Mesajul transmis lui Boc după incendiul de la Pata Rât, într-o petiţie: „Dacă se poate la Târgu Lăpuş, suntem siguri că se poate şi la Cluj!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce la rampa provizorie de gunoi a Clujului încă sunt porţiuni unde focul arde mocnit, pe campaniamea.de-clic.ro, o petiţie iniţiată aucm 12 zile a ajuns la peste o mie de semnături. În respectiva petiţie i se cere primarului Clujului, Emil Boc, să ia atitudine legat de colectarea selectivă şi să pună ”imediat la dispoziţia cetăţenilor mijloacele şi informaţiile necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor”.

„Mă îngrijorează impactul emisiilor depozitelor de deşeuri asupra sănătăţii mele şi a celor din jur. Cerem începerea imediată a colectării selective a deşeurilor, direct de la cetăţeni“, astfel începe textul unei petiţii postate pe campaniamea.de-clic.ro, care are deja peste 1.000 de semnături. 

Declic este o platformă online unde, potrivit site-ului, „o comunitate de cetăţeni ce militează pentru o societate mai dreaptă. Punem puterea în mâinile oamenilor pentru a consolida democraţia din România şi reunim forţa comunităţii pentru echilibrarea balanţei de putere dintre cetăţean şi stat“.

Sandor Korosfoy este iniţiatorul petiţiei. Acesta solicită primarului Clujului să informeze de îndată cetăţenii despre cum se colectează selectiv, dar şi să pună la dispoziţia lor mijloacele în acest sens. Acesta susţine că „singura soluţie viabilă pentru a preveni dezastre ecologice precum cel de la Pata Rât, este colectarea selectivă de la cetăţean şi reducerea cantităţii de deşeuri depozitată!” şi că ”dacă plouă avem probleme cu levigatul, dacă nu plouă rampele de gunoi se aprind.

Conţinutul integral al petiţiei iniţiate de campaniamea.de-clic.ro:

„Către: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum colectare selectivă reală   Domnule Primar, Mă îngrijorează impactul emisiilor depozitelor de deşeuri asupra sănătăţii mele şi a celor din jur. Cerem începerea imediată a colectării selective a deşeurilor, direct de la cetăţeni. Nu a fost şi nu este o soluţie să aşteptăm finalizarea noului depozit judeţean de deşeuri menajere, adunând în continuare deşeurile în amestec şi stocându-le în depozite temporare. În alte comunităţi din România, s-a redus cantitatea de deşeuri transportate la rampe cu peste 60%. Dacă se poate la Târgu Lăpuş, suntem siguri că se poate şi la Cluj! Singura soluţie viabilă pentru a preveni dezastre ecologice precum cel de la Pata Rât, este colectarea selectivă de la cetăţean şi reducerea cantităţii de deşeuri depozitată! Vă cerem, d-le primar, să puneţi imediat la dispoziţia cetăţenilor mijloacele şi informaţiile necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De ce este important? Clujul e al doilea oraş din ţară, atât ca dezvoltare economică, cât şi ca număr de locuitori. Oraşul produce anual peste 200.000 tone de gunoi. Cu toate acestea, Clujul nu are o groapă de gunoi autorizată şi funcţională. Una este în închidere, alta este în construcţie, iar deşeurile ajung în două depozite temporare. Când noua groapă de gunoi va fi gata, ea se va umple cu deşeurile din depozitele temporare, iar noi ne vom găsi în aceeaşi situaţie de acum. Acum, la Pata Rât sunt peste 1.500.000 de tone de deşeuri, în 160.000 de metri pătraţi. Depozitele de deşeuri de la Pata Rât se confruntă continuu cu una din cele două probleme: Autoaprindere - din cauza gazului metan format la descompunerea deşeurilor Scurgerile de levigat - din cauza precipitaţiilor şi a apei folosite pentru stingerea incendiilor. Dacă plouă avem probleme cu levigatul, dacă nu plouă rampele de gunoi se aprind! Singura soluţie este reducerea cantităţii de deşeuri care ajunge în depozite. Acest lucru se poate face foarte simplu prin reciclare. Nu mai este timp de aşteptat! Fiecare zi de întârziere duce la creşterea cantităţii de deşeuri din depozitele temporare, crescând astfel riscul de autoaprindere şi contaminare a solului şi a apei cu levigat. Clujul trebuie să înceapă să colecteze selectiv“.

Petiţia poate fi semnată AICI.

Despre această iniţiativă aminteşte un deputat USR de Cluj pe Facebook lăsând şi un link spre pagina petiţiei. Ce scrie Adrian Dohotaru:

„Punem accentul pe soluţii pentru a nu mai critica autorităţile clujene pentru competenţa scăzută în gestiunea deşeurilor. Sper ca odată ce petiţia iniţiată de Sandor Korosfoy pentru colectare separată şi reciclare adună mai multe semnături, autorităţile să organizeze dezbateri cu toţi factorii interesaţi. Până acum, propunerile mele de dialog au fost refuzate.

Alături de acest text, el postează şi reacţia Biroului Local a USR Cluj-Napoca: Rampa RADP din Pata Rât, din subordinea Primăriei Cluj-Napoca, a ars din nou în cursul nopţii. Incendiul s-a extins pe 1000 de metri pătraţi şi a fost nevoie de intervenţia a 32 de militari, a opt autospeciale, a unei autocisterne şi a utilajelor de la Regia Autonomă a domeniului Public Cluj-Napoca (RADP). Depozitele temporare, cele ale RADP şi SALPREST, au fost avizate ilegal, pentru că nu respectă distanţa de minimum 1.000 de metri faţă de locuinţe, distanţă necesară pentru autorizare.

Stingerea incendiilor contribuie major la formarea lacului de levigat, o importantă sursă de poluare în zona respectivă.
USR Cluj-Napoca îşi reafirmă susţinerea pentru colectarea separată şi pentru reciclare, cu scopul de a reduce considerabil cantitatea de deşeuri care ajunge acum la depozitele neconforme. Semnează petiţia, spune-i primarului Boc că vrei un Cluj mai puţin poluat!“.

Mai puteţi citi:

Autorităţile clujene cer declararea stării de alertă la Pata Rât: printre cauzele alunecărilor de teren ar fi şi apa folosită de pompieri pentru stingerea incendiilor

FOTO VIDEO Incendiu la groapa de gunoi a Clujului. Sunt porţiuni unde focul arde mocnit şi după 12 ore. Pompierii intervin cu 4 autospeciale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite