Militarii care s-au îmbogăţit din chirii fictive decontate din bani publici. Cum au folosit apartamentele rudelor drept paravan pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase militari din cadrul Unităţii Militare (UM) 01411 Bârlad sunt judecaţi de magistraţii Tribunalului Vaslui fiind acuzaţi de înşelăciune şi fals. Militarii sunt acuzaţi că timp de şase ani au încasat în mod ilegal bani pentru chirie. Potrivit procurorilor militari, cel care a pus la cale întreaga ”inginerie” a fost secretarul comisiei care se ocupa de compensaţiile pentru chiriile militarilor.

Procesul a început vineri, 13 ianuarie, la Tribunalul Vaslui, cu o amânare, o parte dintre militarii acuzaţi solicitând termen pentru a-şi angaja apărător. În plus, procurorul de şedinţă, Laurenţiu Zăpodeanu, a formulat cerere de abţinere, arătând că este fratele avocatului Cătălin Zăpodeanu, care apără pe unul dintre inculpaţii din dosar. 

Pe cale de consecinţă, preşedintele completului de judecată a amânat cauza pentru începutul lunii februarie, timp în care avocaţii vor trebui să-şi pregătească apărările iar reprezentanţii Ministerului Public să desemneze un alt procuror de şedinţă. 

Cei şase militari de la UM 01411 Bârlad au fost trimişi în judecată în luna august, anul trecut, după o anchetă a procurorilor militari care a durat mai bine de patru ani, alături de sora secretarului comisiei care se ocupa cu chiriile pentru militari. Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că în anul 2012 comandantul U.M.01411 Bârlad jud. Vaslui a constatat ca mai multe cadre au beneficiat în mod necuvenit de acordarea compensaţiei pentru chiria locuinţei de către Ministerul Apărării Naţionale şi nu a sesizat Parchetul.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că întreg mecanismul infracţional a fost pus la cale de unul dintre responsabilii comisiei care se ocupa cu decontarea chiriilor, plutonierul adjunct principal Apostu Mitică. Acesta, folosindu-se de apartamentul său, al surorii sale, Ortansa Gâbu (la rându-i inculpată în dosar) şi a altor rude sau apropiaţi a prejudiciat bugetul MAPN cu peste 130.000 lei. 

Apartamentele rudelor folosite la decontarea chiriilor

”Plt. adj. princ. Apostu Mitică a desfăşurat în mod efectiv o activitate de inducere în eroare a M.Ap.N. pe durata de aproape 6 ani, de la data de 20.06.2007 până la data de 20.03.2013 punând în aplicare un mod de operare unic, intenţionat şi desfăşurat pe toată această perioadă în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale caracterizată prin acelaşi mod de operare-falsificarea a 60 înscrisuri, producătoare de consecinţe juridice din care 20 de contracte de închiriere, 7 declaraţii de reziliere, 10 rapoarte, 17 declaraţii de venit, 1 act adiţional, 2 declaraţii olografe, 2 procese verbale de verificare a
condiţiilor de acordarea compensaţiei pentru chirie, 1 cerere recalculare impozit- pe care le-a depus
la UM 01411 Bârlad şi A.N.A.F. Bârlad în dauna UM 01411 Bârlad, prin care a fost păgubit
bugetul M.Ap.N. în interesul său personal şi unor rude ale sale precum şi coinculpaţilor cu suma de
de 130.396 lei”, se arată în rechizitoriul Parchetului Militar Iaşi.

Potrivit procurorilor militari, la iniţiativa inculpatului lui Apostu Mitică, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, inculpaţii plt. Maj. Partenie Ionel, plt. Maj. Butnaru Ciprian, plt. Maj. Siminescu Ghiorghiţă, plt. Maj. Postolache Cătălin şi cap. (r) Comănici Liviu — cu toţii angajaţi în cadrul UM 01411 Bârlad — au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuinţele închiriate. În plus, Apostu Mitică este acuzat că primea de la chiriaşii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective. 

Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locaţiune aparţinea inculpatului lui Apostu Mitică, iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei. În cazul a trei contracte de locatiune sumele declarate pe exemplarele depuse la ANAF ca reprezentând contravaloarea chiriei au fost mult diminuate, în cazul altor şapte inculpatul a depus declaratii întocmite si semnate de el care atestau în fals rezilierea, iar patru contracte nu au fost înregistrate la ANAF.

Pe lângă contractele de închiriere, plt. adj. princ. Apostu Mitică a mai completat în fals, atestând împrejurări nereale în conţinut, cât şi în ce priveşte semnăturile, şi alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensaţiei, respectiv la ANAF. De asemenea, profitând de faptul că membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensaţiei pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta Apostu, în baza atribuţiilor sale de secretar al comisiei, şi de lipsa de cunoştinţe juridice ale acestora, el a falsificat două procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensaţiei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite