Alegeri SUA 2016. Cine este Donald Trump, noul preşedinte al Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut pe 14 iunie 1946, în Queens, New York, Donald John Trump Sr. este un magnat în domeniul imobiliarelor, renumit pentru stilul său de viaţă extravagant, dar şi pentru maniera sa directă, dacă nu, chiar brutală de abordare.

Fiu al unui bogat investitor în domeniul imobiliarelor stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit în 1964 New York Military Academy (NYMA), o şcoală la care părinţii săi l-au înscris pentru a-i canaliza mai bine energia şi pentru a-l disciplina, după cum notează biography.com. 

În 1968 a obţinut o diplomă de la Wharton School of Finance din cadrul Universităţii Pennsylvania, înainte de a se angaja la firma tatălui său, Fred Trump. A lucrat sub îndrumarea acestuia şi a dovedit că are reale înclinaţii pentru afaceri. În anii ’80 a investit în special în industria hotelieră şi a cazinourilor. 

Primul său proiect de amploare a fost însă Hotelul Commodore, pe care l-a cumpărat în 1976 în parteneriat cu compania Hyatt, o investiţie considerată riscantă pentru un tânăr antreprenor. 

Folosindu-se de talentul său de negociere, despre care nu a ezitat nicio secundă să vorbească în campania sa electorală, Trump a convins autorităţile newyorkeze să-i acorde o scutire de taxe timp de 40 de ani, ceea ce a dus la economisirea a 160 de milioane de dolari, relevă BBC.

În 1996, Trump i-a vândut companiei Hyatt jumătatea de hotel care îi aparţinea pentru 142 de milioane de dolari. 

A continuat să investească în mari clădiri din New York, perla coroanei fiind Trump Tower de pe Fifth Avenue, o clădire de 58 de etaje, finalizată în 1983.

Aflat în fruntea unui imperiu financiar, Donald Trump a ridicat apoi construcţii care au devenit renumite şi care îi poartă numele. Un deceniu mai târziu, în timpul crizei imobiliare din 1990, a fost nevoit să facă faţă unor datorii care se ridicau la mai multe miliarde de dolari şi a fost aproape de faliment. 

Însă magnatul afacerilor imobiliare de lux a reuşit să evite acea situaţie dramatică, notează News.ro, citând gala.fr. În 2005, grupul său a avut din nou probleme serioase, mai ales din cauza cazinourilor din Atlantic City, dar, încă o dată, magnatul a reuşit să-şi salveze afacerile. 

De atunci, în încercarea de a reduce pe cât posibil riscurile financiare, Donald Trump, un antreprenor experimentat, a început să pună accent pe asocieri. De asemenea, a dezvoltat un sistem de licenţe ce i-a permis să îşi pună numele pe clădiri de tip zgârie-nori care nu îi aparţin. 

captura appretince

Magnatul american îşi evaluează averea la peste 10 miliarde de dolari, dar revista Forbes estimează valoarea acesteia la 4,5 miliarde, în timp ce agenţia Bloomberg o indexează la doar 2,9 miliarde.

Vedetă de televiziune

În 2004, omul de afaceri a decis să se implice în realizarea unei emisiuni de tip reality-show – „The Apprentice“ („Ucenicul“, în trad.). Succesul a venit imediat, iar emisiunea a pulverizat recordurile de audienţă americane - 28 de milioane de telespectatori pentru seara finalei primului sezon. 

Donald Trump s-a lăsat prins în joc şi a preluat comanda prezentării show-ului timp de mai multe sezoane. Fiind şi un personaj extravagant, cota lui de popularitate nu a încetat să crească, iar formatul emisiunii sale a fost comercializat cu mare succes în multe ţări.

În 1977, Donald Trump s-a  căsătorit cu fotomodelul Ivana Zelnickova din Cehia, cu care are trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Eric (născut în 1984). 

În 1993, la un an de la divorţul de Ivana, s-a căsătorit pentru a doua oară - cu Marla Maples, cu care are o fiică, Tiffany (născută în 1993). 

În 1999, Donald Trump şi Marla Maples au divorţat. În ianuarie 2005, Donald Trump s-a căsătorit cu modelul sloven Melania Knauss (foto jos). Cei doi au împreună un fiu, Barron William, născut în 2006. 

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump o prezintă pe soţia lui Melania în prima zi a Convenţiei Naţionale republicane pe arena Quicken Loans din Cleveland Ohio FOTO Guliver/ Getty Images / Chip Somodevilla

FOTO Gulliver/Getty Images 

Magnatul din domeniul imobiliarelor este deja bunic şi are şapte nepoţi.

Fluctuaţii politice

Afilierea politică a lui Trump s-a schimbat de-a lungul timpului. În perioada 1987-1999 a fost republican, după care a părăsit formaţiunea şi s-a înscris în Partidul Reformei, înfiinţat în 1995 de miliardarul Ross Perrot.  

A încercat să obţină nominalizarea prezidenţială din partea acestei formaţiuni în 2000, dar s-a retras din cursă înainte de începerea procedurii de votare. 

Între 2001 şi 2009 a fost democrat, după care, între 2009 şi 2011, din nou republican. A urmat o perioadă în care s-a declarat independent, iar din 2012 este republican.

În iunie 2015 şi-a anunţat candidatura la alegerile primare din cadrul Partidului Republican în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016. 

În ciuda unui debut de campanie marcat de indiferenţă generală, fiind creditat cu doar 5% din intenţiile de vot într-un sondaj realizat la sfârşitul lunii iunie 2015, situaţia s-a schimbat complet în iulie şi august. 

A apărut în sondajele pentru alegerile primare cu estimări cuprinse între 17% şi 40% din intenţiile de vot, iar mediatizarea lui a devenit peste noapte una impresionantă.

Sloganul său „Make America Great Again“ - folosit şi de Ronald Reagan - a captat atenţia tuturor, făcând valuri în special pe reţelele sociale, de altfel un instrument folosit intens de Trump în campania sa.

Declaraţiile sale şocante despre migraţie şi cele deloc prietenoase la adresa femeilor l-au plasat, de asemenea, în centrul atenţiei. 

Atunci când se gândesc la Donald Trump, mulţi dintre americani văd în el un om cu o personalitate puternică, care nu ezită să vină în faţa scenei şi care nu se teme de cuvinte.

Deşi, iniţial, nimeni nu credea că Trump va obţine nominalizarea din partea Partidului Republican, el a câştigat alegerile primare din cadrul formaţiunii, iar pe data de 19 iulie, la Convenţia Naţională a Republicanilor, a fost nominalizat oficial drept candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

Candidatul republican la preşedenţia Statelor Unite Donald Trump se adresează susţinătorilor în timpul unei întâlniri electorale desfăşurate în California. FOTO Guliver/Gettyimages

FOTO Getty Images/Gulliver

Intens criticat

Lui Trump i s-au adus multe critici, începând de la faptul că dă dovadă de ostilitate faţă de femei şi până la faptul că nu este pregătit pentru funcţia de preşedinte.

În timpul campaniei, miliardarul american s-a confruntat cu acuzaţii care au plecat de la comportament sexual agresiv şi au ajuns până la hărţuire sexuală. Deşi faptele în cauză s-au petrecut în urmă cu câteva decenii, acestea au revenit în atenţie după ce, la începutul lunii octombrie, a fost făcută publică o înregistrare din 2005 în care Trump îi spunea unui jurnalist cum ar săruta şi ar pipăi femeile, care ar ceda în faţa lui pentru că este celebru.

Magnatul s-a aflat în centrul unui scandal şi după ce a spus că vrea să reintroducă aşa-numitul waterboarding, o metodă de tortură prin care este simulat înecul, ca tehnică de interogare a suspecţilor, în pofida faptului că este interzisă de dreptul internaţional.

Uneori, a oferit şi mostre de umor involuntar, ceea ce i-a făcut pe mulţi să-l acuze că este nepregătit pentru funcţia dorită. „Deci Belgia este un oraş frumos“, a afirmat Trump în iunie, la un miting de campanie în Atlanta. La un alt miting de campanie, la începutul lui octombrie, candidatul republican a vorbit despre „scrutinul din 28 noiembrie“, în contextul în care americanii erau chemaţi la vot pe 8 noiembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite