„Steroizi“ legali pentru muşchii poliţiştilor. Cum vor oamenii legii să-şi întărească autoritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine filmează poliţişti în uniformă şi face publice imaginile riscă amenzi usturătoare. Este una dintre propunerile sindicatelor din Poliţie la pachetul de măsuri analizat de Ministerul de Interne, pentru a creşte autoritatea poliţiştilor.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice legislaţia pentru a creşte autoritatea poliţiştilor, care s-au ales de nenumărate ori cu „onoarea” pătată. Internetul abundă de imagini cu poliţişti în exerciţiul funcţiunii umiliţi de diverşi indivizi. Acum, MAI vrea să modifice legislaţia, iar pe lângă înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi includerea în categoria infracţiunilor a unor contravenţii, precum refuzul de legitimare, în pachetul de măsuri ar putea fi incluse şi mai multe propuneri făcute de sindicatele din Poliţie. Unele dintre aceste propuneri stârnesc însă controverse.

Concret, sindicaliştii vor ca poliţiştii să nu se mai legitimeze cu numele şi funcţia, ci doar cu numărul de identificare. În acelaşi timp, nu vom mai avea voie să publicăm imagini cu oamenii legii pe reţelele de socializare. Nu ne va aresta nimeni dacă vom filma un poliţist pe stradă, dar imaginile va trebui să le ţinem doar pentru noi.

„Ca element de noutate, am făcut o propunere pentru protecţia imaginii şi a identităţii personale a poliţiştilor. Vrem ca poliţiştul să se legitimeze cu numărul de marcă, nu cu numele şi gradul, aşa cum se întâmplă în Spania, Germania sau în alte ţări europene. În plus, persoanele particulare vor putea filma poliţiştii în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi pe domeniul public însă înregistrările vor fi doar pentru uz personal, ori pot fi puse la dispoziţia autorităţilor judiciare, dacă se reclamă un abuz. Aceste imagini nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represiune împotriva poliţiştilor, pentru a fi difuzate în reţelele de socializare. Poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio-video, dacă înregistrarea ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori pentru siguranţa personală a poliţistului şi a familiei acestuia. Utilizarea neautorizată a imaginilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei”, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul”, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Feţele poliţiştilor, blurate

Nici măcar jurnaliştii nu vor mai avea voie să publice imagini cu oamenii legii. Aceştia vor fi obligaţi să le blureze feţele poliţiştilor pentru a nu putea fi identificaţi, potrivit propunerii SNPPC.

„În cazul jurnaliştilor, care se supun dreptului fundamental de informare a opiniei publice, aceştia pot face înregistrări audio-video şi le pot utiliza în marja atribuţiilor de serviciu numai dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea poliţistului. Adică, să-i blureze faţa, numărul de identificare, indicativul şi numărul de înmatriculare al autospecialei de poliţie. Poliţiştii în civil nu pot fi filmaţi nici de către perasoanele particulare, nici de către jurnalişti. Asta este una dintre propunerile Sindicatului Naţional al Poliţiştilor”, a mai spus Dumitru Coarnă.

Aceste propuneri au fost discutate de sindicalişti cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la sfârşitul săptămânii trecute.   

De ce poliţiştii nu au autoritate

Sociologii susţin însă că percepţia negativă asupra poliţiştilor este, în primul rând, consecinţa comportamentului oamenilor legii. „Imaginea poliţistului nu ţine neapărat de cultura noastră, cât ţine de cultura lor, a poliţiştilor. Adică, poliţiştii trebuie să convingă oamenii că misiunea lor este să protejeze cetăţeanul, nu să pedepsească. În momentul în care oamenii vor percepe poliţistul ca pe protector, nu doar ca purtător de bulan, nu vor mai fi atâtea ultraje. Respectul faţă de autoritate nu este ceva abstract. Vine din faptul că oamenii înţeleg că autoritatea îi serveşte pe ei. Sancţiunile mai dure nu sunt neapărat bune. De multe ori, poliţiştii fie exagerează în aplicarea unor măsuri, fie nu ştiu că au la îndemână nişte măsuri”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Propunerile Ministerul de Interne

Ca urmare a mesajelor primite din partea poliţiştilor privind nevoia de întărire a autorităţii oamenilor legii, MAI a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legislaţiei în vigoare.

1. Stabilirea precisă şi la nivel de lege a regulilor de intervenţie ale poliţistului
2. Stabilirea unor instrumente de protecţie fizică şi juridică a poliţiştilor
3. Împiedicarea poliţiştilor de a pune în aplicare o măsură poliţienească ar putea deveni infracţiune
4. Continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului poliţiştilor, în cazul scandalurilor
5. Creşterea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru refuzul de legitimare
6. Sancţionarea prin instrumente de drept penal a celor care folosesc cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa poliţiştilor în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.
7. Creşterea sancţiunilor pentru ultraj şi pentru uciderea unui poliţist
8. Crearea unor mecanisme de acordare a asistenţei juridice pentru poliţiştii care sunt victime ale unor infracţiuni de ultraj
9. Achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru poliţişti
10. Introducerea unor module de pregătire fizică şi tactică pentru poliţiştii care acţionează în stradă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite