Protestul extrem al părinţilor din Bistriţa-Năsăud care refuză de 4 zile să-şi trimită copiii la şcoală îi poate lăsa fără alocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 4 zile, părinţii elevilor care învaţă la Şcoala Generală din Nepos refuză să-şi trimită copiii la şcoală, în semn de protest faţă de un ordin de ministru potrivit căruia unitatea de învăţământ rămâne fără personalitate juridică. Părinţii riscă să rămână fără alocaţiile pentru susţinerea familiei, din cauza numărului mare de absenţe.

Săptămâna aceasta, elevii din localitatea bistriţeană Nepos au mers doar o zi la şcoală. Patru zile au fost împiedicaţi de părinţi să frecventeze cursurile, în semn de protest faţă de ordinul Ministrului Educaţiei, potrivit căruia toate unităţile de învăţământ din ţară care au sub 300 de elevi rămân fără personalitate juridică.

Acest ordin de ministru afectează şi şcoala din satul Nepos, care are numai 257 de elevi, sub pragul de 300 de elevi necesar pentru păstrarea personalităţii juridice. Dacă şcoala îşi pierde personalitatea juridică, aceasta rămâne fără director, fără contabili şi este posibil şi fără o parte din profesori.

De asemenea, pentru orice adeverinţă sau act, părinţii şi profesorii sunt nevoiţi să bată câţiva kilometri buni până în Feldru, unde funcţionează unitatea de învăţământ căreia i se va subordona şcoala din Nepos începând din toamna acestui an. 

Părinţii speră să obţină o derogare de la acest ordin de ministru, cerându-le oficialilor să pună la socoteală şi antepreşcolarii, care ar urca numărul de elevi peste 300.

Deşi profesorii susţin demersul părinţilor, aceştia au fost nevoiţi să pună absenţi nemotivaţi elevii zilele acestea. Aşa se face că, în 4 zile în care nu au fost la ore, elevii au adunat în jur de 18-20 de absenţe fiecare.

În aceste condiţii, părinţii care beneficiază de alocaţii pentru susţinerea familiei riscă să rămână fără ajutoare, din cauza absenţelor nemotivate ale copiilor. 

„Regula (n.r. cea potrivit căreia elevii fără alocaţia pentru susţinerea familiei dacă au mai mult de 20 de absenţe) li se aplică şi lor. Părinţii au depus un memoriu, care a ajuns la Ministerul Educaţiei şi se aşteaptă un răspuns în acest sens. În mod normal, elevii ar trebui să meargă la şcoală”, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Monica Buboly. 

Vă mai recomandăm:

Şcoala profesională, revoluţionată la sat. Cum reuşeşte un liceu din Bistriţa-Năsăud să instruiască meseriaşi pe bandă rulantă

27 de elevi romi au abandonat şcoala în urma desfiinţării Şcolii Generale nr. 2

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite