Filosoful Gabriel Liiceanu, despre Ordonanţa 13, în Parlamentul European: Guvernarea a debutat cu un atac frontal la adresa Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Gabriel Liiceanu, şi redactorul-şef adjunct al ziarului „Adevărul”, Liviu Avram, au participat astăzi la o dezbatere în Parlamentul European pe tema democraţiei şi a justiţiei în România după scandalul OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale. Din partea Guvernului a vorbit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader care a susţinut că legea graţierii nu este o soluţie miracol pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare.

UPDATE Europarlamentarul Monica Macovei, membru în Comisia LIBE, a edeclarat la finalul dezbaterii că cei care au prezentat situaţia au câştigat, în sensul că au arătat ce se întâmplă în realitatea în România, “că e greu să spui că e stat de drept atunci când faci ce faci, când schimbi legile penale în favoarea inculpaţilor, când ai conducători penali. Aşa ceva nu se întâmplă într-o ţară europeană”.

“Tudorel Toader a vorbit mult şi a spus foarte puţin. a vorbit vreo câteva minute despre cine este el şi cât de important este. În ceea ce priveşte situaţia din România parcă era de pe altă planetă. Tot timpul susţinea că este independent. Hai să fim serioşi, nu poţi să fii independent când tu faci tot ce îţi cere Dragnea să faci. Dacă Dragnea zice ”ne concentrăm pe demisia lui Kovesi”, tu evaluezi repede Kovesi şi te gândeşti s-o revoci. şi te gândeşti eventual şi să schimbi legea între timp ca s-o revoci mai uşor. N-ai cum să fii un om independent în asemenea Guvern. şi, oricum, PSD nu te-ar lăsa să fii independent pe bune în Guvern, nu te-ar lua”, a explicat Macovei.  

Declaraţia jurnalistului „Adevărul", Liviu Avram, aplaudată la scenă deschisă în Parlamentul European 

Întrebată de ce a invitat protestatari în Parlamentul European, Macovei a răspuns: “E normal să vină aici. Ei sunt cei care au lansat România pe orbită. Dacă acum România este foarte bine văzută în lume este datorită acestor proteste. Protestele şi fotografiile acelea luate de sus au făcut înconjurul lumii. Asta este democraţia adevărată”.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a fost întrebat la ieşire din sala de dezbateri în ce stadiu se află evaluarea lui Lazăr şi Kovesi, şi a susţinut că în câteva zile va da un răspuns. "Eu nu am spus că îi decapitez sau că insist cu decapitarea. (...) Mai aşteptaţi două — trei zile şi vă dau răspunsul", a adăugat ministrul Justiţiei.

Dezbaterea din Parlamentul European despre criza ordonanţelor din România 

"Constituţia spune aşa: că Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei, spune legea pe care am citat-o, face evaluări cu privire la... Ministerul verifică modul în care autorităţile, instituţiile se poziţionează, îşi respectă competenţele, dacă rămân sau nu în matca lor constituţională. Nu am spus şi nu m-aţi văzut pe mine uitându-mă în dosar "de ce a administrat proba aia?", "de ce a dat soluţia cealaltă?"", a spus Toader. 

VIDEO „Nu OUG 13 a fost problema, ci faptul că a fost adoptată noaptea", a declarat Ministrul Justiţiei:

UPDATE  Într-o scurtă conferinţă de presă, organizată de Monica Macovei mai mulţi protestatari ;i-au prezentat punctul de vedere cu privire la evenimentele post OUG 13/2017 şi ce vor face în continuare.

Andrei Roşu (Bucureşti) a explicat că sunt peste 50 de zile de când stau în Piaţă. El s-a arătat nemulţumit de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a putut da un răspuns clar la o întrebare simplă: Este normal ca o persoană condamnată să ocupe o funcţie publică?. “Am luat decizia de a ne grupa, în mediul onine, unde putem să dezbatem. A fost un grup privat, a avut 20.000 de simpatizanţi în primele ore”

Raluca Constantianu (Timişoara): Ne-am săturat, rezistă, este bine! Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să ne implicăm în viaţa civică. 

Ligia Măhălean (Cluj Napoca): Am constituit grupul “Umbrela anticorupţie” pentru a creşte nivelul de cultură politică al cetăţenilor. M-am implicat în autorizarea primelor proteste, cele pentru demiterea lui Victor Ciorbea, ulterior în cazul Ordonanţelor de Urgenţă. 

Dana Sarmeş (Timişoara) care a participat şi la protestele de la Revoluţie şi la Mineriade. Sunt 27 de ani şi sunt tot în stradă. De ce este aşa d emare panică că noi am putea intra în politcă? Că noi am putea înfiinţa un partid? Noi nu avem niciun fel de gând de a intra în politică, vrem să întărim societatea civilă. Se pare că prin politică nu se poate, de 27 de ani corupţia omoară România. 

Mihai Tudorică (Bucureşti), iniţiatorul grupului 600.000 pentru România: Am fost apolitic, nici nu ştiam care este diferenţa dintre stânga şi dreapta. Am ieşit la protestele ante-OUG 13, iar în noaptea de 31, am fost unul dintre primele 30 de persoane care au ajuns la Guvern. Au ieşit atunci în jur de 12.000 de oameni. Pot să spun că societatea civilă în sfârşit s-a născut. Avem o societate civilă, este important să vedem ce facem cu ea. Lucrăm la o platformă rezist.ro. 

George Barbăroşie: Sunt un simplu cetăţean, scandalizat de ce s-a întâmplat în ţară. Am protestat apropae zi de zi în stradă. Ne-am ferit să luăm parte la fenomenul politic. 

Gabriel Liiceanu a spus că în acest caz nu este vorba de un tineret pur şi simplu, ci de unul european, care învaţă în Europa, care nu vrea să-şi părăseasca ţara, care vrea să fie curat acasă.

El l-a criticat pe Tudorel Toader, care a spus că este un specialist, şi nu are coloratură politică, dar a acceptat să intre în Guvern. “Nu are nimic politic când cere evaluarea Codruţei Kovesi? Nu ştie să distingă între oportunitatea dării unei legi şi ce a anchetat DNA în dimineaţa aceea? A anchetat distrugerea de documente!”, a spus Liiceanu. “Nu poţi să fii tehnocrat într-un guvern politizat până al sânge. Evaluarea? Cine i-a cerut evaluarea cu pricina?”, a spus Liiceanu, cu referire la evaluarea care îi priveşte pe procuororul-şef DNA şi procurorul gneral al României. De asemenea, filozoful a arătat că actuala Curte Constituţională nu este depolitizată. 

Întrebat când va intra în politică, Liiceanu a spus că acum este prea târziu pentru a face acest lucru. 

UPDATE Filosoful Gabriel Liiceanu: Sunt aici în calitate de cetăţean, în această calitate voi vorbi”.

“Ceea ce ţara ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupţia. Începând cu Guvenul Năstase prim-ministru condamnat pentru corupţie, corupţia a devenit profesionistă în România, prin parazitarea statului prin firme deţinute de politicieni şi familiile lor” 

„În ultimii 17 ani, ţara s-a împărţit în stăpâni regionali, denumiţi baroni. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în ultimii 27 de ani”.

„DNA a deschis contra mii de politicieni dosare penale. 431 de milioane de euro a fost mita în 2015”.

„Alianţa la putere a câştigat cu 18%. Liviu Dragnea, condamnat şi judecat penal este preşedintele Camerei Deputaţilor. Preşedintele Senatului, Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă”.

"Presedintele PSD Liviu Dragnea - condamnat penal şi cu un dosar penal -  şi-a asumat conducerea Camerei Deputaţilor, iar presedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cu un dosar penal, a ramas presedintele Senatului. România are în fruntea celor 2 Camere condamnaţi penal sau cu dosar penal. 20 dintre membrii Parlamentului sunt urmăriţi penal, trimişi în judecată sau condamnaţi. Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa justitiei. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rand pe cei 2 şefi de partide din coaliţie.

”De la preşedintele Iliescu, arhitectul Mineriadelor şi până la actualul şef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase şi Ponta - Ponta, expremierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate - au facut din România, jefuind-o fără scupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ţinta numărul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General şi DNA”

“Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democra'ie constitutivă - iar viteza internetului din România a contribuit la această mobilizare”

„Guvernarea a debutat cu un atac frontal la adresa Justiţiei”.

„N-am nicio îndoială că Liviu Dragnea, pentru a scăpa de puşcărie şi pentru a-şi salva averile, nu s-ar da la o parte de la nimic. Au demonstrat-o”.

Liiceanu a precizat că în acest moment, ţintele "numărul unu" ale actualei Puteri sunt procurorul general al României şi şefa DNA. 

image

UPDATE Jurnalistul Liviu Avram explică pe larg cum Justiţia a fost amputată prin abrogarea unor infracţiuni şi amnistierea parţială a altora. Avram explică faptul că Guvernul a slăbit legea penală. Românii continuă protestele, însă.

“Acum 2 luni, într-o noapte, Guvernul României a făcut un lucru de neînchipuit: prin OUG a dezincriminat total neglijenţă în serviciu şi conflictul de interese, şi a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. Pe mine mă obligi să dau bani la buget, dar te arăţi generos cu cei care îi fură? Pe mine m-ai întrebat? Nu. Am avut alegeri, în campanie nu s-a vorbit niciodată despre aceste modificări substanţiale ale legii penale. Cei care au cerut votul au avut o agenda ascunsă. Aşa arată capcană perfectă: cea pe care victima nu are cum să o evite. Am intrat cu toţii. Capcană a fost pregătită cu ştiri false şi spaime false. Cum să mai rămâi calm, să mai stai acasă? Sute de mii de contribuabili disciplinaţi s-au transformat în protestatari. S-a cerut arbitrajul CCR. Din 5 sesizări, CCR a reuşit performanţă să nu ne spună nimic despre ce ne interesa: ce a făcut Guvernul a fost bine, rău sau altcumva? Rămaşi fără pavăză instituţională, ne-a mai rămas stradă. În urmă protestelor, Guvernul şi-a anulat legea. Românii din stradă au repus ordinea. Totul s-a mutat în Parlament. Acolo au început să apară proiecte de lege care au acelaşi scop: să ne slăbească legea care ne păzeşte banii şi o viaţă mai uşoară pentru cei care vor să îi fure. Venim noi Parlamentul şi facem acelaşi lucru, ce puteţi să faceţi? De aceea continuă protestele. Slăbirea legii este dorită şi de o parte din Opoziţie. Au fost şi ei la guvernare şi au sau urmează să aibă probleme cu legea. Probabil că Parlamentul îşi va impune voinţă. Nu poţi stă 4 ani în stradă cu spaima că aleşii îşi pot impune agenda. Cine oboseşte primul pierde partida, Stradă a început să obosească. Ce trăim noi acasă nu e glumă, ne simţim ostatici ai propriilor conducători. Ajutaţi-ne să îi aducem la un comportament decent faţă de banii noştri şi faţă de banii europeni.”, a declarat Liviu Avram.

UPDATE Victor Alistar, director executiv al Transparency Internaţional a spus că „atmosfera din România este polarizată” şi că în prezent „este un dialog al surzilor”.

„Se comunica parţial, cu jumătăţi de adevăruri. Rugaţi-i pe experţii dvs să se documenteze în concret, în România nu avem o mass-media obiectivă, cercetaţi documentele oficiale. Domnia legii sau apărarea libertăţilor sunt cele două jumătăţi ale statului de drept, e nevoie de amândouă că statul de drept să nu patineze. În România nu e nimeni ferit de anchetele justiţiei. România e singură ţară europeană în care 8 dintre preşedinţii cluburilor de fotbal au fost luaţi într-un singur dosar.”, a declarat Victor Alistar.

Ministrul Justiţiei: „Nu OUG 13 a fost problema, ci faptul că a fost adoptată noaptea"

Primul vorbitor a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în calitate de reprezentant al Guvernului Româniri. El a arătat că nu ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 care a dezincriminat mai multe infracţiuni a fost problema, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea.

„Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că Ordonanţa a fost adoptată la 10 – 11 seara, ceea ce-I foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE. 

Tudorel Toader a criticat ancheta făcută de DNA asupra modului în care a fost adoptată OUG 13/2017 spunând că decizia Curţii Constituţionale (CCR) de constatare a unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care îi place foarte mult.

”Curtea Constituţională a dat o decizie care mie îmi place foarte mult, o decizie de principiu prin care a statuat că legiuitorul are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legi, că procurorul nu are competenţa să-i urmărească penal pe miniştrii care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă un act normativ. Prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ce a statuat pentru viitor: că procurorul nu poate ancheta miniştrii care adoptă acte normative”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a avertizat, de la Bruxelles, că toate cele trei puteri să rămână în matca lor constituţională şi să nu mai intervină una în atribuţiile celeilalte.

”Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituţională. Arhitectura statului de drept e bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută şi bine respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să iasă din matca lor constituţională şi să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat cu de-acum celebra OUG 13/2017”, a conchis Tudorel Toader.Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European organizează miercuri, începând cu ora locală 11 (12 ora României), o dezbatere cu tema „Democraţie şi justiţie în România”, anunţă Legislativul UE într-un comunicat. Dezbaterea vine în urma deciziei în acest sens adoptate în plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie.

Comisia LIBE i-a invitat să vorbească pe profesorul Gabriel Liiceanu, la propunerea grupului ECR, grup din care face parte Monica Macovei, pe Liviu Avram - din partea grupului PPE, Victor Alistar - din partea Socialiştilor şi Democraţilor, Attila Biro - din partea grupului Verzilor. Din partea Guvernului va fi vorbi ministrul Justiţiei,Tudorel Toader.

Reprezentanţii protestatarilor, la Bruxelles

De asemenea, europarlamentarul Monica Macovei participă la dezbaterea din LIBE pe tema democraţiei şi a justiţiei în România şi va susţine declaraţii de presă, potrivit unui comunicat de presă.

Monica Macovei va susţine, după dezbatere, o scurtă declaraţie de presă, începând cu ora 13.00 (ora Bruxelles), în sala PHS0A50 (Anna Politkovskaia room). Vor susţine declaraţii de presă şi vor răspunde la întrebări reprezentanţi independenţi ai protestatarilor din mai multe oraşe ale României, participanţi la dezbatere, precum şi profesorul Gabriel Liiceanu. 

Dezbaterea din Comisia LIBE va putea fi urmărită, în direct, începând cu ora 11.00 (ora Bruxelles), pe această pagină

Ordinea de zi şi documentele legate de activitatea Comisiei LIBE sunt disponibile aici. Înregistrarea video va putea fi accesată şi descărcată ulterior de la acest link.  

Cum s-a ajuns aici

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a iniţiat la începutul lunii februarie dezbaterea de la Bruxelles, privind situaţia democraţiei şi a justiţiei din România. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decât ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea lor.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a afirmat că a face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi numite valori. El a catalogat, la începutul dezbaterii, ordonanţa de urgenţă si problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.

Frans Timmermans a declarat că "Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie".  Acesta a mai spus că toţi românii merită să trăiască într-o ţară fără corupţie şi că România trebuie să îşi aibă locul în rândul popoarelor europene.

Situaţia din România, discutată în plen

Parlamentul European a dezbătut, într-o şedinţă în plen, situaţia din România, în urma modificării prin Ordonanţă de Urgenţă a codurilor penale şi a adoptării proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, ce au generat proteste de amploare.

Într-un raport semestrial publicat la sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a avertizat că iniţiative precum OUG 13 ameninţă progresele făcute de România în lupta anticorupţie după aderare.

OUG 13, abrogată

Senatorii au aprobat, în plen, pe 20 februarie, proiectul de Lege de respingere a OUG 13/2017 înregistrându-se 110 voturi ”pentru”, nouă abţineri şi unul ”împotrivă”. Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, prin care au fost modificate codurile penale, a primit, cu unanimitate de voturi, raport de aprobare din partea Comisiei juridice a Senatului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite