Scandal între ANAF şi DIICOT pentru plicuţele cu conţinut suspect de etnobotanice scoase la vânzare prin magazinul cu marfă confiscată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) susţine, într-un comunicat de presă, că a respectat legislaţia în cazul pliculeţelor cu denumiri de etnobotanice, scoase la vânzare în magazinul de la Târgu Jiu. Marfa ar fi fost plimbată între instituţii, până să fie luată o decizie. Pliculeţele au fost scoase la vânzare la 25 de bani bucata.

DIICOT a început o anchetă şi a retras de la vânzare de la magazinul Finanţelor din Târgu Jiu aproximativ 1.000 de pliculeţe cu „flori decorative” cu denumiri ca: Special Gold, Pixie C, Get, Hell, Jeffrey sau Biba. Pliculeţele erau vândute cu 25 de bani bucata. Pe internet pot fi găsite foarte multe imagini cu pliculeţe Special Gold, o denumire folosită pe scară largă pentru un anumit tip de etnobotanice.

După ce procurorii DIICOT au constatat că pliculeţe erau scoase la vânzare, procurorii au declanşat o anchetă, dar cei de la ANAF susţin vina este a Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, care ar fi analizat conţinutul pliculeţelor: „În 2012, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj a predat structurilor vamale 986 pliculeţe cu substanţe, pentru a fi verificat modul de respectare a reglementărilor vamale. Structura vamală judeţeană a constatat lipsa documentelor vamale şi a dispus confiscarea bunurilor. După solicitări repetate ale ANAF, în august 2015, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj a comunicat concluzia unei expertize de specialitate realizată în octombrie 2011 de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din Bucureşti: cele 986 pliculeţe nu conţineau substanţe stupefiante sau psihotrope. În urma comunicării acestor concluzii oficiale, ANAF a anunţat în 2015 intenţia de valorificare a substanţelor respective, inscripţionate «Strict interzis consumului uman!». Substanţele nu au fost vândute şi au rămas în custodia ANAF până în data de 24.12.2016, când Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj le-a preluat în vederea reluării cercetărilor. ANAF a declanşat o verificare administrativă internă şi susţine toate demersurile legale derulate de organele de urmărire penală pentru clarificarea situaţiei”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Analizele au fost efectuate înainte de apariţia legii 

Potrivit anchetatorilor, s-au efectuat analize în anul 2011 când s-au confiscat produsele, dar atunci nu era în vigoare Legea 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, care a apărut în noiembrie.

„Vor fi analizate din nou şi ca drog şi ca substanţă susceptibilă. Este posibil ca la data efectuării analizelor, substanţele din plicuţele respective să nu se afle pe lista celor interzise, pentru că aceasta a suferit tot felul de modificări ulterioare“,

a precizat Vasile Udroiu, procuroruil şef al DIICOT Târgu Jiu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite