Cum să folosim cardul în siguranţă în timpul cumpărăturilor online. Reguli simple care te feresc de probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este necesar ca dispozitivele de pe care facem achiziţiile să fie securizate FOTO arhivă
Este necesar ca dispozitivele de pe care facem achiziţiile să fie securizate FOTO arhivă

Într-o perioadă în care cumparăturile online sunt tot mai numeroase, este necesar să ştim cum evităm plasarea de comenzi pe site-uri unde datele noastre personale nu sunt în siguranţă.

Tot mai mulţi cumpărători preferă achiziţiile online, pentru că sunt mai rapide şi, uneori, mai comode. Dacă la început, plata produselor era în mare majoritate făcută ramburs, în ultimii ani, achitarea produselor şi serviciilor online cu cardul este tot mai frecventă. Cu toate acestea, cea mai mare temere a cumpărătorilor rămâne securitatea tranzacţiilor.

Pentru a fi siguri că întregul proces de plată se desfăşoară pe o platformă sigură, trebuie să ţineţi cont de câteva indicii. În primul rând, atunci când începeţi achiziţia verificaţi dacă magazinul virtual are certificat de siguranţă SSL care să ateste ca tranzacţiile sunt securizate. De obicei, acestea postează sigla pe pagina principală. Totodată, potrivit specialiştilor de la Bitdefender, o adresă ce începe cu HTTPS şi un lăcăţel indică faptul că sunteţi pe o pagină sigură.

O altă masură de siguranţă, dar care necesită mai mulţi paşi este codul 3D Secure, sistem dezvoltat de MasterCard Worldwide şi Visa International, însă nu toate băncile îl folosesc. Pentru a folosi acest cod trebuie să vă înregistraţi în sistem şi să alegeţi o parolă. În cazul pierderii sau furtului, dacă cineva vrea să facă plăţi online de pe card nu va putea fără acest cod 3D Secure, care se schimbă la fiecare plată, el fiind trimis pe telefonul mobil.

Totodată, o altă măsură de siguranţă este protejarea cu parole a dispozitivelor de pe care faceţi comenzile. În cazul în care pierdeţi sau vă este furat laptopul sau telefonul, asiguraţi-vă că informaţiile nu pot accesate şi folosiţi parole cu un grad ridicat de siguranţă.

Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender au atenţionat, într-un ghid pe tema siguranţei tranzacţiilor, să nu fie divulgat codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Mai mult, ar trebui evitată achiziţia dacă sunteţi conectaţi la o reţea wireless publică, deoarece terminalul poate fi interceptat.

„Pe cât posibil, faceţi cumpărături online de acasă. Este riscant să cumpăraţi în timp ce sunteţi la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul şcolii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere. Asiguraţi-vă că folosiţi o soluţie de securitate care blochează şi reclamele periculoase“, subliniază experţii în securitate cibernetică.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite