Poliţiştii şpăgari de la Rutieră, cercetaţi că au falsificat dosare penale pentru a-i scăpa pe autorii unor accidente mortale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte dintre cei 11 poliţişti de la Rutiera din Tecuci, la domiciliile cărora s-au făcut percheziţii pe 31 ianuarie 2017, au calitatea de inculpat în cauza aflată în lucru la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul de şpagă, trafic de influenţă şi fals intelectual în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi cercetează pe 11 dintre angajaţii Serviciului Rutier de la Tecuci scoate la iveală detalii revoltătoare despre modul cum aceştia au înţeles să-şi facă datoria de a apăra legea.

Iniţial, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), persoanele în cauză au fost învinuite că „au pretins şi primit diverse sume de bani de la conducători auto identificaţi săvârşind diverse contravenţii în trafic, pentru a trece în procesele verbale abateri mai uşoare decât cele comise şi, implicit, să aplice amenzi mai mici”, însă surse din interiorul anchetei ne-au dezvăluit că lucrurile sunt în realitate mult mai complicate decât par.

„Ancheta a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi deoarece există suspiciuni că falsurile nu s-ar fi limitat doar la procese-verbale de amendă, ci s-a ajuns la falsificarea unor dosare penale cu totul. Ni s-a solicitat să punem la dispoziţie cel puţin două dosare penale ale unor accidente de circulaţie soldate cu morţi, ambele având la bază documente întocmite de Serviciul Rutier de la Tecuci”, ne-a dezvăluit unul dintre magistraţi gălăţeni contactaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un accident tragic revine în prim-plan

Unul dintre dosarele cerute pentru completarea anchetei penale în ceea ce-i priveşte pe cei 11 poliţişti cercetaţi îl are ca protagonist pe tecuceanul Bogdan Banu (36 ani), caz despre care „Adevărul” a relatat pe larg în ediţiile trecute.

Acesta a fost inculpat şi condamnat pentru producerea unui accident de circulaţie întâmplat în noaptea de 12 spre 13 iulie 2010, în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi oameni, Nicolae Arghire (53 ani) şi Sandu Mitoi (52 ani).

Cele două victime au fost acroşate de un autoturism (poliţiştii au concluzionat că ar fi fost cel condus de Banu) şi făcute una cu pământul, însă ancheta legată de accident conţine numeroase „pete albe”: mai mulţi martori şi-au schimbat depoziţiile în cursul anchetei, unele mărturii se contrazic, iar alte mărturii arată că lucrurile s-au desfăşurat altfel decât s-a consemnat în raportul oficial al Poliţiei.

image

Imagine de la locul accidentului FOTO dosarul cauzei

Mai mult, unul dintre rapoartele de expertiză tehnică depuse la dosar a arătat că poliţiştii ar fi tras concluzii flagrant greşite legate traiectoriile posibile ale maşinilor implicate în teribilul accident, aspect pe care poliţiştii, procurorii şi judecătorii l-au ignorat însă complet.

De altfel, Bogdan Banu a negat vehement că ar fi autorul accidentului, fapt susţinut şi de probele arătate mai înainte, argumentând că adevăratul vinovat este tatăl unui poliţist de a Rutieră, însă în cele din urmă a fost condamnat definitiv pentru omor din culpă.

Bogdan Banu FOTO arhiva personală

Bogdan Banu. FOTO Costel Crângan

Acesta a fost şi motivul pentru care s-a adresat, acum câteva luni, prin intermediul avocatului Doru Viorel Ursu (fost ministru de Interne), Procurorului General al României, cerând ca ancheta să fie reluată, cu audierea martorilor omişi de poliţişti şi refacerea expertizei tehnice, în vederea stabilirii adevărului. De asemenea, a ataşat la memorii o listă de martori cheie şi o schemă foarte complexă cu sistemul de rudenie şi de presupuse complicităţi între poliţişti, magistraţi şi politicieni din Tecuci. Banu mai acuză şi că în tentativa de a se muşamaliza adevărul, este şi victima unei încercări de anihilare economică a firmelor familiei sale.

Deocamdată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a furnizat nicio informaţie suplimentară despre mersul anchetei, limitându-se să precizeze că „începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Vă reamintim că, după ce, pe 31 ianuarie 2017, procurorii anticorupţie au descins la domiciliile a 11 dintre poliţiştii vizaţi şi la sediul Poliţiei Municipale Tecuci, iar 15 persoane au fost duse la audieri cu mandat de aducere, Direcţia Generală Anticorupţie a informat că pe 1 februarie a fost începută urmărirea penală în cazul a şapte dintre poliţişti, care au dobândit astfel calitatea de inculpaţi.

Cinci dintre aceştia au primit mandat de reţinere pentru 24 de ore, iar în prima fază s-a vorbit despre solicitarea procurorilor de emitere a unor mandate de arestare preventivă, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ca urmare, cei cinci, împreună cu alţi doi poliţişti care nu fuseseră reţinuţi, au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Ceilalţi patru poliţişti implicaţi în dosar au în continuare doar calitatea de suspect, la fel ca trei dintre persoanele care i-ar fi mituit în numeroase rânduri,  pe oamenii în uniformă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite