Preotul care vrea să bată clopotele bisericii din telecomandă sau direct din telefonul mobil. Credincioşii au donat bani pentru automatizarea clopotelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Leonte Şalvari din satul sucevean Ştirbăţ a strâns din donaţii banii necesari pentru a automatiza clopotele bisericii din localitate, deoarece accesul în clopotniţă este unul greoi.

Preotul Leonte Şalvari de la Biserica „Sfântul Nicolae” din satul sucevean Ştirbăţ a reuşit să strângă bani din donaţii pentru automatizarea clopotelor din parohie. Acesta susţine că accesul în clopotniţă se face destul de greu, pe un culoar foarte îngust şi nişte scări abrupte. 

Odată cu automatizarea nu va fi nevoie ca cineva să se urce în clopotniţă ci clopotele se vor putea trage din altar printr-o simplă apăsare de întrerupător sau chiar de la distanţă prin telecomandă sau telefon mobil.

Preotul Leonte Şalvari susţine că este nevoie de circa 7.500 de lei pentru a automatiza clopotele bisericii din Ştirbăţ. Cu sprijinul credincioşilor din localitate, preotul a reuşit să strângă suma necesară pentru automatizarea clopotelor şi speră ca până de Paşti, acest sistem să poată fi implementat la biserica din Ştirbăţ.

„Accesul în clopotniţă este destul de dificil şi condiţiile acţionării clopotelor nu sunt cele mai bune nici iarna şi nici vara. Cu această automatizare nu mai este nevoie să se urce în clopotniţă ci se pot trage din altar printr-o simplă apasare de întrerupător sau chiar de la distanţă prin telecomandă sau telefon mobil. Costul este de 6.800 de lei cu acţionare din înterupător şi de 7.650 de lei cu acţionare prin telefon mobil sau telecomandă. Părintele Arsenie Papacioc spunea <<clopotele nu bat niciodata pentru amuzament. Ci bat pentru ceva de natură sufletească, care ne atrage atenţia: Cheamă viii, plânge morţii, împrăştie viforele! Împrăştie dracii şi trăsnetele>>”, a spus părintele Leonte Şalvari.

Pe site-ul www.quasi-modo.hu, ne este explicat în ce constă automatizarea clopotelor. La instalarea sistemuli electronic de comandă al electromagnetli bazat pe microcontroler, unitatea de comandă învaţă perioada de oscilaţie proprie a clopotului. Unitatea de comandă urmăreşte mişcarea clopotului şi o eventuală încălzire a electromagnetului, protejând astfel întregul sistem.

După conectare, la 5 – 10 perioade clopotul începe să sune uniform, după ritmul obişnuit. Magnetul, la pornire trage mai puternic, iar după ce clopotul sună, compensează doar energia pierdută. Acest sistem, menajează atât clopotul, cât şi sistemul de susţinere şi turnul.

image

                              Biserica „Sfântul Nicolae” din Ştirbăţ. FOTO Dănuţ Zuzeac

Biserica „Sfântul Nicolae” din Ştirbăţ a fost ridicată de boierul Alexandru Ciurea în anul 1865. Lăcaşul de cult are formă de corabie, stil bizantin, turlă pătrată, 20,5 metri lungime, 5,8 metri lăţime şi 12 metri înălţime.

Alte ştiri pe această temă:

Românii din Cleveland, împotriva amnistiei şi graţierii. Protest în faţa celei mai vechi biserici româneşti din SUA

Scandalurile care au întunecat faţa Bisericii în trecutul românilor: preotul ars pentru sodomie şi stareţul desfrânat

Aventura unui preot din Transilvania în America: strămoşul românilor din diaspora s-a împrietenit cu Benjamin Franklin

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite