FOTO Cum ar arăta Clujul dacă clujenii ar hotărî în ce să fie investite taxele lor. Boc a pus la bătaie două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de bugetare participativă dă posibilitatea clujenilor să vină cu proiecte care vor fi apoi supuse la vot şi implementate. Primăria asigură un buget total de circa 2 milioane de euro, iar un proiect nu poate depăşi suma de 150.000 de euro. Un aquaparc, „ziduri vesele”, telegondolă pe Cetăţuie, radare fixe, parc „România în miniatură” sau promenadă suspendată pe Someş sunt câteva dintre cele mai interesante propuneri.

Peste 160 de proiecte au fost depuse în prezent în cadrul primului proces de bugetare participativă online din România, demarat de Primăria Cluj-Napoca. Fiecare cetăţean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu), iar valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro (inclusiv taxa pe valoarea adăugată). Primăria va pune la bătaie circa 2 milioane de euro din bugetul pe 2018 al municipiului pentru acest proiect. Data de 20 august este termenul limită în care se pot face propuneri apoi se va trece la votarea celor mai bune proiecte. 
Multe dintre propuneri au depăşit limita de 150.000 de euro. Conştienţi fiind de acest aspect unii dintre cei care le-au propus au susţinut alocarea bugetului pentru concursuri de idei sau studii de fezabilitate. 

Proiectele sunt împărţite pe mai multe domenii de activitate. 


La domeniul „Alei, trotuare şi zone pietonale” cele mai interesante proiecte prevăd: 

Modificarea înălţimii bordurilor

„Reducerea inaltimii la bordurile de la trecerea de pieton si capat de trotuare la nivel cu asfaltul(max 1cm inaltime) pentru a facilita accesul lin a persoanelor cu dezabilitati in scaun rulant, accesul mamelor cu caruciorul perntru copii, a persoanelor de varsta a 3-a cu mobilitate redusa, ca si in toate orasele mari din Europa” – se arată în propunere. 

image

Străzile de pe Cetăţuie colorate. FOTO: bugetareparticipativa.ro

 

Vopsirea scărilor oraşului

„Cu cativa ani in urma in cadrul proiectului "Colour`s of Cluj " scarile de pe Cetatuie aratau asa ca in poza atasata. Nu ar fi grozav sa arate asa tot timpul ?? ..Si nu doar cele de pe Cetatuie ci si cele din Hasdeu sau oricare punct al orasului. Avem atatia artisti plastici in oras , elevi, studenti, voluntari...”

Promenadă suspendată desupra Someşului 

„Trotuar (partial suspendat) pe unul din malurile Somesului pe modelul promenadei de pe râul Liffey din Dublin. Ornat cu flori de la RADP . Intr-o prima etapa intre pasarela de fier de la Opera Maghiara/Dragalina spre podul Astoria , si daca se mai gasesc bani , prelungit pana la podul Traian.”

image

Promenadă suspendată în Dublin. FOTO: bugetareparticipativa.ro

La domeniul „Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei” s-a depus un proiect care prevedere amplasarea de radare fixe pe străzile oraşului: 

„Observam haosul din traficul clujean zi de zi, unii apasand pedala de acceleratie doar putin mai tare cand se elibereaza, altii chiar facand competitii. 

Propun instalarea radarelor fixe pe arterele cu risc mare de accidente datorita vitezelor excesive, insa nu cele care masoara viteza intr-un singur punct, ci cele care au 2 puncte de detectie si masoara viteza medie (pe baza distantei dintre cele 2 puncte si timpul necesar parcurgerii acesteia calculeaza viteza medie). 

Din pacate nu e prima data cand apar stiri despre "liniutele" facute noaptea pe Dorobantilor si nu numai, neluand in considerare trecerile de pietoni sau alti participanti la trafic, iar numarul celor prinsi e mic comparativ cu cate ilegalitati se fac si care scapa fara sa fie prinsi.”

image

Proiectul din Sibiu de pictare a zidurilor din oraş. FOTO: Traian Deleanu

La capitolul „Spatii verzi si locuri de joaca” propunerile au fost:

Ziduri vesele 

„Avem in oras o multime de cladiri cu ziduri "triste" ...degradate, mazgalite , scorojite 

Ce frumos ar fi daca ati lasa artistii plasici sa dea drumul imaginatiei si sa le transforme in ziduri "vesele" Un exemplu este cel de acum 1 an pe strada Constanta”.

Nicio stradă fără verdeaţă

„Primăria ar putea porni un program anual de îmbunătăţire a calităţii vieţii în oraş prin creşterea suprafeţei plantate cu arbuşti, flori sau gazon. Ar trebui ca fiecare stradă din Cluj să aibe măcar un strop de verdeaţă; ar trebui reabilitate/modernizate parcurile şi spaţiile verzi existente; ar trebui create noi spaţii verzi şi ar trebui reamenajate spaţiile verzi acolo unde au fost reabilitate aleile.  Genul acesta de investiţii nu necesită un efort financiar foarte mare. Cu un buget de 150000 Euro s-ar putea planta în jur de 5000-10000 arbuşti.”

La domeniul „Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)”:

AquaPark

Avem nevoie neapărat de un AquaPark la Cluj Napoca... Cel mai frumos deocamdată este după părea mea la Oradea Nymphaea... Clujul merită şi el după atâţia ani un AquaPark mai frumos poate decât la Oradea.. cam asta lipseşte şi cer foarte multi oameni..”

image

Se doreşte amenajarea unei telegondole pe Cetăţuie. FOTO: telegondolă din Barcelona. 

 

Telegondola pe Cetăţuie

”Conectarea celor doua zone de agrement importante, cu punerea in valoare a promenadei de pe Cetatuie. Asigurarea unui acces facil, rapid si ieftin ( eventual costul unui bilet de transport in comun) pe dealul Cetatuiei, atat pentru turisti cat si pentru clujeni ( in special persoane in varsta, mame cu carucior, persoane cu dizabilitati, locuitori ai cartierului Gruia). Imbunatatirea imaginii de oras turistic. Statia din parc poate fi amplasata chiar la intrarea principala (zona Teatrul Maghiar), cu un traseu scurt, direct peste Somes, spre statia de pe Cetatuie”.

La domeniul „Infrastructură educaţională şi culturală”:

Muzeu al figurilor de ceară

„Muzeul de ceară constă într-o colecţie de figuri de ceară ce reprezintă oameni faimoşi din istorie sau personalităţi moderne în cadre realistice, purtând haine adevărate. Figurinele de ceară sunt la scara de 1/1 şi pot fii folosite pe post de detalii de fundal. În toate marile oraşe ale lumii găsim muzee cu personaje locale, naţionale sau internaţionale. Clujul poate fi primul oraş din România care ar putea inaugura un astfel de muzeu. Personaje care ar putea să facă parte din acest muzeu ar fi: Contele Dracula, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Emil Racoviţă, Ana Aslan, Henri Coandă, Nicolae Ceauşescu, Matia Corvin sau alte personaje cu impact fie din istorie fie din prezent”

image

Se doreşte un muzeul al figurilor de ceară cu personalităţi din România. FOTO: worldoftravel.com 

 

România în miniatură

„Proiectul 'Romania in miniatura' are ca scop cunoasterea, valorizarea si promovarea patrimoniului cultural al Romaniei. Poate fi vazut ca un muzeul al prezentului in aer liber, dar si un itinerar istoric, cultural si artistic. De asemenea, acest proiect poate constitui o modalitate de a celebra implinirea a o suta de ani de la Marea Unire.  Multe orase au un asemenea parc tematic, insa in Romania nu exista asa ceva. Imaginile si filmuletul atasat se refera la parcul tematic 'Italia in miniatura' de la Rimini. Proiectul de fata vizeaza un parc similar care sa aiba forma Romaniei si unde sa fie expuse miniaturi ale monumentelor istorice, religioase, culturale, arhitecturale, ale naturii, statui ale diferitelor personalitati, etc. Scopul e ca fiecare persoana care intra in acest parc tematic sa isi poata face o imagine despre istoria, cultura si geniul creator al poporului roman. 

Proiectul se adreseaza tuturor, indiferent de varsta sau conditie sociala, inclusiv turistilor straini care ajung la Cluj, dar nu au timp sa viziteze toata tara.”

La capitolul „Oraşul digital”

Bilet „deştept”

„Incurajarea REALA a utilizarii transportului in comun prin taxare decrementala in functie de nr de km parcursi folosind mijloacele de transport in comun. 

Infrastructura de taxare automata din autobuze poate fi utilizata in mai multe moduri cata vreme exista baze de date si acces. Un mod ar fi un nou tip de card NOMINAL care sa adune km parcursi de posesor. Cardul ar urma sa fie validat de doua ori, o data dupa urcare si o data inainte de coborire, km adunati in cont reprezentand distanta dintre statia dinainte de prima validare si statia de la/de dupa a doua validare. Alimentarea cardului (plata) se face inainte de utilizare, online, ca un abonament normal cu diferenta ca suma nu este varsata in contul beneficiarului decat dupa expirarea perioadei achitate. Aceasta suma ar urma sa scada in functie de km parcursi de posesor - cu cat utilizezi mai mult transportul in comun, cu atat platesti mai putin. Peste anumiti km (e.g. 600km/luna) ar putea fi chiar gratuit. Suma ramasa in cont s-ar reporta spre plata perioadei urmatoare, neexistand posibilitate de returnare. 

Ar putea exista si tarife diferentiate pe zone, dar nu neaparat sau nu de la prima versiune”

image

Unul dintre proiecte prevede realizarea unui parc tematic „România în miniatură” pe modelul „mini Europe” din Bruxelles. 

„Gaming school”

Initiativa se refera la crearea unui scoli de gaming pentru jocuri de tip "multiplayer online battle arena" cum ar fi Dota2, Starcraft2, Counter Strike etc. Este o activitate care atrage din ce in ce mai mult copii si in aceiasi masura atentie media. Din pacate in Romania inca nu este vazut foarte bine, considerat de altfel un obicei daunator pentru viata unui tanar. Acest lucru se datoreaza si faptului ca tinerii nu sunt indrumati si educati corespunzator in aceasta directie. 

Scoala de gaming isi propune sa promoveze un mod sanatos de a face gaming. Astfel parintii pot sa-si incredinteze copii in weekend, in tabere de vara sau in saptamana altfel unor specialisti care sa-i indrume atat tehnic cat si tactic in directia gamingului, promovand in acelasi timp un stil de viata sanatos prin antrenamente fizice, socializare, ore de distractie etc.” 

Cum se votează 

După 20 august urmează faza de votare: Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Calendarul procesului de bugetare participativă

17 iulie – 20 august - depunere proiecte;

21 august - 1 octombrie - analiza proiecte;

2 octombrie - 22 octombrie - prima etapa de vot;

23 octombrie - 29 octombrie - validare vot I;

30 octombrie - 19 noiembrie - a doua etapa de vot;

20 noiembrie - 26 noiembrie - validare vot II;

27 noiembrie - afişare rezultate finale.

În regulamentul realizat de Primărie se arată că „departamentele de specialitate ale Primariei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementari legale in vigoare. Propunerile care indeplinesc conditiile de eligibilitate pot suferi ajustari tehnice din partea Primariei Municipiului Cluj-Napoca in aceasta etapa, daca este necesar, cu inştiinţarea prealabila a deponenţilor. Similitudinea continutului propunerilor sau proximitatea spatiala a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri intr-un singur proiect.”

Citeşte şi

Primul oraş din România cu buget participativ. Boc: „Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiţi o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite şi taxe“

Clujul, primul oraş din România unde oamenii vor decide online unde se duc o parte din banii lor din taxe şi impozite. Boc: E o formă de respect faţă de clujeni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite