Ministrul Energiei spune că s-au accelerat negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Negocierile durează de mai bine de 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuclearelelectrica reactoarele 3 4 5 cernavoda foto Adevarul

România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari, a declarat miercuri ministrul Energiei. CGN a fost declarat investitor calificat în septembrie 2014, negocierile fiind demarate în octombrie 2015.

"Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel naţional şi regional. Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri şi le-am accelerat. Chiar în marja acestei reuniuni, echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o săptămână. De altfel, în luna septembrie aceleaşi echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor şi viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceţi o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuţii decât în ultimii ani la un loc", a precizat Petcu, citat de agerpres.ro. El a susţinut că doreşte realizarea celor două proiecte cu partenerii chinezi datorită ariei de expertiză şi capitalului de care dispun cele două companii implicate în negocieri, CGN şi China Huadian Engineering.

Negocierile, prelungite succesiv

CGN a fost declarat investitor calificat la data de 9 septembrie 2014 şi investitor selectat la data de 17 octombrie 2014, dată la care a şi fost semnată Scrisoarea Comună privind intenţia de realizare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

 La 22 octombrie 2015, acţionarii SNN au aprobat semnarea Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţlor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, document ce a fost semnat la data de 9 octombrie 2015, moment din care au demarat negocierile.

 Continuarea negocierilor a fost aprobată de mai multe ori.

 În data de 21 decembrie 2016, Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă prin care a informat că, având în vedere complexitatea proiectului şi angajamentul statului român pe termen lung, consideră că abordarea cea mai corectă este să permită noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce priveşte rezultatul negocierilor şi paşii de urmat.

 În luna februarie a acestui an, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, spunea că "negocierile durează de prea mult timp şi este momentul să ne apropiem de o decizie”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite