Marşul pentru Ştiinţă: „ieşim din laboratoare şi mergem in stradă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ad Astra, Asociatia Cercetatorilor Români, organizează sâmbătă, de la ora 10.30, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Marşul pentru Ştiinţă. „Ieşim din laboratoare şi mergem in stradă, într-un marş care urmăreşte conştientizarea rolului pe care îl joacă ştiinţa în dezvoltarea şi bunăstarea societăţii”, susţin organizatorii.

Acţiuni similare având loc la aceeaşi dată şi în alte aprox. 500 de oraşe de pe Glob. Orice mesaj ai avea, relaţionat ştiinţei, pune-l pe o pancartă/banner/tricou/papirus şi hai cu el în P-ţa Unirii. Vom pleca de acolo într-un marş pe traseul: P-ţa Unirii, B-dul Eroilor, P-ţa A. Iancu, B-dul 21 Decembrie 1989 şi înapoi în P-ţa Unirii pe la Hotel Melody. Vom circula exclusiv prin zonele pietonale (trotuare), nu pe carosabil”, susţin organizatorii. 

Scopul marşului

 „Marşul pentru Ştiinţă NU este o manifestare de protest, ci una de susţinere a principiilor şi valorilor abordărilor ştiinţifice în învăţământ, sănătate, economie şi administraţie, a descoperirii prin cercetare a adevărului obiectiv, verificabil experimental”, susţin organizatorii.

„Marşul este şi o celebrare a ştiinţei. Nu este vorba despre oameni de ştiinţă în opoziţie cu policieni, ci despre rolul palpabil pe care ştiinţa îl joacă în vieţile fiecăruia dintre noi şi despre nevoia de a respecta şi încuraja cercetarea ce ne conferă noi perspective asupra lumii. Cu toate acestea, „marşul” a generat multe dispute, dacă oamenii de ştiinţă înşişi ar trebui să se implice sau nu în politică. Puşi în faţa unei tendinţe de discreditare a consensului ştiinţific şi de restricţionare a descoperirilor ştiinţifice, ne întrebăm: ne putem permite să nu luăm partea ştiinţei şi să nu vorbim despre asta?

Oamenii care preţuiesc ştiinţa au păstrat liniştea pentru prea mult timp în faţa unor politici care ignoră dovezile ştiinţifice şi primejduiesc atât viaţa umană cât şi viitorul acestei lumi. Noi politici ameninţă să restricţioneze şi mai mult pe viitor abilitatea oamenilor de ştiinţă de a-şi comunica descoperirile. Suntem puşi în faţa unui posibil viitor în care oamenii nu numai că vor ignora dovezile, dar vor încerca să elimine complet ştiinţa din elaborarea politicilor. Tăcerea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Trebuie să fim uniţi şi să sprijinim ştiinţa.

Aplicarea ştiinţei în politică nu este o acţiune partinică. Au fost propuse planuri şi politici anti-ştiinţifice din toate taberele spectrului politic, dăunătoare tuturor, fără excepţie. Ştiinţa nu ar trebui să servească intereselor de grup şi nici să fie respinsă pe baza convingerilor personale. În esenţa ei, ştiinţa este o unealtă pentru căutat răspunsuri tehnice la întrebări tehnice. Ea poate şi ar trebui să influenţeze politicile şi să ne ghideze pe termen lung luarea deciziilor.

Marşul pentru ştiinţă apără ştiinţa alături de integritatea ştiinţifică, dar este un pas mic spre încurajarea aplicării acesteia în politică. Înţelegem că cea mai eficientă cale de a proteja ştiinţa este încurajarea publicului să o preţuiască şi să investească în ea. Cea mai eficientă cale pentru a ne asigura că ştiinţa va influenţa politica este să încurajăm oamenii în acest sens. Lucrul acesta se poate întâmpla numai prin educaţie, comunicare şi legături de respect reciproc între oamenii de ştiinţă şi comunităţile din care fac parte. Căile de comunicare trebuie să meargă în ambele direcţii. De prea multă vreme există o diviziune între comunitatea ştiinţifică şi public.

Încurajăm oamenii de ştiinţă să interacţioneze cu comunităţile lor, explicând cercetarea lor şi impactul acesteia în vieţile de zi cu zi ale oamenilor. Îi încurajăm să asculte comunitatea şi să-şi ia în considerare cercetarea şi planurile de viitor din perspectiva oamenilor pe care îi deservesc. Trebuie să luăm ştiinţa afară din laboratoare şi reviste şi să o împărtăşim cu lumea.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite