Suedia se pregăteşte pentru ample exerciţii militare, în răspuns la acţiunile similare ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia va demara luni cele mai ample exerciţii militare din ultimii 23 de ani, exerciţii la care va participa şi un larg contingent de trupe americane, şi care reprezintă un răspuns la intensificarea ameninţării reprezentate de către Rusia.

Exerciţiile Aurora 17 organizate de Suedia, unul dintre puţinele state europene ce nu fac parte din Alianţa Nord-Atlantică, sunt programate să dureze 3 săptămâni şi vor coincide cu exerciţiile similare, Zapad 2017, organizate de către Rusia şi Belarus.

Aceste exerciţii vor simula un atac asupra capitalei Stockholm şi a insulei strategice Gotland, pe care un general american a caracterizat-o ca fiind „portavionul imposibil de scufundat” din mijlocul Mării Baltice.

„Cine controlează Insula Gotland, va deţine controlul asupra Mării Baltice şi a căilor aeriene către statele baltice”, a declarat Peter Hultqvist, ministrul suedez al apărării.

Oficialul suedez a declarat publicaţiei Financial Times că „a existat nevoia unei prezenţe a Statelor Unite în această regiune” şi că cei 1,000 de militari americani ce vor lua parte la acest exerciţiu, dintr-un total de 20,000, reprezintă o „declaraţie de intenţie”. Danemarca, Lituania, Franţa, Estonia şi Norvegia vor trimite de asemenea trupe la aceste exerciţii.

„Trebuie să răspundem realităţilor şi contextului de securitate din această parte a Europei. Este important să transmitem populaţiei noastre, cât şi altor ţări şi partenerilor noştri, că tratăm acest context de securitate cu seriozitate”, a completat Peter Hultqvist.

Îngrijorarea Suediei în privinţa propriei securităţi a fost alimentată de o serie de incidente petrecute în ultimii ani. Printre acestea se numără simularea unui bombardament aerian din partea forţelor ruse în cadrul exerciţiilor sale Zapad 2013, moment în care Suedia nu a fost capabilă să trimită niciun avion de vânătoare pentru interceptarea bombardierelor ruse dat fiind faptul că armata suedeză nu era într-o stare de alertă. Un an mai târziu un „submarin străin” a pătruns nedetectat în interiorul arhipelagului Stockholm. Dată fiind această situaţie, noul guvern de centru-stânga a promis creşterea bugetului apărării cu 25% în următorii 10 ani şi reintroducerea conscripţiei.

Întrebat de  jurnaliştii de la FT despre „raidul aerian” din 2013, atunci când avioanele armatei ruse au fost eventual interceptate de către două avioane de vânătoare daneze, sub comanda NATO, oficialul suedez a afirmat că „am criticat acest incident la acel moment, însă acum beneficiem de un grad de organizare şi de pregătire ce nu va permite repetarea acelui incident”.

Trupele americane ce vor lua parte la aceste exerciţii, forţe de infanterie marină şi elicoptere Apache vor fi desfăşurate pe Insula Gotland, unde, pentru prima dată în ultimii 10 ani, Suedia are desfăşurate trupe militare permanente.

Statele baltice au îndemnat Suedia de ani buni să ia în serios apărarea Insulei Gotland. Vytautas Umbrasas, adjunctul ministrului apărării al Lituaniei, a declarat despre aceste exerciţii că „ceea ce este important pentru noi este că ele includ o mare parte din Marea Baltică şi Insula Gotland, ce au o importanţă strategică pentru noi”.

Săptămâna aceasta, miniştrii apărării ai Danemarcei şi Suediei au publicat un editorial într-un cotidian suedez în care au afirmat că „situaţia de securitate din regiunea noastră se deteriorează ca urmare a sporirii efectivelor militare ale Rusiei”. Aceştia au subliniat ameninţările provenite din partea unui „război hibrid, inclusiv diverse forme de atacuri cibernetice, dezinformare şi fake news, ce pot da naştere la incertitudine în societăţile noastre”.

Exerciţiile ce vor demara luni vor include doar atacuri convenţionale, fără elemente cibernetice, a afirmat comandantul acestor exerciţii, Gen. Bengt Andersson.

În ultimii ani, dezbaterea publică cu privire la o posibilă aderare la NATO a devenit mult mai stringentă, atât în Suedia dar şi în Finlanda, în contextul acţiunilor Moscovei în zonă. Guvernul de centru-stânga suedez insistă că nu va aplica pentru o aderare la NATO, dar toate cele patru partide de centru-dreapta de opoziţie au afirmat că vor demara acest proces.

La începutul acestei veri, preşedintele rus, Vladimir Puţin, a avertizat Suedia că în cazul aderării la NATO, armata rusă îşi va schimba strategia şi politica faţă de aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite