FOTO VIDEO Marşul pentru viaţă de la Sibiu. Între ce spun preoţii şi ce spune mulţimea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desfăşurat în pas alert, la marşul de la Sibiu nu s-a strigat nicioo lozincă FOTO Traian Deleanu
Desfăşurat în pas alert, la marşul de la Sibiu nu s-a strigat nicioo lozincă FOTO Traian Deleanu

Aproximativ 700 de oameni au participat la Marşul pentru viaţă din Sibiu, eveniment anual organizat la nivel naţional pentru a determina reducerea numărului de avorturi. Mesaj repetat şi la microfoane, dar care în rândul oamenilor a avut altă formă: de a-i opri pe Ion şi pe Gheorghe să se poată căsători.

Marşul pentru viaţă de la Sibiu a avut drept punct de pornire esplanada din faţa catedralei cu hramul „Sf. Nicolae“, din cel mai mare cartier al Sibiului, Hipodromul. Pe scările cărei catedrale, un cor de copii îmbrăcaţi în costume populare, dirijat de un tânăr cu chitară, a ţinut un scurt concert. „Orice viaţă e un dar“ sau „Mulţumesc, iubită mamă“ sunt exemple de refrene ale cântecelor amplificate în boxele catedralei.

Audienţa care, ulterior, s-a transformat în participanţi la marş a fost cât se poate de pestriţă: de la bebeluşi la copii, de la tineri, la bătrâni, de la tinere îmbrăcate în costume populare, la fete cu blugi aproape mulaţi.

Printre participanţi s-au împărţit şi pancarte din partea organizatorilor. „Nu distrugeţi familia“, „Dumnezeu iubeşte România“, „Familia este Dumnezeu“, „Respectăm instituţiile statului“, „Dezintegrarea familiei = dizolvarea societăţii“, „Educaţie biblică în familie“ sau „Familia = un bărbat + o femeie“ au fost printre numeroasele mesaje inscripţionate pe pancartele împărţite participanţilor.

Un marş rapid

În chemarea de participanţi la marşul de la Sibiu şi-au dat mâna preoţii a nu mai puţin de şase confesiuni, de la cei ortodocşi, la reformaţi sau creştini după evanghelie. Preoţii au fost şi cei care, după un „Tatăl nostru“, au deschis calea marşului care a pornit de la catedrală, pe Calea Dumbrăvii spre Piaţa Mare a Sibiului. În faţa lor, doi tineri s-au chinuit tot drumul să înfrunte vântul care se înteţea pe alocuri, purtând un banner de câţiva metri pătraţi, desenat cu un bebeluş care privea spre un înger. „Cu fiecare copil, un înger vine în lume“, stă scris pe bannerul purtat de cei doi.

Sibiu: 700 de oameni au participat la Marşul pentru viaţă

Pe drum, celor din marş li s-au alăturat alţi preoţi, dar şi părinţi şi copii. „Am venit cu prietenii, mă simt foarte bine aici, susţinând familia şi viaţa pentru toţi copii. Mai mult aşa, ca să fiu cu prietenii“, spune Tudor, unul din liceeni participanţi la marş.

Fără sloganuri, fără muzică sau strigăte, coloana a înaintat în tăcere toţi cei aproximativ trei kilometri. Distanţă parcursă în pas alert, impus parcă de dubiţa de jandarmi după care tinerii care purtau bannerul încercau să stea lipiţi.

Milioanele de avorturi

La fel de tăcut a înaintat coloana şi la intrarea în centrul istoric, printre terasele la care alţi sibieni se tolăneau la soare. În Piaţa Mare, participanţii la marş erau aşteptaţi de o scenă cu boxe, din care răsuna „Alone or Love“, cântată de un relativ necunoscut Jimmy Clayes.

Aproape 20 de preoţi, organizatori şi studenţi au urcat pe mica scenă, pregătiţi cu o serie de discursuri. „Darul vieţii se cuvine a fi acceptat în mod liber şi nici măcar Dumnezeu nu calcă peste libertatea oamenilor. Însă trebuie să fim conştienţi că putem fi noi cei care călcăm peste viaţa cuiva care este prea mic pentru a se putea apăra. Ajută mama şi copilul, ei depind de tine. De foarte multe ori ei depind de tine“, este un citat din primul discurs susţinut de unul dintre organizatori. El o invită, mai apoi, pe o studentă de la Teologie, care citeşte statisticile repetate şi la celelalte marşuri similare organizate în ţară în aceeaşi zi: 22 de milioane de avorturi efectuate legal, în spitalele publice din România, din anii ’50 şi până în prezent.

Statisticile sunt, mai apoi, susţinute de discursul doctoriţei Adelaida Solomon. „Cel mai periculos loc pentru un copil este chiar pântecul mamei, un loc în care copilul ar trebui apărat şi protejat de rău, unde ar trebui să crească şi să se dezvolte. Acest loc a devenit în România şi în multe ţări din lume unul periculos”, concluzionează doctoriţa de pe mica scenă din Piaţa Mare.

Problema lui Ion şi a lui Gheorghe

În faţa discursurilor de pe scenă, participanţii la marş şi-au purtat şi ei propriile discuţii. Rezemat de o pancartă pe care scrie „Respectăm instituţiile statului“, un bărbat apropiat de vârsta pensionării nu prea putea explica rostul unui astfel de mesaj la un astfel de marş. „Problema este alta: să nu le permitem lui Ion să se ia cu Gheorghe şi să mai ceară şi un copil. Familia e de la Dumnezeu din bărbat şi femeie şi aşa trebuie să rămână“, spune bărbatul. Care leagă, până la urmă, şi mesajul de pe pancartă de rostul marşului. „Bune, rele, noi trebuie să respectăm regulile. Şi regulile spun că familia e din bărbat şi femeie şi copii“, adaugă bărbatul.

Tot mai departe de scenă este şi Vlad Popescu, care a venit alături de soţie şi cele trei fetiţe, care au ratat cu ocazia marşului somnul de prânz. „Viaţa este un lucru foarte important şi un dar de la Dumnezeu şi considerăm, la fel, că familia aşa cum a fost lăsată de Dumnezeu este importantă şi trebuie apărată. De aceea am venit, să susţinem pe organizatori şi pe prieteni“, este de părere Vlad.

Fetele fug în jurul lui. „Merita să facem o excepţie de la somnul de după-amiază“, mai spune Vlad, privindu-le.

Marşul de la Sibiu a fost organizat de grupul Studenţi pentru viaţă, de Asociaţia studenţilor creştin-ortodocşi din Sibiu, Centrul de consiliere Mama, Asociaţia Dialogus, Asociaţia Ta, Turist pentru viitor, Coaliţia pentru familie, Arhiepiscopia ortodoxă a Sibiului, Parohia romano-catolică, Parohia reformată şi Alianţa evanghelică din Sibiu, din care fac parte Biserica baptistă, Biserica penticostală şi Biserica creştini după evanghelie. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite