Medicamentele expirate, un pericol pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pastilele care au ieşit în afara termenului de valabilitate, luate în continuare, pot pune în pericol sănătatea pacienţilor, avertizează specialiştii, care spun că medicamentele expirate trebuie duse la farmacie pentru a fi distruse.

Românii au prostul obicei de a păstra pungi întregi cu medicamente de toate felurile fie prin sertare fie prin frigider, uneori la temperaturi necorespunzătoare, alterând astfel calitatea pastilelor. Ba mai mult, majoritatea nu verifică data de expirare a produselor medicamentoase, ceea ce le pune sănătatea în pericol.

„Medicamentul este ca o sabie cu două tăişuri. Este şi drog şi otravă şi poate să producă bine doar dacă el corespunde din punct de vedere al calităţii. Altfel, poate să devină toxic pentru organism şi să pună sănătatea persoanei respective în pericol. Spre exemplu, medicamentele expirate în loc să-şi facă efectul pot suferi modificări fizico-chimice care duc la degradare şi care nu pot fi sesizate cu ochiul liber prin care activitatea medicamentelor este mult diminuată. Alteori, degradările pot duce la nişte produşi toxici. Diferă de la caz la caz”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Marius Bojiţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca.

Alergiile, dereglările tranzitului intestinal, ameţeala şi durerile de cap sunt doar câteva dintre efectele pe care un medicament expirat le poate avea asupra organismului.

„Aşa cum în farmacie farmacistul este obligat să aranjeze produsele în funcţie de termenul de valabilitate, la fel ar trebui aranjate şi acasă. Este esenţial ca data de pe cutii sau de pe blistere să fie verificată, mai ales dacă există un stoc cu produse. În cazul medicamentelor din farmacii sau depozite, termenul mai poate fi extins dacă Agenţia Naţională a Medicamentului dă un aviz după ce analizează produsele, dar vorbim strict de serii. Dacă un medicament expirat se găseşte la o persoană fizică, nu se cunosc condiţiile în care acele pastile au fost păstrate şi atunci ele trebuie duse la o farmacie pentru a fi distruse”, a completat farmacistul Marius Bojiţă.

Ce medicamente ţin românii prin sertare sau frigider

La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), arată că cei mai mulţi dintre români neglijează complet data de valabilitate de pe cutiile cu medicamente. Iar în cazul pacienţilor cronici, aceştia riscă să se decompenseze, adică să-şi înrăutăţească starea de sănătate atunci când iau produse fără efect terapeutic.

„Sunt două categorii de medicamente pe care pacienţii le ţin prin sertare. Cele pentru dureri acute, cum ar fi pastilele pentru dureri de stomac, analgezicele etc. Partea proastă este că obişnuim să ţinem în punga cu medicamente şi produse cu prescripţie, antibiotice, în ideea că le vom da altcuiva sau că le vom folosi cu altă ocazie, ceea ce nu este deloc în regulă. Mai există şi a treia categorie de medicamente, cele biologice, cum e albumina, care expiră în şase luni şi trebuie păstrată în anumite condiţii. Riscurile sunt foarte mari dar aici e vorba de lipsa de educaţie a pacientului român”, a explicat Barbu, precizând că românii foarte rar duc medicamentele la farmacie pentru a fi distruse.

Cei mai mulţi preferă să le arunce la gunoi, în chiuvetă sau în toaletă, fiind astfel afectat mediul înconjurător. Iar acest lucru se întâmplă pentru că legea nu este foarte clară, deşi această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.

„Medicamentele nu pot fi arse acasă pentru că o persoană riscă să se intoxice, nu e bine să le aruncăm la canal pentru că afectează flora şi fauna. Cel mai bine e să fie predate în farmacie. Din păcate, sunt puţini care fac acest lucru”, precizează profesorul Marius Bojiţă.

Ce se întâmplă în alte ţări

Însă pe lângă campanii de informare a populaţiei, este nevoie şi de stimularea financiară a farmacistului care colectează cutiile cu medicamente expirate. „Pacientul trebuie să fie motivat să ducă acele medicamente la farmacie, e în interesul societăţii. Şi farmacistul ar trebui să primească o compensare de la Ministerul Mediului în funcţie de cât colectează”, a precizat Vasile Barbu.

Dacă în România colecta de medicamente abia dacă există, situaţia e complet diferită în străinătate. Spre exempu, 80% din francezi declară că au colectat şi predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează după ce Guvernul a înfiinţat o fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie prin intermediul farmaciilor.

În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

„Medicamentele sunt produse chimice, scopul lor fiind de a ne proteja sau de a vindeca afecţiuni. Medicamentele devin factori de risc atât pentru oameni, cât şi pentru mediu atunci când, la finalul ciclului lor de ”viaţă”, nu sunt gestionate corespunzător. Trebuie să ne facem un obicei din a depune la cea mai apropiată farmacie medicamentele din casă care au expirat sau pe care nu le mai folosim – exact aşa cum depunem bateriile consumate la intrarea în supermarketuri. Dar pentru a reuşi o schimbare de mentalitate şi de comportament sunt necesare două condiţii: o legislaţie specifică şi completă, cu prevederi clare de responsabilităţi şi o campanie puternică de informare şi conştientizare. Sperăm ca autorităţile să acorde pe viitor mai multă atenţie acestui subiect şi să asigure cadrul de acţiune pentru cetăţeni”, a conchis Cosmin Mănăilă, director Reglementări Stericycle România.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite