Masa de Crăciun: bucurie sau prilej de ceartă? Cum să ne comportăm de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada sărbătorilor de iarnă românii mănâncă şi beau mai mult. Tot atunci românii se ceartă mai mult, în jurul mesei de Crăciun. Un psiholog arădean ne explică de ce se întâmplă acest lucru şi cum ar trebui de fapt să ne comportăm.

Psihologul arădean Ramona Pencea Irimie spune că fiecare ţară sau regiune are tradiţiile ei, firul care străbate generaţiile pentru a le ţine unite, iar fiecare casă are propriile obiceiuri. Şi că atunci când nu există o înţelegere şi o armonie în acea casă, masa de Crăciun devine prilej de nemulţumire şi noi aşteptări frustrante.

„Atunci când persoana este fără familie şi prieteni, suferinţa este rezultată din raportările persoanei la situaţia în care se află, putând prezenta simptome depresive, printre care tulburarea de conduită alimentară (a mânca compulsiv sau inapetenţă). Masa de Crăciun trebuie să reflecte bucuria măsenilor, să fie demnă de a deveni o amintire plăcută, de a reuni şi oferi atenţie, căldură sufletească persoanelor”, spune Ramona Pencea Irimie.

Iată şi câteva sfaturi de la psihologul arădean:


- fiţi convinşi că nimic nu e prea greu, prea dur, prea profund ca să nu puteţi trece, astfel aşezaţi-vă la masă cu gânduri bune; starea emoţională se transmite bucatelor servite, astfel este preferabil să vă echilibraţi; acceptaţi  necondiţionat persoanele;

- dacă sunteţi gazdă aranjaţi masa în culorile elementare: roşu, galben, albastru, folosind crenguţe de brad;

- mâncaţi cu îmbucături mici, mestecând bine, savurând;

- renunţaţi la orice formă de reproşuri, cicaleală, agresivitate la adresa propriei persoane sau a celorlalţi;

- colindaţi şi cinstiţi viaţa pentru că bucuria de azi e mama bucuriei de mâine;

- exersaţi altruismul: oferiţi fără a avea aşteptări din partea celorlalţi;

- atunci când o persoană alege să se arate nemulţumită, refuzaţi să o acompaniaţi;

- mâncaţi puţin şi des;

- orice e îngădui, dar nu orice vă este de folos, astfel alegeţi să nu fiţi dependenţi de ceva;

„Orice ocazie de a sta la masă cu oameni dragi sau cu alte persoane este un dar pe care îl veţi preţui peste ani sau când vă simţiţi singuri. Bucuraţi-vă şi evitaţi să compensaţi lipsa cuiva sau a ceva ! Tot ce e mai bun vine acum spre voi! Alegeţi să fiţi raţionali pentru a fi sănătoşi şi fericiţi! Fie-vă viaţa o binecuvântare şi gândul luminos, vouă şi celorlalţi dragi!”, mai spune Psihologul arădean Ramona Pencea Irimie.

Vă mai recomandăm: 

17 sfaturi de la psiholog pentru oamenii care rămân singuri de Sărbători. „Nimeni nu vă face fericit sau nefericit“

Cum scăpăm de teama de eşec. Sfaturile psihologilor pentru o frică pe care o căpătăm prin autosugestie
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite