La Institutul Cantacuzino se fac testări „la secret”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii Institutului Cantacuzino testează  noi vaccinuri
Specialiştii Institutului Cantacuzino testează  noi vaccinuri

Deşi a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii din decembrie 2016, Institutul Cantacuzino are un viitor incert. Rezultatele producţiei de vaccin antigripal experimental sunt încă o necunoscută chiar şi pentru unii angajaţi din institut.

La scurt timp după ce Institutul Cantacuzino a revenit în subordinea Ministerului Sănătăţii printr-o ordonanţă de urgenţă din decembrie 2016, s-a dat startul unei producţii experimentale de vaccinuri, pe un lot mic, astfel încât echipamentele noi, achiziţionate în ultimul an, să poată fi folosite.

Testări s-au făcut pentru toate echipamentele cumpărate. Rezultatele sunt pozitive, afirmă oficiali din institut, dar asta nu înseamnă că unitatea ar putea da drumul unei producţii în masă pentru a produce ser antigripal pentru sezonul 2017-2018. Şanse există totuşi, arată aceiaşi oficiali.  „Urmează să mai facem paşi. S-au făcut testările de rigoare pentru echipamentele cumpărate, urmează să mai facem şi alte teste pe echipamente care ar trebui aduse în perioada următoare”, a arătat conducerea Institutului Cantacuzino.

„Nu vrem să mergem pe hei-rup ca în 2013”

Potrivit acestora, deficitul de cadre medicale de pe secţia de vaccin antigripal nu s-a simţit foarte tare, pe motiv că producţia a fost una restrânsă. „Vom continua cu testările, dacă mergem pe heirup, cum s-a întâmplat în 2013, nu va fi bine. Toţi încearcă să-şi facă treaba cât mai bine cu putinţă”, au precizat reprezentanţii unităţii. Pe de altă parte, cercetători din institut au explicat că nu se ştiu foarte multe lucruri despre rezultatele testelor care au început în luna ianuarie.
„E o secretomanie totală legat de aceste teste. S-au făcut nişte teste care nu au fost inoculate. Nu ştim dacă sunt OK sau nu, cert este că sunt şi altele în curs de derulare. În trei ani de zile, teste ca acestea puteau să facă mii, important era să ai rezultatul final, în fiolă, nu există. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Institutul Cantacuzino, acum că a trecut la Ministerul Sănătăţii. Cât priveşte vaccinul, nici nu se pune problema să ieşim cu el în octombrie”, au declarat medici din Institut pentru „Adevărul”.

O problemă e legată de faptul că unul dintre echipamentele esenţiale nu a fost încă adus. „Aveam un echipament care făcea şi inoculare şi recoltare în acelaşi timp, dar acum există un aparat special pentru inoculare, producţie 2015, şi mai avem nevoie de unul, separat, pentru recoltare. Iar pe acesta din urmă nu-l avem”, subliniază medicii.

De ce nu s-ar putea produce vaccin în masă

O altă problemă care ar putea împiedica producţia în masă de vaccin o reprezintă lipsa acută de personal calificat, respectiv funcţiile cheie prevăzute în organigramă şi fără de care producţia de ser nu este sustenabilă. O altă problemă care ar putea împiedica producţia în masă de vaccin o reprezintă lipsa acută de personal calificat, respectiv funcţiile cheie prevăzute în organigramă şi fără de care producţia de ser nu este sustenabilă.

Însă, lăsând la o parte faptul că nu ştiu exact câţi bani va obţine institutul pentru acest an, angajaţii afirmă că trecerea înapoi la Ministerul Sănătăţii le-a luat o piatră de pe inimă. Speră, totodată, ca salariile să nu mai fie îngheţate, la fel cum s-a întâmplat anul trecut, când au fost nevoiţi să supravieţuiască cu salariul minim pe economie. „E o limitare a numărului de persoane la nivel global, fiind în situaţie disperată, fără salarii, oamenii au plecat”, au subliniat reprezentanţii Institutului.

„Trecerea la Ministerul Educaţiei şi Cercetării a avut consecinţe dintre cele mai grave, în special din punct de vedere al salariaţilor, care nu au beneficiat nici de majorări salariale, nefiind incluşi la personal sanitar, şi care au fost la limita subzistenţei, motiv pentru care au ales să demisioneze”, a arătat, pentru „Adevărul”, şi Adrian Ionel, fostul director general al Institutului Cantacuzino.

Unul dintre motivele pentru care Institutul Cantacuzino a ajuns pe butuci a fost managementul prost. Schimbările dese ale conducerii au pus cruce unităţii care a fost în 2010, în plină pandemie de gripă aviară, unul din cei 12 furnizori de vaccin din lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite