Burnei „zeul” şi Burnei medicul. Oase, ligamente şi ţesut uman, în congelatorul ortopedului-şef de la Marie Curie care a fost arestat la domiciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Burnei FOTO Inquam Photos
Gheorghe Burnei FOTO Inquam Photos

Peste 7.000 de euro au găsit poliţiştii si procurorii bucureşteni la percheziţiile efectuate sâmbătă la locuinţa celebrului chirurg Gheorghe Burnei, acuzat că lua mită pentru a efectua unele operaţii. Nu este singura surpriză însă. Anchetatorii au găsit într-un congelator aflat în cabinetul doctorului mai multe oase şi ligamente, dar şi ţesut uman. Chirurgul ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri.

Inventa probleme de sănătate

Medicii din Spitalul Marie Curie vorbesc acum despre cele întâmplate în weekend, dar şi despre atitudinea profesorului în relaţia cu pacienţii. Ei spun că, nu o dată, Gheorghe Burnei a inventat pentru micuţii pacienţi probleme de sănătate şi că a efectuat intervenţii chirurgicale disproporţionate în raport cu problema copilaşilor pe care îi avea în îngrijire. Mai mult, au fost cazuri, spun colegii celebrului chirurg, în care acesta efectua intervenţii chirurgicale şi acolo unde nu era necesar în raport cu situaţia sau vârsta pacientului.

Toate acestea aveau de multe ori drept consecinţă agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care pacienţii nu le aveau înainte de operaţie, spun medicii de la Spitalul Marie Curie, care au dat ca exemplu cazul unor copilaşi care au fost aduşi de părinţi la profesorul Burnei cu defecte foarte mici ale unor oase, ce puteau fi corectate cu intervenţii minime, şi care în urma operaţiilor la care au fost supuşi de celebrul chirurg au rămas cu infirmităţi grave permanente.

Medici din Clinica de Ortopedie a Spitalului Marie Curie spun că de multe ori părinţii nu realizau că, de fapt, copilul lor a fost subiectul unui experiment eşuat, iar doctorul Burnei continua să-i opereze sub pretextul că le remediază defectele. Aplicând tehnici despre care pretindea că sunt inventate de el şi nu tehnicile consacrate, îi supunea pe bieţii copilaşi altor experimente, iar părinţilor le spunea că intervenţiile chirurgicale catastrofale erau de fapt nişte reuşite.

Grefe cu oase de vită de la măcelărie

Medicii care au intrat cu Gheorghe Burnei în operaţie spun că de multe ori acesta a făcut operaţii ilegale. De exemplu, unui copil i-ar fi montat grefe de şold cu oase de vită cumpărate de la măcelărie. Pentru a le steriliza, medicul le-ar fi fiert pe aragazul spitalului. Cum era de aşteptat, la scurtă vreme de la operaţie, rana micuţului s-a suprainfectat, asistentele fiind nevoite să scoată cu polonicul puroiul din rană. Într-un final, copilul a rămas cu un picior mai scurt, povestesc revoltaţi colegii celebrului chirurg. Aceştia au explicat că, potrivit legii, grefele de oase folosite atât la copii, cât şi la adulţi, trebuie să provină fie de la aceeaşi persoană, fie de la altă persoană conform regulamentelor care se aplică în cazurile de transplant. Aceste grefe se depozitează în congelatoare speciale la -80 de grade şi se sterilizează cu raze gamma.

Acuzaţiile de luare de mită

Potrivit medicilor de la Clinica de Ortopedie a Spitalului Marie Curie, calvarul pentru copii duşi la medicul Gheorghe Burnei, cât şi pentru părinţii acestora începea încă de la primul contact cu şeful secţiei. Pe motiv că este singurul din lume care poate face anumite operaţii, chirurgul se prezenta părinţilor ca fiind o persoană foarte ocupată lăsându-le astfel impresia că le face un mare privilegiu acceptând să se ocupe de copiii lor. Ulterior îi chema de mai multe ori la control, într-un final îi interna, dar amâna în mod repetat intervenţiile chirurgicale până când îi determina pe părinţi să îi dea bani. Au fost cazuri când chirurgul ar fi cerut mită mascată în sponsorizări „pentru spital”.

De obicei asta se întâmpla când voia să meargă la congrese în străinătate. Aşa a procedat şi pe 21 noiembrie anul acesta când i-a cerut unei mămici suma de 1350 de euro ca donaţie ca să-I opereze copilul. Doctorul intenţiona să plece la un congres în Barcelona şi de aceea nu a încheiat niciun contract de donaţie valabil între aparţinător şi spital. De altfel, anchetatorii au găsit la percheziţii zeci de plicuri cu bani în cărţile din biblioteca de la Spitalul "Marie Curie”. Peste 7000 de euro se aflau în cărţile chirurgului.

Unii părinţii audiaţi în acest dosar au povestit că medicul nu opera dacă nu primea bani. Alţii însă au mărturisit că medicul nu a condiţionat actul medical de plic.

Procedeul Burnei

Chirurgii de la Spitalul Marie Curie povestesc că, nu de puţine ori, doctorul Gheorghe Burnei le-a făcut unor copii implanturi neomologate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Medicul numea aceste operaţii „procedeul Burnei” şi susţinea de fiecare dată că acesta urma să fie recunoscut internaţional. 

Nu s-a întâmplat însă pentru că nu a reuşit să convingă niciun specialist străin, dar nici român că implantul fabricat la Institutul Naţional de Mecanică Fină sau bucata de piatră de biovitroceramică provenită de la filtrele de tancuri fabricate la Zărneşti sunt extraordinare. Asta pentru că după operaţii, cei mai mulţi dintre pacienţi nu şi-au mai putut folosi aparatul locomotor în care chirurgul a intervenit cu aceste implanturi neomologate.

Premierele mondiale şi naţionale, o farsă?

Profesorul Gheorghe Burnei se laudă că are la activ şapte intervenţii chirurgicale în premieră mondială, 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, 56 de intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” Bucureşti şi peste 23.000 intervenţii chirurgicale. „În premieră mondială avem şapte intervenţii operatorii, în premieră naţională foarte multe, nu le mai ştim numărul”, spunea nu demult doctorul Burnei.

Colegii de breaslă ai medicului susţin însă că toate aceste premiere nu au fost dovedite ca succese de comunitatea medicală, mulţi dintre pacienţii supuşi acestor operaţii fiind de multe ori schilodiţi pe viaţă în urma intervenţiilor la care au fost supuşi. Mai exact, chirurgul îşi prezenta pacienţii care urmau să fie supuşi unor operaţii în premieră înainte, sau în ziua operaţiei.

Ulterior, nu mai vorbea nimeni despre evoluţia stării de sănătate a pacienţilor şi asta pentru că rezultatele intervenţiei erau de multe ori dezastruoase. Dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile aduse, profesorul Gheorghe Burnei riscă minimum 7 ani de închisoare

„Profesorul Burnei mi s-a părut arogant, dar nimic nu a evoluat altfel decât a spus”

Andrei Ionuţ, tatăl unui băieţel care a fost operat de profesorul Gheorghe Burnei, a trimis o scrisoare deschisă, adresată presei, procurorilor şi preşedintelui, în care povesteşte experienţa sa cu ortopedul pediatru de la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Când copilul său avea trei ani şi a făcut o întindere accidentală, în urma unei radiografii făcute la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală li s-a spus părinţilor că există o suspiciune de necrozare a osului capului femur, dar că sigur nu e vorba de aşa ceva şi că un tratament corect îi va înlătura copilului durerile în cel mult trei săptămâni. „Numai că şi după trei săptămâni durerile persistau. Astfel, după o luna am revenit la doctor. După radiografie, dezastru! Fusese de fapt vorba de maladia Legg-Pertes-Calve (LPC) surprinsă iniţial într-o faza incipientă”, a povestit tatăl.

El a spus că soluţia propusă de medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, respectiv intervenţia chirurgicală, l-au determinat să caute şi alte păreri, astfel că a ajuns, într-o dimineaţă, la Spitalul Budimex, în faţa cabinetului doctorului Burnei, la care ştia că este foarte greu de ajuns.

„După ce s-a uită la radiografie, în 3-4 minute mi-a dat variantele de ales şi m-a întrebat pe care o aleg. Mi s-a părut necinstit că pentru un lucru atât de crunt şi dureros să mă lase atât de puţin timp să mă hotărăsc, dar lucrurile au fost spuse cu o aşa mare siguranţă de sine încât m-a determinat să spun pe loc ce aleg”, a explicat tăticul în scrisoare, alegând să pună în ghips picioarele copilului pentru ca recuperarea să fie posibilă în proporţie de 90%.

„Am suferit în primul rând noi, părinţii şi bunicii. Şi copilu, dar mai puţin, având în vedere că nu realiza ce se întâmplă cu el. Au fost până la urmă 2.5 ani, fără nici un tratament în afară de imobilizarea în gips. Medicamentul a fost timpul şi experienţă doctorului. Din trei în trei luni mergeam pentru consult şi pentru a schimbă gipsul”, a completat Andrei Ionuţ.

„Poate profesorul Burnei mi s-a părut cam arogant şi uneori nesuferit, dar nimic nu a evoluat altfel decât a spus el în toată evoluţia maladiei. Profesionist până la capăt”, a mai apreciat tătăl.

El a subliniat însă în scrisoare că, în momentul în care i-a propus profesorului Burnei să apeleze la o metodă alternativă, nu doar că l-a supărat pe acesta, ci s-a lovit de refuzul medicului de a aplica o terapie netestată. „Aşa că nici nu a vrut să audă să supervizeze aşa ceva şi nici nu mi-a recomandat”, a mai arătat Andrei Ionuţ, care în final a scris că „dacă se face o intervenţie într-un caz unic în lume acest lucru este considerat în literatură de specialitate că experiment, fiindcă nu ai cu ce să compari, decât cu propria experienţă şi pricepere”.

Profesorul Gheorghe Burnei a fost, duminică, arestat la domiciliu pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă şi va fi atacată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite