Exerciţiile fizice care le ajuta pe gravide să nască mai uşor - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile pot face exerciţii pe timpul sarcinii, însă înainte de a opta pentru o activitate fizică trebuie să cere sfatul medicului. Important este să fie alese mişcările care nu implică riscuri pentru viitoarea mamă, dar şi pentru bebeluş.

Medicii susţin că viitoarele mămici care au o stare de sănătate bună pe timpul sarcinii pot opta pentru o activitate fizică. „Exerciţiile pe timpul sarcinii ajută la ameliorarea durerilor de spate, ajută la obţinerea unui somn odihnitor, dar şi stimulează fluxul sanguin la nivelul pielii. Este indicat ca în momentul în care viitoarele mămici vor să opteze pentru o activitate fizică să ceară sfatul medicului. Pe toată perioada sarcinii nu sunt indicate sporturile care reprezintă risc de accidentare sau lovituri la nivelul abdomenului. Sporturile de echipă (baschet, volei, lupte, judo, aerobic, tenisul, dar şi alergatul în al doilea semestru)sunt interzise categoric“, a precizat medicul Antonia Moraru.

Exerciţiile recomandate pe timpul sarcinii:

-Înotul este un sport eficient, iar pentru început viitoarele mămici trebuie să facă cursuri care să nu depăşească mai mult de 10 minute. Apa trebuie să aibă o temperatură între 18-25 de grade.

-Pe timpul sarcinii o plimbare de maxim 30 de minute este eficientă pentru viitoare mame, iar astfel se pot menţine în formă.

-În primele trei luni de sarcină este bine ca viitoarele mame să facă exerciţii simple de încălzire, exerciţii cu obiecte uşoare sau cu gantere uşoare.

-Exerciţile destinate grupelor de muşchi abdominali, ai spatelui, bazinului, muşchii perineali, sunt indicate în perioada sarcinii.

-Spatele are de suferit după al doilea trimestru al sarcinii, aşa că este indicat ca viitoarele mămici să facă exerciţii de întindere folosind bastonul sau benzile elastice, iar acestea sunt foarte eficiente.

-După luna a cincea de sarcină este bine de ştiut că viitoarele mame suportă mai greu efortul fizic. Este nevoie de supravegerea atentă a unui specialist, iar acesta va ştii exact când trebuie să reducă activitatea fizică. Sunt recomandate exerciţiile de respiraţie şi plimbările în aer liber.  

Medicii au mai declarat că exerciţiile fizice le pregătesc pe viitoare mame pentru naştere. „Prin respiraţie este îmbunătăţită oxigenarea fătului, iar o femei care face mişcare pe toată perioada sarcinii se recuperează mult mai uşor. Mişcare le ajută să îşi controleze postura, dar şi să îşi menţină spatele drept, iar acest lucru este foarte important“, a mai precizat medicul Antonia Moraru.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite