CONFIRMARE Salariile nete vor scădea după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a confirmat că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete, după cum a anunţat anterior  „Adevărul”. Potrivit ministrului, în mediul privat, patronii vor decide dacă păstrează câştigul sau îl împart cu angajaţii.

Olguţa Vasilescu a declarat, joi, că a discutat cu sindicatele despre trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat din ianuarie 2018. Ea a confirmat, însă, indirect, că această trecere va însemna scăderea salariilor nete. 

„În ceea ce priveşte această salarizare, de la 1 ianuarie vor creşte toate salariile pe brut cu 25%. În ceea ce priveşte educaţia şi sănătatea, din martie vor mai avea creşteri, la educaţie încă 20%, iar sănătatea urcă direct în grilă până în 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariaţii din educaţie - n.red.] vor avea o creştere de 4% de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie vor avea o creştere, cumulată cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net”, a declarat ministrul Muncii, potrivit imaginilor difuzate de Antena 3.

„Adevărul” a scris, încă din luna iulie, că planurile Guvernului de a reduce numărul de contribuţii sociale la două şi de a le lăsa doar în sarcina angajatului vor aduce o pierdere semnificativă în buzunarul românilor şi vor creşte doar din pix salariul minim pe economie, majorând în acelaşi timp taxele pe care le ia statul unui angajat.

Un român care este plătit în prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia în mână, după ce plăteşte contribuţiile şi impozitul pe venit de 16%, în jur de 1.065 de lei. Dacă Guvernul va schimba însă modalitatea de plată a contribuţiilor sociale, salariatul va rămâne cu mai puţini bani în mână, respectiv cu circa 972 de lei.

În prezent, şi salariatul şi angajatorul plătesc separat CAS şi CASS, dar au în sarcină şi alte contribuţii. Programul de guvernare al PSD prevede că de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele şase contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu contribuţia la pensii (CAS) şi cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), care vor fi datorate numai de către angajat, dar rămâne în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS şi 10% pentru CASS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite