Blestemul Nautilus: Cine este cu adevărat inventatorul Peter Madsen, care ar putea fi acuzat de crimă în cazul morţii misterioase a jurnalistei Kim Wall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea jurnalistei suedeze Kim Wall, găsită decapitată şi fără membre în mare după zile bune de căutare, continuă să fie învăluită în multe necunoscute, toate suspiciunile fiind îndreptate către inventatorul danez Peter Madsen, cel care a însoţit-o în ultima sa călătorie. Madsen nu este descris în culori favorabile de către apropiaţi.

Peter Madsen, 46 de ani, neagă că a ucis-o pe Kim Wall, 30 de ani, şi că i-a mutilat cadavrul, care a fost găsit fără cap şi fără membre.

„Suspectul neagă crima şi mutilarea cadavrului“, se arată într-un comunicat al Poliţiei din Copenhaga publicat joi, după interogarea lui Madsen.

Inventatorul afirmă că jurnalista, care a urcat pe 10 august la bordul submarinului său artizanal Nautilus pentru a face un reportaj, a murit accidental şi că i-a aruncat trupul neînsufleţit în Golful Køge, situat în apropierea capitalei Danemarcei, transmite AFP.

Cadavrul ei a fost găsit luni de către un ciclist, dar fără membre şi cap, care par tăiate în mod deliberat. Urme de sânge ale jurnalistei au fost găsite la bordul submarinului, care s-a scufundat la puţin timp după salvarea lui Peter Madsen, la 11 august.

Dispariţia suedezei care a călătorit din Haiti până în Coreea de Nord pentru a tipări poveşti a fost semnalată de către iubitul ei.

Jurnalista suedeza Kim Wall FOTO EPA

Kim Wall

Inventatorul se declară „uşurat“

Întrebat în legătură cu motivele scufundării submarinului său, Madsen afirmă că s-a confruntat cu o problemă de balast. Însă anchetatorii suspectează că el a scufundat intenţionat submersibilul, pentru a ascunde crima.

După anunţul cu privire la găsirea cadavrului, el a declarat, prin intermediul avocatului, că este „uşurat“, apreciind că examinarea trupului neînsufleţit al jurnalistei va corobora versiunea sa.

Potrivit poliţiei, autopsia nu a clarificat cauza acestui deces.

Danezul, aflat în detenţie din 12 august, este suspectat de „omor involuntar prin imprudenţă“, dar procurorii vor ca el să fie inculpat de crimă şi mutilarea cadavrului.

El urmează să fie adus în faţa unui judecător până cel târziu la 5 septembrie.

Joi, Parchetul a anunţat că Madsen va fi supus unei expertize psihiatrice, o etapă obligatorie în cadrul procedurii penale daneze.

Blestemul Nautilus

Anchetatorii vor să afle cum a fost decapitată Kim Wall şi speră să localizeze şi părţile lipsă din cadavrul jurnalistei, dar şi hainele sale.

Ei încă nu au stabilit motivul dispariţiei. „Nu intenţionez să speculez asupra mobilului“, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei daneze, refuzând să spună dacă autopsia prezintă indicii de agresiune sexuală.

În 2015, Peter Madsen le-ar fi scris unor colegi de-ai săi că există „un blestem al Nautilus“. „Eu sunt blestemul. Atât timp cât voi exista, Nautilus nu va avea pace“, le-a transmis el.

În Danemarca, cazul ţine prima pagină a ziarelor de două săptâmâni încoace. Ultimele zvonuri sunt legate de o posibilă legătură a inventatorului cu o crimă comisă în 1986. O studentă japoneză de 22 de ani a fost ucisă atunci în mod similar, dar Madsen avea numai 15 ani.

Inventatorul Peter Madsen si submarinul sau Nautilus FOTO Sky News

Submarinul Nautilus

Cine este Peter Madsen

Inventator pasionat, „ciudat“ ca om în opinia fratelui său, Peter Madsen are un temperament imprevizibil. Refuză să fie contrazis, ceea ce i-a adus numeroase scandaluri. De fapt, s-a certat cu majoritatea partenerilor săi de proiecte spaţiale şi navale.

Peter Madsen este descris ca un inventator megaloman şi dominat de ambiţie. A fondat prima întreprindere la 15 ani, Danish Space Academy, şi a început studii de inginerie. Le-a abandonat ulterior, pe motiv că ştia mai multe decât i se preda.

În 2008, şi-a prezentat marea realizare, Nautilus, cel mai mare submarin artizanal la acea vreme. În paralel, şi-a continuat cercetările spaţiale şi a reuşit, în iunie 2011, să lanseze o rachetă de pe o platformă plutitoare din largul Insulei Bornholm, în Marea Baltică.

„El vrea să facă totul în felul său“, îl descriu apropiaţii, spunând că viaţa sa este un şir de conflicte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite