„Braşov 1987 - doi ani prea devreme”, documentar despre Revolta de la Braşov, în avanpremieră, la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Margareta Nistor, Sorin Mîndruţescu şi Mihai Dragomir la conferinţa de presă dedicată festivalului.
Irina Margareta Nistor, Sorin Mîndruţescu şi Mihai Dragomir la conferinţa de presă dedicată festivalului.

Miercuri, la Cărtureşti Verona, a avut loc o conferinţă de presă despre Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR), care va avea loc între 28 iulie şi 6 august, în grădina Cetăţii Râşnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică şi în Piaţa Unirii din oraş.  La conferinţă au vorbit Irina Margareta Nistor- consultant în cinematografie al festivalului, organizatorul Sorin Mîndruţescu şi coordonatorul Mihai Dragomir.

În cadrul conferinţei de presă, organizatorii au povestit despre evenimentele care se vor desfăşura în cadrul festivalului, printre care şi proiecţia filmului despre evenimentele de la 15 noiembrie 1987, de la Braşov. Odată cu această peliculă, regizată de Liviu Tofan, festivalul a intrat în zona de producţie de film, proiectul fiind demarat anul trecut, în toamnă, alături de  Muzeul de Istorie Braşov şi Televiziunea Română.

Mihai Dragomir, coordonatorul FFIR, a precizat că avanpremiera filmului, intitulat „Braşov 1987 - doi ani prea devreme”, va avea loc pe 6 august, urmând să fie difuzat  de către Televiziunea Română, pe 15 noiembrie 2017, odată cu împlinirea a 30 de ani de la Revolta de la Braşov. Dragomir a subliniat că, din păcate, un astfel de eveniment important este adesea uitat. 

Luând cuvântul, Sorin Mîndruţescu, Country Leader la Oracle România şi organizator al festivalului, a povestit despre munca de documentare din spatele filmului despre revolta de la Braşov, menţionând că au ajuns să ia legătura cu diverşi actanţi la acest eveniment, inclusiv membri ai Securităţii sau ai Miliţiei. După acţiunile de protest împotriva politicilor sociale şi economice impuse de Nicolae Ceauşescu, din noiembrie 1987, 61 de oameni au fost arestaţi, toţi fiind muncitori. Dragomir a completat că au reuşit să ia legătura şi cu un geamgiu care a schimbat geamurile după noaptea de 15 noiembrie, când protestatarii le-au spart la Întreprinderea de autocamioane Steagul Roşu sau la Clădirea Comitetului Judeţean de Partid. 

„Mie mi se pare evenimentul festivalului de anul acesta pentru că trebuie să dăm înapoi acelor oameni care au avut atunci curaj, recunoaşterea printr-un material care să rămână mărturie peste timp...”, a adăugat Sorin Mîndruţescu.

Un al doilea element adus în atenţie în cadrul conferinţei este organizarea unui prim târg de carte în cadrul festivalului, în parteneriat cu Asociaţia Editorilor din România, un târg sub denumirea de „Salonul de istorii scrise”.

„Râşnov este mai mult decât un festival de film istoric. De fapt, noi vorbim acolo de mai multe istorii, în niciun caz despre o istorie oficială. Avem parte de istorii diverse, personale...” a spus Mihai Dagomir, coordonatorul FFIR.

De asemenea, câţiva turiştii vor putea face rezervare pe Airbnb şi să doarmă în cetatea Râşnov. Va fi, după spusele coordonatorului, un pachet care include dormitul într-un cort de secol XIII, mâncare tradiţională şi integrare în activităţile festivalului. 

FFIR

Coordonatorul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov- Mihai Dragomir. 

Consultantul în cinematografie al festivalului, Irina Margareta Nistor, a evidenţiat cele mai interesante proiecţii şi evenimente din program, punând accentul pe cinematograful Amza Pellea.  

„Pereţii sunt plini de semnături şi de filmele preferate ale diverişilor invitaţi care au trecut până acum pe acolo”, a spus Irina Margareta Nistor. 

De asemenea, ea a vorbit despre atmosfera festivalului, cu un public format din oameni din toate generaţiile,  spunând că după participarea la o ediţie a FFIR, devine dependenţă.

 Ediţia din acest an a Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) va găzdui peste 40 de proiecţii cinematografice, expoziţii, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste zece evenimente speciale şi concerte, precum şi Şcoala de Vară Astra. Mihai Dragomir a menţionat că festivalul a reprimit certificarea de eveniment european relevant. 

Printre filmele care vor fi proiectate în cadrul FFIR se numără „6,9 p scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil, „Neruda”, regizat de Pablo Larrain, „La drum cu tata”, regizat de Anca Miruna Lăzărescu sau „Varză, cartofi şi alţi demoni”, în regia lui Şerban Georgescu.  

FFIR

De asemenea, va fi proiectat şi documentarul ”Trump vs Clinton”, în regia lui Trevor Poots, produs în Estul Europei şi, după cum anunţă organizatorii, „probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă”. 

În ceea ce priveşte Şcoala de Vară Astra, discuţiile de anul acesta vor include prelegeri ale unor invitaţi de seamă precum Ioan Sturza (antreprenor), Nae Caranfil (regizor), Codin Maticiuc (actor), Marius Lazăr (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj), Theodor Paleologu (eseist şi diplomat), Rufin Zamfir (expert securitate), Andreea Grecu (expert cultural), Adrian Cioroianu (Ambasador UNESCO), Tim Judah (reporter şi analist politic pentru ”The Economist”), Dan Suciu (economist) sau Hans Klemm (Ambasador SUA). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite