Societatea civilă de la Chişinău condamnă angajamentele asumate public de Igor Dodon la Moscova, dar şi atacurile împotriva României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentaţii societăţii civile de la Chişinău au semnat joi, 19 ianuarie, o declaraţie deschisă prin care condamnă mai multe afirmaţii, dar şi angajamente publice asumate de preşedintele Igor Dodon la Moscova. Acţiunile şefului statului sunt catalogate de către ONG-ri ca fiind anticonstituţionale.

Semnatarii declaraţiei consideră că în vizita sa oficială la Moscova, Igor Dodon a făcut o serie de declaraţii care contravin prevederilor constituţionale, ignoră interesele naţionale, divizează şi mai mult societatea, periclitează securitatea economică a ţării, aduc prejudicii grave imaginii Republicii Moldova de partener responsabil şi creează situaţii de conflict cu toţi ceilalţi parteneri strategici ai ţării, în special cu UE, România şi Ucraina.

„În acest context, noi, semnatarii acestei Declaraţii, dezaprobăm vehement angajamentele luate public la Moscova de către Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova şi anume: de a anula Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE; de a semna un Memorandum de cooperare cu Uniunea Eurasiatică în sensul obţinerii statutului de asociere, de a recunoaşte/asuma datoria regiunii transnistrene de 6 miliarde USD pentru consumul de gaz natural din Rusia, precum şi angajamentul implicit de resuscitare a Memorandumului Kozak de federalizare a Republicii Moldova”, se arată în textul declaraţiei.

Organizaţiile non-guvernamentale condamnă „declaraţiile iresponsabile făcute de Igor Dodon cu referire la statele vecine, România şi Ucraina, care pun la îndoială integritatea lor teritorială”.

De asemenea, în opinia acestora, „respectivele angajamente şi declaraţii depăşesc atribuţiile legale ale Preşedintelui, încălcând flagrant prevederile constituţionale. Votul alegătorilor obţinut de Igor Dodon în recentele alegeri prezidenţiale nu-i conferă acestuia dreptul de a devia de la prevederile constituţionale, care stipulează clar că doar Parlamentul aprobă direcţiile principale ale politicii interne şi externe a statului, iar Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe”.

„Federaţia Rusă este un partener important, iar normalizarea relaţiilor Republicii Moldova cu această ţară este o necesitate obiectivă. Cu toate acestea, considerăm inacceptabil ca dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse să se producă în detrimentul celorlalte parteneriate absolut vitale pentru Moldova şi sacrificând interesele noastre naţionale”, se mai subliniază în mesajul deschis al societăţii civile.

Reprezentanţii societăţii civile atrag atenţia la riscurile pe care le poate genera o eventuală denunţare a Acordului de Asociere. „Va perturba grav relaţiile politice, economice şi comerciale cu UE şi va avea ca efect reducerea semnificativă a investiţiilor europene, precum şi suspendarea asistenţei financiare acordată de UE prin diverse instrumente. De asemenea, Republica Moldova va fi suspendată de la mai multe programe ale UE de cercetare, inovaţie, educaţie, cultură, etc., iar regimul liberalizat de vize cu UE va fi, fără îndoială, revizuit. Pagubele economice cauzate de suspendarea Acordului de Asociere se vor ridica, pe termen scurt, la sute de milioane de euro, iar mii de cetăţeni moldoveni îşi vor pierde locurile de muncă”.

Semnatari:

1. Victor Chirilă, Preşedinte APE
2. Victoria Bucătaru, Director Executiv APE
3. Vasile Nedelciuc, Membru APE
4. Ion Sturza, Membru APE
5. Eugen Carpov, Membru APE
6. Arcadie Barbăroşie, Membru APE
7. Valeriu Gheorghiu, Membru APE
8. Igor Munteanu, Director Executiv, IDIS Viitorul
9. Ion Guzun, Consilier juridic, Centrul de Reforme Juridice din Moldova
10. Valentin Ciubotaru, Director Executiv, NGO BIOS
11. Petru Botnaru, Director Executiv, NGO "Terra-1530
12. Ioana Bobina, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltarea Sustenabilă
13. Sorin Mereacre, Preşedinte, Fundaţia Est – Europeană
14. Leonid Litra, Institutul de Politica Mondiala, Kiev 
15. Lilia Carasciuc, Director Executiv, Transparency International -Moldova
16. Iulian Groza, Director Executiv, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE)
17. Ion Manoli, Director Executiv, Promo-Lex 
18. Petru Culeac, Director al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova
19. Mihai Roşcovan, Preşedinte BCI
20. Catinca Mardarovici, Directoare Executiva, CPF-50/50 
21. Vladislav Gribincea, Presedinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
22. Iordanca-Rodca Iordanov, Director Executiv, EcoContact
23. Ana Revenco, Preşedinte, Centrul International pentru protecţia şi promovarea drepturilor femeii "La Strada"
24. Ludmila Popovici, Executive Director, RCTV Memoria
25. Dumitru Drumea, Ecos
26. Angela Chicu, Preşedinte, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova 
27. Artur Nebunu, Director Executiv, Centrul de Consultanta Ecologica Cahul.
28. Gabriela Ojog, Fundaţia pentru dezvoltare
29. Sorina Macrinici, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
30. Ina Coseru, Centrul National de Mediu
31. Viorel Soltan, Centrul Pentru Politici si Analize in Sănătate
32. Petru Macovei, Director Executiv, API
33. Adrian Lupusor, Director Executiv, Expert-Grup
34. Georgeta Mincu, Vicedirector, Centrul de Dezvoltare si Management
35. Vitalie Ponomariov, Asociaţia pentru Combaterea Izolării Informaţionale ECOU

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite