Povestea arhitectului român care a participat la proiectarea celui mai mare aeroport din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitectul Bogdan Zaha a proiectat pasarela peste Bega din cadrul proiectului ISHO FOTO Ştefan Both
Arhitectul Bogdan Zaha a proiectat pasarela peste Bega din cadrul proiectului ISHO FOTO Ştefan Both

Bogdan Zaha - arhitectul noii pasarele de la Timişoara, a lucrat la peste 30 de proiecte internaţionale în cadrul biroului Zaha Hadid Arhitects din Londra.

În scurt timp va începe la Timişoara construcţia unei pasarele futuriste peste canalul Bega, care alături de podul pentru vehicule va face parte din proiectul imobiliar ISHO. Dacă proiectul podului pentru maşini aparţine unui cunoscut arhitect timişorean, Vlad Gaivoronschi, pasarela este gândită de Bogdan Zaha. Este vorba un tânăr arhitect care trăieşte la Viena. Lucrează de câţiva ani la unul dintre cele mai renumite birouri de arhitectură din lume, Zaha Hadid Architects din Londra. 

O întrebare frecventă care i se adresează este aceea dacă are vreo legătură de rudenie regretata Zaha Hadid - fondatoarea biroului de arhitectură, care a murit în 2016.

„Când am cunoscut-o pe Zaha Hadid m-a întrebat dacă Zaha este un nume tipic românesc, pentru că nu e nici unul tipic irakian, ea fiind originară din Irak. Este o pură întâmplare că mă numesc Zaha şi lucrez pentru Zaha Hadid. Multă lume îmi pune întrebări pe această temă”, a declarat Bogdan Zaha.

S-a născut la Deva în urmă cu 32 de ani. Pentru un an a învăţat la Bucureşti iar apoi s-a transferat la Facultatea de Arhitectură de la Timişoara. După cinci ani de studii, a decis să mai facă o facultate, la Viena, la Institut de arhitectură a Univesităţii de arte aplicate. 

Bogdan Zaha

„În 2010, au fost aduşi la facultate Zaha Hadid şi Greg Lynn de către Wolf Prix, care, la acea vreme, erau cei mai avangardişti arhitecţi ai lumii. Au creat trei studiouri de arhitectură care s-au transformat în studiouri de master. Îi zice masterclass pentru că e condus de către un arhitect reprezentativ. E altfel decat în România, lumea e încurajată să lucreze în echipe. E un studio vertical în care toată lumea lucrează la comun, nu contează în ce an e. Asta e o chestie productivă. Eu am făcut trei ani jumate la Viena, unde mi-am luat diploma, după care m-a întrebat Zaha ce vreau să fac. I-am spus că sunt interesat să merg la Londra”, a povestit Bogdan Zaha. 

"E cea ma complexă experienţă pe care poţi să o ai în domeniu"

Au urmat trei ani la Londra, la biroul Zaha Hadid Arhitects.

„Mai sunt mici birouri pentru şantierele pe care le avem prin lume. Un birou mare mai e doar la Beijing. Dar sediul central e la Londra, acolo a fost înfiinţat în 1980. E cea ma complexă experienţă pe care poţi să o ai în domeniu. Se obişnuieşte să se lucreze oriunde, fără nicio reţinere. Există persoane de peste tot în lume în birou. E un colectiv foarte interesant, de la care ai foarte multe de învăţat. Sunt şi români. Curios că toţi sunt în echipa de design, în echipa cea mai importantă din firmă. Toată lumea participă la partea de creeare, stabilirea direcţiei, dar şi controlul asupra arhitecturii obiectului. Toţi sunt foarte talentaţi. Cu mulţi dintre ei am fost coleg de şcoală la Viena”, a mai declarat Bogdan Zaha.

Terminalul 6 de pe aeroportul Heathrow

Proiecte Bogdan Zaha

Acum s-a întors la Viena, pentru a lucra la un proiect de cercetare Institutul de arhitectura - Univesitatea de Arte Aplicate, un proiect asociat cu biroul Zaha Hadid.

„Practic încercăm să dezvoltăm o unealtă de concepere a spaţiului după nişte modele algoritmice mai complexe. E finanţat de statul Austriac dar e în parteneriat cu biroul. Proiectul are doi ani jumătate”, a afirmat Bogdan.

Peste 30 de proeicte internaţionale

La biroul Zaha Hadid Arhitects a lucrat la peste 30 de proiecte internaţionale. Spune că e greu să facă o selecţie.

„Sunt proiecte în China, în Orientul Mijlociu, în India, America de Nord, în America de Sud, în Europa. Am lucrat de la instalaţii pentru Festivalul de Arhitectură din Londra, la aeroporturi. Cum e cel de la Beijing sau Terminalul 6 de la Heathrow, Londra. Am lucrat la planuri de urbanism, staţii de transport feroviar, metrou, debarcader, muzee, locuinţe, ansambluri de locuinţe, săli de operă, stadioane, turnuri de birouri şi rezidenţiale. În abordarea oricărui proiect cel mai important lucru este acela de a crea un loc. La un program complex precum aeroportul de la Beijing, unde restricţiile sunt foarte mari din punct de vedere al diviziunii funcţionale şi a compartimentelor de siguranţă, aportul arhitectural este dificil de adus în asş fel încât să fie semnificativ pentru a îmbunătăţii programul în sine. În acest caz, tot aparatul de acoperire a spaţiului devine cea mai importantă unealta pentru un arhitect. Prin intervenţii globale sistemice se poate creea un sistem complex de orientare şi localizare a diferitelor componente şi zone de interes în spaţiul construit”, a mai spus Bogdan Zaha. 


Proiectul aeroportului din Beijing - în 2018 va fi cel mai mare aeroport din lume

Proiecte Bogdan Zaha

Pasarela de la Timişoara este primul său proiect reprezentativ în România. 

„Am mai lucrat la poduri, în biroul Zaha. Metodologia de proiectare este foarte asemănătoare între un pod sau un alt obiect în momentul în care calitatea arhitecturală este ceea ce vrei să obţii. Toată ambiţia asta te face să cercetezi unelte noi, metodologii noi, să optimizezi cât mai mult, să reduci cât mai mult costuri şi eforturi, pentru a maximiza utilitatea construcţiei atât din punct de vedere estestic cât şi funcţional. Asta este foarte important, să oferi utilizatorului o experienţă maximă”, a afirmat Bogdan Zaha.


Proiectul pasarelei peste Bega GALERIE FOTO

Predă la o facultate din Innsbruck

Proiect pod şi pasarelă peste Bega

A păstrat tot timpul legătura şi cu România. A început în 2013 o serie de workshopuri la facultate, la Cluj şi Timişoara. A conferenţiat la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Florenţa şi Viena.

Începând din acest an, Bogdan Zaha predă un curs la institutul de arhitectură din Innsbruck. 

Bogdan Zaha a mai predat şi la Architectural Association în Londra şi la Die Angewandte în Viena. A expus la Viena, Praga si Bienala de arhitectura de la Venezia.

Citiţi şi:

FOTO Proiect futurist la Timişoara. Un nou pod rutier şi o pasarelă pietonală peste Bega

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite