Povestea lui Dinte, victima agresiunilor poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decesul lui Gabriel-Daniel Dumitrache a zguduit din temelii sistemul şi a arătat, încă o dată, cât de vulnerabile sunt persoanele arestate
Decesul lui Gabriel-Daniel Dumitrache a zguduit din temelii sistemul şi a arătat, încă o dată, cât de vulnerabile sunt persoanele arestate

Povestea lui Dinte, un parcagiu care a fost victima unor agresiuni în incinta fostului sediu al Secţiei 10 de Poliţie din Capitală, a stat la baza unui proiect derulat de Asociaţia Carusel în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network.

Decesul bărbatului de 26 de ani, pe 4 martie 2014, a zguduit din temelii sistemul şi a arătat, încă o dată, cât de vulnerabile sunt persoanele arestate, reţinute sau lipsite de orice mijloc de apărare.

Pe 4 martie 2014, Gabriel-Daniel Dumitrache, zis Dinte, domiciliat fără forme legale în Bucureşti, sector 3, a plecat în jurul orei 19 din casa unde locuia împreună cu mama sa şi mulţi alţi membri ai familiei spre zona Unirii, la lucru.

Mama lui Daniel a relatat la vremea respectivă că băiatul a plecat de acasă în seara de 4 martie pe la ora 19, perfect sănătos. De etnie romă, Daniel n-avea studii, nici loc de muncă, dar pentru a-şi câştigă existenţa lucra ca "parcagiu".

În aceeaşi noapte (4 spre 5 martie), mai mulţi poliţişti s-au prezentat la mama lui acasă şi i-au cerut un act de identitate al lui Daniel. La aproximativ 20 de minute după ce au plecat cu certificatul lui de naştere, poliţiştii au anunţat familia că Daniel e mort. Familia acuză poliţia că l-ar fi bătut până l-a omorât.

De ce nu se depun plângeri

Scopul proiectului „Dreptate pentru Dinte”, câştigător la categoria Apărarea Drepturilor Individuale şi Colective din cadrul Galei Societăţii Civile, ediţia 2015, a fost acela de a promova drepturile omului în secţiile de poliţie.

„Considerăm că atunci când ofiţerii de poliţie sunt prinşi în urmă comiterii unor abuzuri, şi colegii lor sunt descurajaţi în ceea ce priveşte practicarea acestor acţiuni. În final ne-am propus să elaborăm un set de recomandări pentru a îmbunătăţi practicile Inspectoratului General de Poliţie din România şi pentru a reduce abuzurile împotriva persoanelor vulnerabile”, a explicat Marian Ursan, reprezentantul Asociaţiei Carusel.

Decesul tânărului a încălcat articole din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului şi, ulterior, pe numele poliţistului acuzat că l-ar fi bătut pe parcagiu până la deces a fost deschis un dosar penal, aflat şi acum pe rolul instanţelor.

Unde duce lipsa de probe

Însă deşi abuzurile comise sunt multe, arată Carusel, puţine se transformă în plângeri. Asta pentru că victimele sunt ameninţate şi sfătuite să îşi retragă plângerile.
„Un alt motiv este lipsa de probe a victimelor (martori, înregistrări) – acum, un număr din ce în ce mai mare de beneficiari ne solicită să îi echipăm cu camere de filmat ascunse. Am încercat să depăşim aceste obstacole prin mărirea numărului de persoane care realizează activităţi de teren, care să fie prezenţi atunci când se produce un abuz pentru a putea înregistra, cât şi pentru a oferi sprijin celor care au depus plângeri”, a completat Marian Ursan.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite