului de hotărâre, au precizat că prin norma internă adoptată a fost încălcată Legea achiziţiilor de cinci ori: nu se publică în SEAP anunţul de participare simplificat; nu se publică în SEAP răspunsurile la solicitările de clarificări; atribuirea se poate face fără contract; atribuirea contractelor se poate face în doar cinci zile; nu prevede derularea procedurilor simplificate prin mijloace electronice. „Noua ni s-a părut flagrant ceea ce s-a întâmplat luni şi ceea ce au propus PSD şi ALDE. De fapt, ei evită SEAP-ul în punctele în care nu poate fi evitat şi sunt în joc sute de mii de euro, pe fiecare contract în parte. Se pot încălca dispoziţiile legale pe achiziţii, câteodată chiar fără contract. Pe legea simplificată există o perioadă redusă pentru depunerea ofertelor, dar nu poate fi mai mică de şase zile de la data transmiterii anunţului de participare. Ei spun cinci zile, adică cu o zi mai puţin decât termenul legal. Mai sunt probleme şi la contestaţii, la solicitările de clarificări. Acestea trebuie publicate în SEAP. Ei evită total SEAP-ul“, a explicat pentru „Adevărul“ consilierul general al USR Ana Maria Ciceală. 

Şi PNL, partid care s-a opus normei interne, a subliniat, prin vocea consilierilor săi, faptul că demersul consilierilor PSD - ALDE nu e unul legal. Consilierul liberal Ciprian Ciucu dă şi un exemplu practic al modului cum ar decurge lucrurile după adoptarea proiectului de hotărâre.  „Avem o ahiziţie de 700.000 de euro care se anunţă joi şi luni se contractează. Să spunem că joi seară se anunţă, deci dacă ai noroc, afli de ea vineri. Sâmbătă şi duminică pregăteşti dosarul de licitaţie, dacă îţi vin oamenii la muncă, iar luni trebuie să depui dosarul. Sunt cinci zile calendaristice“, a declarat Ciucu pentru „Adevărul“.

Norma internă, atacată în instanţă

Totuşi, opoziţia din Consiliul General nu acceptă situaţia din prezent. USR a anunţat că va ataca în instanţă norma internă adoptată luni în şedinţa CMGB, cu toate că speră că va veni înainte de demersul lor o reacţie pozitivă a prefectului Capitalei, adică acesta să suspende actul administrativ. „Noi vom ataca în instanţă această normă internă. Vom trimite la prefect şi vom face plângere prealabilă pe norma internă, iar dacă prefectul nu consideră necesar că pot fi suspendate efectele sau să o atace şi el în contencios, se va duce la Secretariatul General al Guvernului unde să se ia act că se încalcă legea. Dacă nici acolo nu se întâmplă  nimic, o vom ataca direct în instanţă“, a precizat Ana Maria Ciceală.

De cealaltă parte, viceprimarul Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a arătat că toate proiectele de hotărâre trec printr-un filtru de legalitate. „Acest proiect de hotărâre a primit aviz atât din partea Comisiei economice, cât şi din partea comisiei juridice din cadrul CGMB. Instrumentele folosite în adoptarea acestei hotărâri sunt instrumente legale, instrumente cu care administraţia modernă lucrează. Facem precizarea faptului că autorităţi ca Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Autorităţi locale – primării şi-au aprobat prin aceleaşi instrumente ca şi Primăria Municipiului Bucuresti (hotarari de Consiliu/Ordin de ministru) procedură simplificată proprie pentru acest tip de servicii cuprinse“, a arătat viceprimarul Aurelian Bădulescu, consilier general PSD.

Cum a obţinut PSD majoritate în Consiliu

Pentru a forma majoritate în Consiliul General fără PMP, social-democraţii au oferit un loc eligibil pe lista PSD Bucureşti pentru Camera Deputaţilor lui Mihai Vîrză, ales consilier general din partea UNPR. Odată ales deputat pe 11 decembrie, Mihai Vîrză va demisiona din Consiliul General, locul său fiind luat de următorul pe listă, membru PSD.

Fără cei doi consilieri generali ex-UNPR, PSD pierdea majoritatea din CGMB. PSD are 22 de consilieri generali, ALDE – 4, iar cei aleşi pe listele PSD din partea UNPR – 2. Cele trei partide alcătuiau împreună 28 de consilieri generali, atâţia cât asigură şi majoritatea în Consiliul General. Ca urmare a fuziunii PMP-UNPR, Partidul Mişcarea Populară are, în mod formal, şase consilieri generali, PNL - 8, iar USB - 15. Pentru a nu depinde de Traian Băsescu, Gabriela Firea, în calitate de preşedinte PSD Bucureşti, i-a oferit locul 5 pe lista PSD Bucureşti lui Mihai Vîrză. În schimb, acesta a trădat PMP, partid cu care a fuzionat UNPR, şi a votat alături de consilierii PSD toate proiectele propuse de Primăria Generală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite