Cum ne pot îmbolnăvi grav caserolele cu mâncare. Ftalatul - pericolul neştiut din plastic, explicat de cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chimicalele din produsele din plastic, numite ftalaţi,  sunt legate de boli cronice grave FOTO Segenvitaly / Fotolia
Chimicalele din produsele din plastic, numite ftalaţi,  sunt legate de boli cronice grave FOTO Segenvitaly / Fotolia

Chimicalele găsite în materialele plastice de uz comun sunt legate de bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi hipertensiunea arterială la bărbaţi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide şi Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Sudul Australiei (SAHMRI) au investigat asocierea independentă dintre bolile cronice la bărbaţi şi concentraţiile de substanţe chimice potenţial nocive, cunoscute sub numele de ftalaţi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista internaţională „Environmental Research”, conform Science Daily. 

Ftalaţii reprezintă un grup de substanţe chimice utilizate pe scară largă în produsele de consum comune, cum ar fi la ambalarea produselor alimentare şi alte tipuri de ambalaje, jucării, medicamente şi chiar dispozitive medicale.

Chimicalele afectează sistemul endocrin

Cercetătorii au constatat că, dintre cei 1.500 de bărbaţi australieni testaţi, ftalaţii au fost detectaţi în eşantioane de urină la 99,6% dintre cei cu vârsta de 35 de ani şi peste. „Am constatat prevalenţa bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 şi tensiunii arteriale crescute în rândul bărbaţilor cu niveluri mai ridicate de ftalaţi", spune profesor asociat Zumin Shi, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Adelaide.

„Deşi nu înţelegem încă care este explicaţia legăturii dintre ftalaţi şi boalile cronice, ştim că sistemului endocrin uman, care controlează eliberarea de hormoni - care reglează creşterea corporala, metabolismul, dezvoltarea şi funcţia sexuala, este afectat de substanţele chimice”, a mai adăugat Zumin Shi.  În plus faţă de bolile cronice, niveluri mai ridicate de ftalaţi au fost asociate cu niveluri crescute în cazul unei serii de biomarkeri inflamatori în organism, a mai spus el.

Dietele occidentale, asociate cu concentraţii mari de ftalaţi 

Vârsta şi dietele occidentale sunt direct asociate cu concentraţii mai mari de ftalaţi. Studiile anterioare au arătat că bărbaţii care au mâncat fructe şi legume mai puţin proaspete şi mai multe alimente prelucrate şi ambalate, dar şi care au băut băuturi răcoritoare carbogazoase, au niveluri mai ridicate de ftalat în urină.

„Este important de menţionat că, în timp ce 82% din bărbaţii pe care i-am testat au fost supraponderali sau obezi - afecţiuni asociate cu boli lecronice - atunci când am adaptat acest lucru în studiul nostru, asocierea semnificativa dintre nivelurile ridicate de ftalaţi şi boală nu a fost modificata substanţial”, a mai arătat profesorul asociat Shi.

Asocierea dintre ftalaţi şi bolile cronice a rămas neschimbată când au fost incluşi în studiu factorii socio-economici şi stilul de viaţă, precum fumatul şi consumul de alcool. Profesorul asociat spune că, deşi studiile au fost efectuate pe bărbaţi, constatările sunt, de asemenea, susceptibile de a fi relevante şi pentru femei.

„În condiţiile în care sunt necesare studii suplimentare, reducerea expunerii la ftalaţi acolo unde este posibil şi adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, pot contribui la reducerea riscului bolilor cronice", spune cercetătorul.

Citeşte şi

Top 10 motive pentru care se moare în lume. Care este singura cauză din listă ce nu are legătură cu probleme de sănătate

Cum îţi afectează supărările sănătatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite