Efectul Colectiv. Cum s-a blocat construirea unui ghetou de 6 milioane de euro pentru că proiectul încălca legea, deşi avea toate avizele necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia urma să fie realizată la Galaţi, din bani publici, iar oprirea lui s-a produs după ce se desemnase, prin licitaţie, constructorul. O expertiză făcută la nivelul Primăriei, după preluarea mandatului de către noul primar, a concluzionat că proiectul trebuie refăcut, deoarece în forma licitată nu îndeplinea condiţiile legale minime de siguranţă.

Atunci când vine vorba despre investiţii publice, cele mai frecvente hibe (subliniate de numeroasele rapoarte de control privind activitatea instituţiilor) descoperite sunt legate de desfăşurarea defectuoasă sau „cu dedicaţia” a licitaţiilor, de proasta calitate a lucrărilor şi de faptele de corupţie legate, mai ales, de recepţia investiţiei.

Un caz întâmplat recent la Galaţi arată, însă, că instituţiile publice pot avea şi un alt tip de sincope, care ţin, pur şi simplu, de încălcarea legislaţiei privind siguranţa construcţiilor, capitol la care eram obişnuiţi să „calce pe bec” dezvoltatorii imobiliari privaţi.

Concret, este vorba de modul cum a fost realizat proiectul pentru construirea, la Galaţi, a unui campus social (în fapt un ghetou realizat din mult metal şi panouri de tip sandviş), care ar fi urmat să coste 27,2 milioane de lei (circa 6 milioane de euro) şi care a fost oprit cu puţin timp înainte de începerea lucrărilor, ca efect al înăspririi vigilenţei autorităţilor din cauza tragediei din clubul „Colectiv”.

Era ilegal, dar a obţinut toate avizele

Campusul social de la Galaţi este al doilea de acest fel (primul, având 15 blocuei, a şi fost dat parţial în folosinţă) şi urma să fie amplasat în zona de centură, la marginea oraşului, pe Drumul Viilor nr.8.

A fost pus pe tapet după un soi de schimb de experinţă între administraţia locală (condusă pe atunci de Marius Stan) şi fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, care a realizat un ghetou similar în oraşul de la malul mării (în cartierul Henry Coandă), iar costurile reduse (care însă aveau să producă şi un dosar la DNA) i-au determinat pe cei de la Galaţi să gândească un proiect de acelaşi fel.

Partea proastă este că proiectul gălăţean din Drumul Viilor (realizat de Expert Instal Contruct SRL Galaţi), care presupunea construirea a opt blocuri, s-a dovedit a fi ilegal, cu toate că – bizar - a primit toate avizele cerute de lege, lucru declarat chiar de către actualul primar, Ionuţ Pucheanu, care a suspendat investiţia până când se vor lămuri lucrurile.

„Sunt neconforme acele locuinţe. Nu respectă niciun criteriu, nici măcar locuinţă socială nu poţi să-i spui. Dacă vă veţi uita la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă, nu le îndeplinesc. Există nişte normative, adoptate le nivelul întregii ţări, pentru un spaţiu de locuit. Pentru o locuinţă cu o cameră e prevăzut, nu ştiu, douăzeci şi ceva de metri pătraţi. În funcţie de numărul de camere pe care acel apartament le are, trebuie să respecţi nişte normative, lucru care nu e respectat”, a declarat Ionuţ Pucheanu în momentul suspendării proiectului.

Potrivit acestuia, chiar şi proiectantul şi-a luat o măsură de prevedere, consemnând că locuinţele sunt neconforme: „Au primit aviz, dar pe aviz scrie neconform, inclusiv din partea proiectantului, scrie în josul paginii că nu respectă criteriile. Proiectantul îţi face ce-i ceri, dar a avut grijă să se acopere şi în josul paginii scrie neconform”, a mai adăugat edilul.

Vinovaţii când sunt traşi la răspundere?

Ceea ce nu s-a lămurit (cel puţin deocamdată) este cui aparţine vinovăţia pentru că s-a trecut la realizarea unei investiţii care nu corespunde normelor legale.

Ca să exemplificăm, suprafaţa locuibilă a unui aşa-numit apartament cu o cameră era prevăzută să fie de mai puţin de 15 mp, imobilele nu aveau ieşire de urgenţă, nu au utilităţi necesare şi nici spaţiu de acces suficient pentru pompieri sau intervenţii medicale, iar unele dintre geamurile locuinţei se deschideau (aberant) în holul comun.

În ciuda acestor hibe, s-a dat autorizaţie de construire, s-au obţinut tot felul de avize şi s-a trecut la desemnarea prin licitaţie a constructorului. Licitaţia pentru construirea campusului din Drumul Viilor a fost câştigată de o asociere formată din două firme din Iaşi, SC Conest SA şi Expert Instal Construct SA, contractul fiind în valoare de 27,2 milioane lei (6 milioane de euro).

Deşi investiţia fost sistată până când proiectul va fi refăcut (există chiar varianta să se renunţe definitiv la campus), rămâne de văzut ce măsuri se vor lua împotriva celor care au dat avizele legale pentru un proiect ilegal, având în vedere că se întrevăd mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi, posibil, de trafic de influenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite