Studiu: 82% din situaţiile de bullying au loc în şcoli. În România, 1 din 3 copii a fost umilit în faţa colegilor. Soluţia: educaţia non-formală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe primul loc în Europa în privinţa hărţuirii în şcoli, potrivit unui studiu realizat de Brandwatch. În contextul răspândirii accesului la internet la vârste tot mai mici, specialiştii atrag atenţia că acest fenomen poate avea repercursiuni tragice în viaţa oricărui copil.

Bullying-ul reprezintă un fenomen de hărţuire sau de tachinare cu scopul de a-l umili pe celălalt. Este o acţiune repetitivă care poate aduce victimei răni emoţionale şi scăderea încrederii în propria persoană, dar şi în oamenii de lângă el.

Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la şcoală şi chiar dezvoltă gânduri suicidale. De altfel, resimt şi consecinţe fizice, printre care dureri de stomac, de cap, tulburări de apetit şi insomnii.

,,Este un fenomen de grup, care are loc cu prepoderenţă în toate şcolile fără excepţie. Din păcate vârsta copiilor care îşi hărţuiesc copii este tot mai mică. De multe ori sunt ignorate primele semne ale bullyingului de către cadrele didactice, iar în aceste condiţii bullyingul se poate transforma în violenţă asupra copiilor. Din păcate, sistemul din România nu este capabil să gestioneze situaţia. Acesta se bazează în mare parte pe sancţiuni şi pedepse, în loc să încerce să înţeleagă fenomenul” a explicat  Mihai Copăceanu, psiholog pentru copii.

,,Nu doar elevii care sunt hărţuiţi au nevoie de consiliere psihologică, ci şi cei care fac aceste acte. Trebuie să înţelegem ce îi determină să se comporte aşa, pentru că de multe ori mediul familial în care a crescut este de vină pentru aceste manifestări violente. Dacă ei au un părinte violent, atunci există posibiltatea ca ei să copieze acest comportament”, a mai adăugat acesta.

,,În plus, trebuie să se ţină cont şi de faptul că mulţi dintre elevii, care sunt victime ale bullyingului, provin din medii defavorizate, iar cele două aspecte împreunate îi pot chiar împiedica pe copii să îşi finalizeze studiile", subliniază Copăceanu.

Soluţia: Educaţia non-formală şi consilierea psihologică

Ţări precum Norvegia, Suedia sau Germania, cu un sistem educaţional înalt dezvoltat,  luptă împotriva bullyingului şi a marginalizării cauzate de acest fenomen prin programe educaţionale informale.

Un astfel de program este organizat şi la noi în ţară de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), care prin ministrul Marius-Alexandru Dunca a încheiat luni un parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), reprezentantă prin doamna preşedinte Gabriela COMAN. În cadrul proiectului 200 de tineri vor participa timp de 5 zile la activităţi de educaţie non-formală cu următoarele tematici: dezvoltare personală, creşterea stimei de sine şi incluziune socială.

„Programul de Guvernare are la capitolul de tineret o măsură pe care noi o considerăm esenţială pentru politica ministerului – Crearea unui program al egalităţii de şanse pentru tinerii proveniţi din medii dezavantajate pentru integrarea socială şi financiară a acestora. Pregătiţi pentru viaţă reprezintă proiectul-pilot prin care implementăm această măsură asumată, oferind şanse de dezvoltare şi integrare tinerilor care au oportunităţi mai reduse şi celor care au cea mai mare nevoie de suport din partea noastră”, a declarat Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius-Alexandru Dunca, potrivit unui comunicat emis de
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

O altă iniţiativă în acest sens este a celor de la GMP PR şi Itsy Bitsy care lansează campania ,,Viaţa Secretă a  copilului tău”. Familiile cu copiii sunt invitate pe 13 mai la un atelier susţinut de psihologi şi psihoterapeuţi specializaţi în domeniu.

,,Încă de mici, copiii au conturi de mail, facebook şi youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Părinţii trebuie să se implice în viaţa online a copilului, iar cei mici trebuie să înţeleagă puterea cuvintelor online. Prin această campani, ne propunem să spunem DA bullying-ului: DA conştientizării, DA intervenţiei, DA implicării“, spune Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.

Studiile mai arată că 246 de milioane de copii sunt anual victime ale bullying-ului la nivel mondial. 

     

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite