FOTO VIDEO Copilul salvat din puţ se află în stare gravă, din cauza problemelor pulmonare. Bebeluşul a făcut stop cardiac şi a avut nevoie de resuscitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul a fost preluat de medicii de pe Ambulanţă
Copilul a fost preluat de medicii de pe Ambulanţă

Copilul de 2 ani care a căzut într-un puţ în judeţul Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore, el fiind în viaţă şi dus cu un elicopter SMURD la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală.

Momentul în care bebeluşul este scos din puţ

UPDATE 09.00 Starea gravă a micuţului Dănuţ este dată de o pneumonie de aspiraţie

Copilul salvat la Balta Sărată se află în stare gravă la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.Băieţelul are pneumonie de aspiraţie, după ce a stat în apă cu jumătate de corp, timp de peste 10 ore. Deşi copilul era conştient în momentul în care salvatorii l-au adus la suprafaţă, starea s-a înrăutăţit rapid în ambulanţa care îl transporta la elicopterul SMURD. Starea băieţelului s-a agravat peste noapte. A intrat în stop cardiac şi a avut nevoie de resuscitare. 

„Băieţelul este în stare gravă. A venit într-un status post-resuscitare, după ce a făcut stop cardio respirator în timpul transportului spre spital. Stând cu capul în jos, probabil a vărsat sau a înghiţit apă din fântână. Are o pneumonie de aspiraţie, adică a intrat lichid în plămâni.

Starea e stabilă, dar gravă din cauza problemelor pulmonare. 

Toate manevrele sunt de reanimare, de antibiotico-terapie. E în continuare intubat şi ventilat mecanic. Temperatura corpului s-a stabilizat din cursul nopţii, doar că această problemă pulmonară probabil va trece mai greu, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Raluca Alexandru.

UPDATE 07.00 Bebeluşul se află în continuare internat în stare gravă la terapie intensivă. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Raluca Alexandru, a declarat că băieţelul de un an de şi nouă luni a fost adus în stare critică, intubat şi ventilat mecanic.

Potrivit acesteia, copilul a făcut şi un stop cardiac şi a avut nevoie de manevre de resuscitare.

Medicii l-au diagnosticat cu hipotermie severă şi l-au internat la secţia de terapie intensivă, fiindu-i administrată perfuzie de rehidratare şi fiind pus pe ”suport ventilator”. 

Mama copilului, însărcinată în luna a opta, se află internată la spitalul din Roşiorii de Vede, după ce i s-a făcut rău de mai multe ori şi a avut un atac de panică marţi. Ea va fi externată în cursul zilei de azi.

UPDATE 23.30 Copilul de doi ani căzut într-un puţ într-o gospodărie din judeţul Teleorman şi salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore a fost adus cu aeronavă SMURD la Spitalul ”Grigore Alexăndrescu” din capitală.

Starea copilului este destul de gravă. Acesta se află în şoc hipotermic, după ce a stat mai bine de 10 ore cu jumătate de corp în apă. Potrivit medicilor, copilul va avea nevoie de îngrijiri medicale atente pentru a rămâne în viaţă.

”Copilul avea tensiune mică, tahicardie, 40-50- de bătăi pe minut, era viu, dar cu şanse mici de supravieţuire din punctul meu de vedere”, a declarat medicul Bogdan Caraveţeanu, de la SAJ Teleorman.

UPDATE 21.20. Dănuţ, copilul de doi ani, blocat în puţ, a fost scos după 11 ore de intervenţie. Micuţul este în viaţă şi a fost preluat de medicii care aşteptau să intervină. Starea lui de sănătate este, în prezent, evaluată de cadrele medicale şi primeşte îngrijirile necesare.

”Am reuşit să ducem la bun sfârşit operaţiunea de salvare a copilului. Copilul a fost scos teafăr, a fost preluat de paramedici. I se acordă primele îngrijiri. S-a reuşit cu ajutorul a două tije să agăţăm şi pompa care se afla în interior ,şi copilul. L-am adus centimetru cu centimetru afară, în siguranţă”, a confirmat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman.

Micuţul a fost scos afară după 11 ore de încercări. În final, metoda care a avut succes a fost agăţarea micuţului cu o tijă metalică introdusă în puţ. Pompierii au încercat ore în şir această variantă, până au reuşit, în paralel săpând în apropierea puţului o groapă de peste 10 metri, pentru o altă variantă de intervenţie. Copilul a fost ridicat la suprafaţă, inclusiv cu motorul pompei de care stătuse agăţat vreme de peste 10 ore, la o adâncime de 16 metri.

”Am avut tot timpul emoţii a trebuit să mi le stăpânesc. Când l-am scos, copilul era într-o stare conştinentă, dar trebuie să vedem care este starea ulterioară. Copilul are 1 an şi 8 luni. Este foarte greu să cooperezi cu un copil în stare de şoc, aflat jumătate în apă. Sunt peste 10 ore de când copilul a stat jumătate în apă. Orice alternativă de salvare prespunea un risc foarte mare. Şi săpatul era riscant pentru că pământul putea să cedeze în orice clipă. Şi faptul că l-am scos aşa a fost foarte riscant, deoarece copilul putea să cadă. În cazul acesta, am preferat să ne asumăm acest risc, pentru a-l putea scoate afară mai repede” a declarat lt. col.  Radu Cristian, prim-adjunct al inspectorului general IGSU.

La intervenţia de la Balta Sărată au participat forţe de la Bucureşti, Dolj, Olt, cu sprijin logistic sau în acţiune operativă.

Micuţul va fi transportat la un spital din Bucureşti.

UPDATE 21.00 Misiunea de salvare de la Balta Sărată continuă, după aproape 11  ore de intervenţie. Malul gropii săpate de salvatori a fost consolidat cu panouri din scândură, pentru a se evita surparea pământului. Pompierii vor introduce în groapa săpată  un tub construit din lemn, care să asigure tranziţia salvatorilor către puţul unde se află copilul, fără să se surpre pământul peste ei. Planul salvatorilor este să taie puţul sub locul în care se află copilul, pentru a evita riscul ca acesta să cadă până la adâncimea maximă, de 24 de m, a puţului.

UPDATE 20.10 Salvatorii de la Balta Sărată au reluat săpăturile în încercarea a scoate afară copilul blocat la 16 metri adâncime. Mai de săpat aproximativ  şase metri până vor ajunge la o adâncime similiară cu cea la care se află copilul de 2 ani, blocat în puţ. După ce gropa săpată de salvatori va ajunge la adâncimea de 16 metri, adâncimea la care se află copilul ,săpăturile vor continua pe orizontală, pentru a se ajunge la micuţul blocat în puţ. 

Puţul în care se află copilul este încălzit cu dispozitivele de la ISU.Este asigurată, în continuare, oxigenarea lui. După spusele medicilor de la faţa locului, copilul este în viaţă.

UPDATE 19.20 Săpăturile au fost sistate, temporar,  deoarece este nevoie de întărirea malurilor gropii cu grinzi de lemn, pentru a evita surparea pământului. Au trecut nouă ore de când micuţul de 2 ani este blocat în puţ, la o adâncime de 16 metri. 

UPDATE 18.40 Salvatorii continuă săpăturile în jurul puţului în care este blocat copilul de 2 ani de aproape opt ore. Încercările de a-l scoate afară cu ajutorul tijei speciale nu au avut, până acum succes. Săpăturile ajunse la aproape 10 metri sunt îngreunate de faptul că pământul moale se surpă. Pompierii au consolidat malurile cu scânduri. Potrivit medicilor aflaţi la faţa locului copilul se aude din puţ, semn că este în viaţă.

”La fata locului, forţele de intervenţie acţionează pe doua fronturi, atat prin manevrarea unui dispozitiv in interiorul locului in care copilul a ramas captiv, cât şi prin săpaturi in exteriorul puţului. Copilul este in viaţa şi este monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video. Vârsta frageda a micuţului, adâncimea la care acesta se afla şi diametrul îngust al spaţiului de manevra îngreunează misiunea salvatorilor. Forţele de la fata locului au fost suplimentate cu o descarcerare şi un camion la ISU Olt, containerul multirisc si o ambulantă de terapie intensiva mobila ( cu medic) de la ISU BIF. De asemenea, tot de la ISU BIF a plecat în sprijin un camion încărcat cu materiale de susţinere, pentru consolidarea malurilor de pământ”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.UPDATE 17.30 Salvatorii se chinuie de aproape şapte ore pentru a scoate copilul de 2 ani , căzut la o adâncime de 16 metri. Pompierii încearcă să-l tragă afară pe băieţel cu ajutorul unei tije cu capăt special. Toate tentativele de a agăţa copilul căzut în puţ nu au avut, până acum, succes. 

balta

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleoman, Dănuţ Cristescu, la Balta Sărată a fost adus cel mai mare excavator din judeţ şi continuă săpăturile. Operaţiunea este una de durată şi, până acum, s-a ajuns la o groapă de aproximativ 10 metri adâncime. Intenţia salvatorilor ar fi săparea până la 16 metri adâncime, pentru a se putea disloca pereţii puţului , în locul în care este blocat copilul.

balta

Intervenţia este una contracronometru având în vedere faptul că au trecut şapte ore de când copilul se află la 16 metri adâncime şi starea micuţului se înrăutăţeşte de la un minut la altul. Medicii l-au auzit pe copil plângând, semn că micuţul este în viaţă.

UPDATE 16.30  O nouă variantă la care au apelat salvatorii de la Balta Sărată este introducerea în puţ a unei tije experimentale, cu un capăt special de agăţare, pentru a-l scoate pe micuţ afară. Salvatorii spun că operaţiunea nu este una uşoară, având în vedere diametrul mic al puţului de aproximativ 30 de centimetri. Operaţiunea de salvare a început în jurul prânzului. Copilul este blocat la o adâncime de 16 metri, de aproape şase ore. 

UPDATE 16.00: Echipa de salvatori de la Balta Sărată merge pe varianta sapării unei gropi la baza puţului, o variantă  care ar mai putea dura câteva ore. Cu autorul unui buldoexcavator au fost tăiaţi copaci din gospodărie pentru a se elibera terenul din jurul puţului. Copilul de nici doi ani este blocat la o adâncime de 16 metri într-un puţ din gospodările. Pompierii se chinuie de mai bine de cinci ore să-l scoată afară.

”La nivelul ISU Teleorman a fost activata grupa operativa, care s-a deplasat la fata locului. De asemenea, la locul intervenţiei s-au deplasat prim-adjunctul inspectorului general al IGSU şi şeful Centrului Operaţional National. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, salvatorii intervin cu: 3 autospeciale de stingere 1 autospeciala de interventie pentru salavare de la inaltimi 2 descarcerari 1 autospeciala CBRN 1 autospeciala pentru interventie la dezastre si accidente colective 1 punct de comanda mobil 1 elicopter smurd 1 elicopter transport 1 echipaj SAJ cu medic Misiunea este in dinamica, iar forţele de intervenţie depun eforturi susţinute”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

UPDATE 15.30: Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că operaţiunea de salvare de la Balta Sărată este coordonată la cel mai înalt nivel.

”Nu este de glumit. Deciziile se iau de către cei care sunt la faţa locului. Ei ştiu cel mai bine ce este acolo. La acest moment coordonarea este la cel mai înalt nivel. Avem acolo echipe, posibilităţi de încălzire, este un monitor care-l urmăreşte permanent pe copil. Din acest moment, operaţiunea de salvare trebuie să fie derulată cu o gândire foarte corectă, fără să fie pripită” a declarat Arafat la Digi24.

La Balta Sărată a fost trimis un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste, dar nu se ştie dacă acesta va putea fi folosit. ”Este un aparat care ar intra sub copil şi l-ar ridica în sus Dacă este posibil. Am înţeles că la poziţia copilului şi aşa cum este puţul, nu va funcţiona aparatul. Dacă aşa este atunci, rămâne soluţia de excavare mai departe”, a mai spus Arafat. 

După anunţul făcut de şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este posibil ca la Balta Sărată să fie adus încă un excavator . ”Vor face tot posibilul să fie scos copilul şi sper să avem un final fericit”, a mai declarat Arafat.

Peste 50 de persoane acţionează la Balta Sărată pentru a scoate afară copilul blocat de mai bine de patru ore într-un puţ. Mama băieţelului căzut în puţ, însărcinată în 9 luni, a leşinat şi a fost dusă la spital.

 

UPDATE 15.00: Misiunea de salvare de la Balta Sărată continuă. Zeci de pompieri, poliţişti, specialişti de la IGSU Bucureşti şi medici încearcă să salveze băieţelul de 2 ani care a căzut într-un puţ din gospodărie. Micuţul este în continuare blocat pe pompa aflată la 16 metri adâncime. Copilul primeşte oxigen cu ajutorul unei instalaţii de ventilare. Aerul din puţ este încălzit cu aeroterme.

Salvatorii încearcă să prindă copilul cu ajutorul unei funii şi să-l tragă la suprafaţă. Micuţul se află blocat în puţ de aproape 4 ore.

UPDATE 14.30: Pompierii continuă operaţiunea de salvare la Balta Sărată. Se încearcă o altă variantă de salvare. Pompierii se pregătesc să introducă în puţ o funie legată de o  tijă metalică pentru a-l prinde pe copil şi a-l scoate la suprafaţă. Pe o altă tijă metalică introdusă în puţ este montată o cameră video pentru a supraveghea starea micuţului.

Imaginile transmise din puţ sunt proiectate pe un monitor, la exterior, medicii şi pompierii monitorizând starea copilului în permanenţă. În paralel, pompierii continuă planul B, săpăturile cu excavatorul. Există temerea ca acest plan să fie însă unul periculos, existând risc de surpare a pământului. Copilul este blocat pe o pompă la 16 metri adâncime. Puţul are o adâncime de 25 de metri. Salvatorii încearcă să câştige timp şi din acest motiv merg pe mai multe planuri de salvare în paralel.

    

UPDATE 14.00 La Balta Sărată , aproximativ 50 de pompieri şi poliţişti participă la acţiunea de salvare a copilului de doi ani, căzut în puţ. Pompierii lucrează pe două planuri. Încearcă să-l prindă cu cordiţele de salvare şi, pe de altă parte, se sapă în jurul puţului, până la o adâncime de 16 m.

Copilul se află, în prezent, blocat pe o pompă la o adâncime de 16 metri. Temerea cea mai mare este ca nu cumva pompa să cedeze şi copilul să cadă în apa din puţ, la o adâncime mai mare de 20 de metri.

”Copilul nu poate coopera cu noi, fiind prea mic. Este monitorizat cu o cameră video. Este conştient. Se introduce oxigen în zona respectivă şi, de asemenea, se introduce, aer cald. Nu putem estima un timp . Noi facem tot posibilul pentru a-l scoate în cel mai scurt timp posibil. Operaţiunea este foarte dificlă. Zona este foarte îngustă. Momentan se încearcă prinderea acestuia cu o cordiţă de salvare. În paralel, se sapă până aproape de nivelul acestuia, astfel încât să fie prins şi ridicat la suprafaţă”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

copil



UPDATE 13.40 Cu ajutorul a două excavatoare, pompierii sapă în jurul puţului pentru a scoate copilul afară. Băiatul este în prezent blocat într-un puţ foarte îngust din curte, la o adâncime de 16 metri . Gura puţului este foarte îngustă, având un diametru de aproximativ 30 de cm şi din acest motiv nu există varianta ca o persoană să intre în puţ. 

Operaţiunea de săpare până la 16 metri în adâncime ar putea dura câteva ore, după estimările pompierilor.

copil

Copilul este în permanenţă monitorizat şi, cu ajutorul unor tuburi de căldură, aer cald este introdus în puţ.

Un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii îngust a fost trimis la Balta Sărată, locul unde este în plină desfăşurare  operaţiunea de salvare a copilului de 2 ani.

Secretarul de stat Read Arafat a precizat, marţi, pentru News.ro că aparatul experimental este făcut de un inginer şi este proiectat astfel încât poate să fie introdus în spaţii înguste. El a spus că acest aparat nu a mai fost folosit în cazuri similare, dar a fost luat în calcul ca o posibilă soluţie care să ajute la prinderea şi scoaterea copilului din puţ.

IGSU a trimis la Balta Sărată şi o autospeciala CBRN care poate fi folosită pentru a face căldură în puţ, astfel încât să existe toate condiţiile până când salvatorii îl vor putea scoate pe copil.

Peste 50 de pompieri şi poliţişti acţionează la faţa locului. "Sunt oameni cu experienţă la faţa locului, echipa specială trimisă de la Bucureşti a mai avut astfel de situaţii şi ăsta a fost motivul pentru care au fost trimişi. Există echipamente la faţa locului care să permită intevenţia, dar nici un caz nu e ca altul şi depinde de evaluarea de la faţa locului şi de ce decizie iau acolo. Nimeni nu poate da indicaţii de la distanţă ce au de făcutŢ, a declarat Raed Arafat pentru news.ro.

UPDATE :Operaţiunea de salvare de la Balta Sărată se află în atenţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat a anunţat că o echipă de salvatori speciali urmează să sosească din Capitală la Balta Sărată pentru a interveni. Potrivit lui Arafat,  echipă trimisă în ajutor s-a mai confruntat în trecut cu astfel de situaţii. „O abordare cu risc zero nu există”, a spus Raed Arafat. Salvatorii caută cea mai bună variantă  pentru salvarea copilului.


"Se fac eforturi deosebite pentru scoaterea copilului. Copilul este conştient. Obstacolul principal este natura gurii puţului. În acest moment am fost sprijiniţi de echipajele de poliţie care au ajuns la faţa locului cu o cameră de luat vederi. Cu ajutorul unui cablaj s-a introdus acea cameră până la copil, însă este prea mic pentru a putea coopera cu echipajele de salvatori", a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.


Incidentul s-a produs în localitatea Balta Sărată din judeţul Teleorman. Copilul a scăpat de sub supravegherea părinţilor şi a căzut într-un puţ din gospodărie. 

Părinţii au fost cei care au alertat pompierii, după ce l-au auzit pe micuţ ţipând şi au descoperit că acesta a căzut în puţ.

Se pare că micuţul a vrut să bea apă, s-a urcat pe un scaun, dar s-a dezechilibrat şi a căzut. Pompierii militari de la ISU Teleorman intervin, în prezent, pentru scoaterea în siguranţă a copilului. Având în vedere faptul că puţul în care a căzut micuţul este foarte îngust, acţiunea de salvare este una dificilă.

”Pompierii încearca scoaterea copilului  cu cordiţele de salvare. Este un puţ foarte îngust  de aproximativ 30 de cm. Copilul se aude, este conştient. A căzut pe e o pompa, este la 16 m adâncime. Problema este că nu coperează, fiind prea mic. Nu înţelege ce i se spune să facă”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman, prezent la faţa locului.

La fata locului acţionează, în prezent, trei autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare şi un echipaj medical aparţinând SAJ.

Au fost trimise, în sprijinul pompierilor teleormăneni,  un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov. Pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie, este suflat aer cald în puţ.

copil
Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite