Specialişti, despre amendarea părinţilor care refuză vaccinarea: „Ar trebui să se meargă mai departe de atât. Către dosar penal”
31
Pentru a combate campaniile antivaccinare care i-au determinat pe toţi mai mulţi părinţi să refuze imunizarea celor mici, Ministerul Sănătăţii a pus la punct Legea Vaccinării, care prevede amenzi pentru părinţi, medici şi instituţii. Specialiştii susţin că România ar trebui să facă un pas înainte, impunând vaccinarea obligatorie, aşa cum se întâmplă în alte state unde regulile sunt şi mai dure.
Amenzi usturătoare pentru părinţii care nu îşi asumă refuzul vaccinării copiilor. Asta prevede proiectul Legii vaccinării, care ar trebui să intre în transparenţă decizională, lunea viitoare pe 12 decembrie. Documentul final, stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, ministerul sănătăţii, şcoli şi părinţi. Iar aceştia din urmă pot fi penalizaţi dacă refuză să fie informaţi cu privire la beneficiile vaccinării, dar şi dacă nu îşi asumă în scris că refuză să-i imunizeze pe cei mici, indiferent că la mijloc stau motive religioase sau de altă natură.
Cert este că noua lege aliniază România cu statele occidentale care îi sancţionează, într-un fel sau altul, pe părinţii care le pun în pericol vieţile copiilor prin nevaccinare. De exmplu, în Franţa încălcarea obligaţiei de vaccinare se pedepseşte cu amenzi de până la 30.000 de euro sau închisoare de până la doi ani iar în Australia părinţii care refuză vaccinarea nu mai primesc ajutoare de la stat.
„Aceste sancţiuni sunt normale. În România, nivelul de înţelegere e mai scăzut decât în restul Uniunii Europene, iar riscurile vaccinării sunt imense. Prin urmare, singura variantă o reprezintă măsurile coercitive. Eu aş merge chiar la mai mult, la dosar penal, pentru că vaccinarea e o chestiune şi de sănătate publică. Nimeni nu are dreptul să decidă asupra sănătăţii copilului său. Iar medicii care duc o politică anti-vaccin nu ar trebui doar amendaţi, ci ar trebui lăsaţi fără drept de liberă practică”, a explicat profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, arătând cu degetul spre epidemia de rujeolă din acest an, care putea fi de dimensiuni mai mici dacă vaccinarea ar fi fost făcută în mod corepunzător.
Însă nu doar rujeola pune probleme specialiştilor, ci şi boli precum difteria şi virusul polio, boli considerate eradicate dar care au făcut victime în alte ţări. „Sunt ţări europene cu o legislaţie foarte dură, unde copiii nu sunt acceptaţi la şcoală dacă nu au vaccinurile făcute, ceea ce mi se pare normal. Şi la noi e nevoie de aşa ceva”, a completat medicul pediatru.
Cum pot fi înrolaţi copiii în sistemul de educaţie
Proiectul legii vaccinării care va ajunge pe masa parlamentarilor arată că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.
„E o problemă de asumare. Dacă nu eşti de acord să vaccinezi un copil, e normal să îţi asumi această răspundere, ca părinte. Oamenilor trebuie să li se explice că vaccinarea nu e o problemă individuală, ci că e o problemă de sănătate publică, afectează comunitatea”, a declarat şi profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Dacă, de pildă, părintele pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, el riscă o amendă de 5.000 de lei. Sumele nu sunt însă bătute în cuie, iar modificări încă pot fi făcute, arată Ministerul Sănătăţii, potrivit căruia amenzile ar putea fi aplicate de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică. Însă, totodată, prin intermediul legii, instituţia îşi asumă că nu vor mai exista discontinuităţi în aprovizionarea cu vaccin, aşa cum se întâmplă în prezent.
Răspundere penală pentru Ministerul Sănătăţii
„Ministerul Sănătăţii ar trebui să răspundă penal pentru aceste lipsuri. Denotă iresponsabilitate din partea lor”, a completat pediatrul Marin Burlea, precizând că, din punctul său de vedere, vaccinarea ar trebui să devină obligatorie, în condiţiile în care România se află cu mult sub nivelul acceptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la toate vaccinurile incluse în schema naţională.
„Vaccinarea trebuie să fie obligatorie. Din punctul meu de vedere, dacă nu te supui regulilor, trebuie să suporţi consecinţele, indiferent care sunt acestea”, a declarat şi profesorul Cătălin Cârstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Bucureşti.
De cealalată parte, infecţioniştii atrag atenţia că riscul apariţiilor unor epidemii, în special în colectivitate, este crescut. „Important e ca autorităţile să lămurească familia şi să o facă să înţeleagă că e în interesul copiilor să fie vaccinaţi. S-a ajuns aici pentru că nici părinţii nici bunicii nu au trăit marile epidemii. Când a apărut vaccinarea, toţi se repezeau să se vaccineze. Se vor vedea consecinţele atunci când începe să sune alarma epidemiilor. Şi cea mai mare problemă e ca aceste boli infecţioase sunt şi contagioase”, a ţinut să precizeze şi profesorul Emanoil Ceauşu, directorul Centrului de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”.
Cum e în occident
Franţa are cele mai dure reguli în privinţa vaccinării după ce Consiliul Constituţional al Franţei a decis pe 20 martie 2015 că obligaţia de a vaccina copiii nu încalcă Legea Fundamentală. Astfel, părinţii francezi sunt obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii cu copiii, în caz contrar fiind amendaţi sau chiar pasibili de închisoare de până la doi ani.
Şi în Australia, începând cu 2016, părinţii care se opun vaccinării nu mai beneficiază de ajutoare de la stat, ajutoare care valoarează 11.000 de dolari pe an. Măsura a fost luată după ce numărul copiilor australieni care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei sau altor boli s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit Guvernului. În schimb, în Spania vaccinările nu sunt obligatorii, părinţii fiind cei care îşi dau consimţământul pentru realizarea acestora. Însă, pentru integrarea în comunităţile de copii, este obligatorie vaccinarea.