Previziuni Stratfor: Cum va arăta lumea în următoarele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul va fi în atenţia multor lideri în următoarele trei luni în contextul în care noua administraţie de la Washington a trecut de perioada de acomodare la Casa Albă, notează agenţia Stratfor în previziunile sale pentru următorul trimestru.

Cu toate că preşedintele american, Donald Trump, pare împotmolit din cauza bătăliilor din Congres şi acuzaţiilor privind legăturile sale nepotrivite cu Rusia, echipa lui va încerca să îndrepte din nou atenţia spre chestiunile de natură comercială. 

Washingtonul îşi va clarifica strategia privind limitarea manipulării de monedă în străinătate, dar şi referitor la înăsprirea aplicării legilor comerciale existente şi la renegocierea NAFTA (Acordul Nord-American de Comerţ Liber).

Dar incertitudinea legată de intenţiile Casei Albe va persista, ceea ce îi va determina pe principalii parteneri comerciali ai SUA să caute să-şi construiască relaţii economice în alte părţi ale lumii. 

În acelaşi timp, unii vor miza pe cooperarea în materie de securitate şi pe promisiuni de investiţii pentru a intra în graţiile Washingtonului sau măcar pentru a încerca să se pună la adăpost de măsuri punitive în sfera comercială. China va face parte din această categorie, încercând să folosească în avantajul său influenţa economică asupra Phenianului, precum şi starea de îngrijorare creată pe fondul programului nuclear nord-coreean.

Iar Casa Albă va face ce va putea pentru a determina impunerea de noi sancţiuni la adresa încăpăţânatei vecine a Chinei, poate chiar ameninţând să-şi întărească ajutorul militar acordat Taiwanului pentru a forţa mâna Beijingului, anticipează Stratfor.

Dar chiar şi dacă Washingtonul va obţine ce-şi va dori, un regim mai dur de sancţiuni va încetini prea puţin progresul programului nuclear al Coreei de Nord. În acest caz, Statele Unite nu vor avea de ales şi vor fi nevoite să creeze un factor de descurajare militară a Phenianului, o mişcare ce va adânci ruptura dintre Washington şi Beijing. 

Atacul administraţiei Trump asupra bazei aeriene din Siria a fost menit şi să demonstreze Beijingului şi Phenianului că Washingtonul este dispus să recurgă la acţiuni militare dacă este pus în situaţia de a face acest lucru. 

Pe de altă parte, deşi atacul a transmis un semnal puternic adversarilor SUA, acesta a complicat relaţiile SUA-Rusia pe câmpul sirian de luptă. 

În cele ce urmează, Moscova va încerca să folosească riscul crescut de coliziune pe terenul de bătălie din Siria şi lupta împotriva Statului Islamic pentru a aduce Washingtonul la masa negocierilor, însă SUA îşi va limita concesiile. 

Iar Kremlinul va privi cu şi mai puţină încredere un dialog cu Occidentul, mai ales în contextul în care problemele sale interne se acumulează.

În condiţiile în care SUA şi Rusia vor limita activitatea Turciei în Siria, Ankara îşi va îndrepta tot mai mult atenţia spre nordul Irakului, unde conflictul dintre forţele kurde şi cele arabe creşte în intensitate. Totodată, regiunea Kirkuk, bogată în petrol, rămâne un punct-cheie în competiţia pentru influenţă dusă între Turcia şi Iran.

Washingtonul va sprijini statele sunnite, conduse de Arabia Saudită, încercând să creeze un echilibru cu Iranul şiit, dar acordul său nuclear cu Teheranul va rămâne intact, previzionează Stratfor.

În acest timp, Arabia Saudită şi aliaţii săi din Consiliul de Cooperare al Golfului vor menţine reducerea producţiei de petrol a OPEC pentru încă şase luni. Iar preţurile stabile ale ţiţeiului vor da un răgaz guvernului Venezuelei, care se confruntă cu probleme economice, pentru a-şi putea face un pic de ordine în finanţe. 

Dar riscul de faliment va creşte pentru Caracas în a doua parte a anului, iar partidul de guvernământ va fi nevoit să încerce să-şi consolideze puterea în următoarele trei luni pentru a putea face faţă preconizatelor tulburări sociale.

În acest timp, liderii Europei îşi văd şi ei puterea ameninţată, deşi în acest caz este vorba de un tip de ameninţare total diferit. Franţa se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale, alegeri care ar putea pune elita politică la colţ, dând un avantaj euroscepticilor. Iar Italia ar putea să meargă pe aceeaşi cale cât de curând. Iar o victorie a euroscepticilor în Franţa ar putea să îngenuncheze zona euro şi să trimită o undă de şoc pe pieţele internaţionale, conchide Stratfor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite