Presa internaţională: Zeci de mii de români au protestat faţă de un plan de graţiere şi au denunţat manipularea informaţiilor de diferite posturi tv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile internaţionale de presă au transmis protestele din România faţă de intenţia Guvernului de a adopta cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal, arătând că mai multe zeci de mii de români au manifestat duminică, prin frig, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

Agenţia de presă Reuters scrie că zeci de mii de români au protestat în Bucureşti şi în alte mari oraşe duminică, împotriva planurilor guvernului de a dezincrimina anumite infracţiuni şi de a ierta condamnaţi prin ordonanţe de urgenţă, care ar putea afecta un impuls menit să reducă corupţia.

”Poliţia a declarat că aproximativ 50.000 de oameni au participat la mitingul de la Bucureşti, ceea ce face din aceasta cea mai mare demonstraţie dintr-un val recent de proteste. Strigând «hoţii, hoţii», protestatarii s-au adunat în vreme de îngheţ, în piaţa principală a capitalei, Piaţa Universităţii şi apoi au mers către Ministerul Justiţiei, biroul Ombudsmanului şi sediul Guvernului”, transmite agenţia.

Reuters mai menţionează că mii de oameni au protestat şi în principalele oraşe din ţară şi în mai multe capitale ale Uniunii Europene. „Protestatarii au strigat sloganuri anti-guvernamentale şi au cerut demisia ministrului justiţiei, scandând: «Stop corupţiei», «Nu graţierii, da şcoli şi spitale» şi au sprijinit apelurile preşedintelui Iohannis pentru un referendum naţional care să intensifice lupta anti-corupţie”, notează agenţia.

„Comisia Europeană păstrează sistemul juridic din România sub monitorizare specială. Ea a felicitat eforturile magistraţilor de combatere a corupţiei pe scară largă, dar a remarcat că politicienii români au o istorie de a încerca să adopte o legislaţie care ar putea slăbi puterile de investigaţie”, notează agenţia la finalul articolului.

La rândul său,  AFP relatează că circa 40.000 de manifestanţi au ieşit pe străzile din Bucureşti şi din alte oraşe din România duminică, cei mai mulţi, 20.000, fiind în Bucureşti, la protest ieşind numeroase familii, „inclusiv copii şi câini, în unele cazuri”.

”Mulţimea, fluturând steaguri naţionale, a scandat «România trezeşte-te!», «Jos cu hoţii» şi alte lozinci”, potrivit AFP, care precizează că măsurile planificate au fost puternic criticate de mai mulţi oficiali şi instituţii din România, printre care procurorul general Augustin Lazăr, procurorul-şef anti-corupţie Laura Codruţa Kovesi şi preşedinte Curţii Supeme Cristina Tarcea.

”În raportul său anual din 2015, Comisia Europeană, care monitorizează îndeaproape reformele justiţiei din România, a avertizat împotriva oricăror propuneri care urmăresc «iertarea persoanelor condamnate pentru acuzaţii de corupţie”, mai scrie agenţia.

Associated Press notează însă că doar 10.000 de oameni au manifestat în capitală şi în alte oraşe, „pentru a protesta faţă de o propunere a guvernului de a ierta mii de deţinuţi, o mişcare despre care criticii a spus că va destabiliza din nou eforturile anticorupţie”.

„Protestatarii strânşi în Piaţa Universităţii din Bucureşti au numit Partidul Social Democrat de la guvernare «ciuma roşie». Mai târziu, au mărşăluit spre Piaţa Victoriei, unde guvernul are birourile (...) Alături de Bucureşti, au avut loc proteste în Cluj, Timişoara şi în mai mult de o duzină de oraşe din România”, notează agenţia.

Potrivit EFE, mii de persoane, circa 60.000 conform TVR, au protestat împotriva unui proiect de lege care prevede nelegiferarea anumitor infracţiuni de corupţie.

Agenţia transmite că, în ciuda temperaturilor de îngheţ, aproximativ 33.000 de cetăţeni au inundat pentru a doua duminică la rând centrul Bucureştiului, într-un marş care a plecat de la Piaţa Universităţii, unde au avut loc protestele care au marcat căderea regimului comunist, în 1989, până la Piaţa Victoriei, unde se află sediul guvernului.

„În acelaşi timp, aproximativ 10.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime, şi câteva mii în Timişoara, Braşov, Sibiu şi Iaşi”, citează EFE.

Agenţia mai arată că protestatarii au denunţat manipularea informaţiilor de diferite posturi de televiziune ale căror editoriale sprijină reforma şi au cerut demisia Ministrului Justiţiei Florin Iordache, care insistă să adopte decretele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite