Amendamentele aduse Legii vaccinării nu-i mai obligă pe părinţi să-şi imunizeze copiii. Specialişti: „E foarte grav, legea ar rămâne fără conţinut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea vaccinării va fi discutată miercuri în Camera Deputaţilor
Legea vaccinării va fi discutată miercuri în Camera Deputaţilor

Legea vaccinării a intrat miercuri în primele dezbateri în Camera Deputaţilor, for decizional, după ce societatea civilă şi parlamentarii au depus zeci de amendamente la proiectul adoptat de Senat în urmă cu câteva săptămâni. Mai multe amendamente, propuse de deputata PSD Cristina Dumitrache, dar semnate de alţi 95 de parlamentari, prevăd eliminarea obligativităţii vaccinării. „Legea rămâne fără conţinut, ar deveni inutilă”, avertizează experţii.

„S-a afirmat că 90 şi ceva de deputaţi au semnat un set de amendamente în sensul eliminării obligativităţii. Cert este că legea este una foarte complexă şi dacă se intervine cu anumite amendamente care sparg şirul logic al controlului asupra informării şi verificărilor care se fac, legea poate fi lăsată fără aplicabilitate. Iar dacă, din păcate, se va ajunge la eliminarea obligativităţii, practic legea nu-şi mai atinge scopul pentru care a fost propusă”, a declarat, pentru „Adevărul”, sociologul Maria Andreescu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). 

Potrivit acesteia, dezbaterea de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor s-a învârtit în jurul eliminării obligativităţii vaccinării, ceea ce ar reprezenta un pericol. „Sunt pro-vaccinare, dar anti-obligativitate. 

„Din punctul nostru de vedere, eliminarea obligativităţii lipseşte de conţinut legea. Decizia trebuie să fie dacă este sau nu obligatorie, iar dacă este obligatorie în mod clar trebuie însotiţă de sancţiuni pentru nerespectare. Proiectul nu prevede să iei cu forţa şi să vaccinezi fiecare bebeluş, ci prevede anumite excepţii legate de starea de sănătate a copilui, prevede informarea părinţilor la momentul la care copilul intră în colectivitate, un plan calendaristic la zi, nişte instituţii responsabile. Din punctul nostru de vedere nu este o lege care violează drepturile omului”, a completat Maria Andreescu. 

O mare problemă, în opinia societăţii civile prezente la dezbaterea de la Camera Deputaţilor a fost lipsa persoanelor avizate din Ministerul Sănătăţii sau Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

„Acele amendamente sunt foarte periculoase. Din păcate medicii de familie nu au participat, de la Ministerul Sănătăţii nu a venit nimeni, de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică nu a venit nimeni. Deputata a depus amendamente prin care ciunteşte legea, practic o face nefuncţională. Practic, amendamentul ei principal este că vaccinarea nu este obligatorie. Din Comisia de Drepturile Omului a plecat amendamentul prin care refuzul de a vaccina fără indicaţie medicală intră sub categoria de neglijare medicală şi se pedepseşte inclusiv cu închisoare dar şi cu amendamentul că vaccinarea nu e obligatorie. Se bat cap în cap”, a spus Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame. 

„În momentul de faţă, în amendamentele primite am propuneri care merg fie pe eliminarea completă a amenzilor pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii fie pe introducerea unui nou articol, care să facă referire la Codul penal în sensul în care  neasigurarea la timp a vaccinurilor, nerespectarea procedurilor stabilite pentru efectuarea vaccinării, refuzul vaccinării obligatorii fără certificarea contraindicaţiei sau punerea în primejdie a dezvoltării copilului să fie pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

Legea ar putea fi modificată radical

Potrivit acestuia, materialul de lucru, care este unul stufos, este destul de diferit de varianta adoptată recent de Senat. 

„Propunerile sunt diferite, de la propuneri simple până la modificarea completă a sensului legii. Vrem să aflăm miercuri poziţia organizaţiilor neguvernamentale şi a parlamentarilor, dar cu siguranţă nu vom avea o formă finală”, a completat Buicu. 

Pe lângă amendamentele şi modificările venite de la parlamentari şi societatea civilă, inclusiv comisii parlamentare au solicitat reformulări la anumite articole. „Am primit reformulări pe anumite articole de la celelalte comisii care au fost sesizate, de pildă de la Comisia pentru drepturile omului”, a mai spus medicul.

Ce prevedea proiectul adoptat de Senat

Senatorii care au votat Legea vaccinării prin care au decretat că este timpul să interzică accesul copiilor nevaccinaţi în creşele şi grădiniţele de stat. În plus, părinţii care vor refuza să-şi vaccineze copiii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Şi asta nu e tot.

„În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.

Legea vaccinării urmează să ajungă pe masa deputaţilor, cei care au şi votul decisiv. Medicii consideră, la unison, că prevederile trecute în actul normativ, sunt de bun augur şi salută în mod special decizia de excludere a micuţilor nevaccinaţi din învăţământul de masă. 

„O schemă incompletă de vaccinare sau lipsa imunizării îi poate ţine departe pe copii de sistemul educaţional de stat. În prezent este suficient un aviz epidemiologic dat de medicul de familie, ca părinţii să poată înscrie copiii la creşă, la grădiniţă sau la şcoală, dar părinţii ar trebui să se gândească la ce pericole îşi expun copilul atunci când un singur coleg de-al lor nu este vaccinat”, a precizat Gindrovel Dumitra, medic de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite