Povestea hoţilor români care spărgeau bancomatele şi seifurile cu exploziv plastic C4 şi TNT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhiva
Foto: arhiva

Patru tineri au fost reţinuţi ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Structura Centrală pentru acuzaţiile deconstituire a unui  grup infracţional organizat,  nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,  nerespectarea regimului materiilor explozive,  contrabandă calificată. Aceştia ar fi folosit în timpul spargerilor exploziv plastic C4 sau TNT pentru a sparge seifurile.

Este vorba de Iulian Vasilescu (Duţă), Bogdan Hurbea, Ionuţ Bujor, care sunt arestaţi într-un alt dosar şi Marian Irinel Leonte. Procurorii DIICOT susţin că liderul grupării este Iulian Vasilescu, cunoscut ca `Moşu’”. Acesta ar fi constituit în cursul anului 2017 un grup infracţional în vederea comiterii de infracţiuni din sfera celor contra patrimoniului. Era vorba de infracţiuni de furt calificat având ca mod de operare spargerea/distrugerea echipamentelor tip bancomate sau de stocare/depozitare masă monetară (seif) ce se găsesc de regulă în dotarea societăţilor ce organizează jocuri de noroc (de genul caselor de pariuri).

Anchetatorii au explicat că Vasilescu ar fi recrutat mai mulţi tineri, pe care să-i înveţe „meserie.” Pentru acest lucru el a închiriat un apartament în Sectorul 4 al Capitalei. Gruparea ar fi vizat să dea loviturile în străinătate, în ţări din Uniunea Europeană, iar Vasilescu ar fi demarat o activitate de obţinere şi aucmulare de materii explozive şi detonatoare. Potrivit mărturiilor din dosar, aceştia ar fi dat spargeri în Grecia şi Spania. Unul dintre hoţi a declarat în faţa procurorilor DIICOT că au ascuns pe teritoriul aproximatv 1 kilogram de explozibil pe care l-au îngropat. 

Pe 1aprilie 2017, Vasilescu şi Hurbea au fost la opriţi la punctual de trecere al fronterei Calafat, în momentul intrării pe teritoriul României, venind dinspre Bulgaria. Hurbea avea în buzunarul interior al gecii două fitile detonante, dintre care unul prevăzut cu capsă pirotehnică detonatoare, pe care a încercat să le introducă în ţară. În faţa poliţiştilor de frontier, cei doi au declarat că aceste „capse” au fost achiziţionate pentru a fi folosite la activitatea de braconaj piscicol. Hurbea a explicat că le-ar fi achiziţionat din târgul oraşului Vidin pentru a le folosi la pescuit.

Dat în urmărire naţională

Pe 22 noimebrie 2017, în incinta restaurantui  „Genuine Broaster Chicken” din  Timişoara, au fost depistaţi Bogdan Hurbea, pe numele căruia era emis un mandat de arestare emis de către Judecătoria Paşcani şi Leonte. Asupra lui Hurbea, procurorii au găsit 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 şi o capsă pirotehnică electrică detonantă.

La controlul corporal efectuat asupra inculpatului Hurbea Bogdan, în buzunarul interior al hainei, au fost găsite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 şi o capsă pirotehnică electrică detonantă. Era o bucată de material moale de culoare gri ambalat în folie de polipropilenă transparent.  Hurbea a declarat că este o pastă pe care o foloseşte la pescuit.

Au îngropat TNT-ul

Hurbea a explicat poliţiştilor că mai deţine la o adresă din comuna Săcălaz alte materiale pirotehnice. Acestea erau îngropate pe un teren viran, în apropierea unei linii de cale ferată. Bărbatul a indicat procurorilor DIICOT o porţiune de pământ ce prezenta urme recente de săpături. 

In urma săpăturilor executate de către reprezentanţii SAS-Grupa Protehnica, la aproximativ 20 de centimetri sub nivelul pământului a fost descoperit un borcan din sticlă transparentă cu diametru de aprox 12 cm si 18 cm inaltime, prevăzut cu capac de culoare gălbuie, care conţinea două pachete ambalate fiecare în folie de staniol.

Într-unul din acestea s-a găsit o cantitate de material moale de culoare galbena, ambalat în folie de staniol, ce prezenta caracteristicile de exploziv TNT (trinitrotoluen), având o masa de 200 grame, iar in cel de-al doilea pachet s-a găsit un tub ce prezintă caracteristicile unei capse detonante pirotehnice cu o lungime de aproximativ 7 centimetri care avea prinse la capăt două fire electrice de culori roşu şi albastru.

Un pistol şi trei grenade

În apartamentul din Bucureşti, procurorii au găsit arme şi muniţii constând în: 764 cartuşe „17 şi 82", un cartuş „71187", un pistol marca Valtro,  calibru 9 mm, cu încărcător, un dispozitiv ce are caracteristicile unui aruncător de grenade metalic şi trei dispozitive tip grenadă.

Iulian Vasilescu şi Ionuţ Bujor au fost prinşi de poliţişti în noaptea de 25/26.09.2017, în jurul orelor 02:00-03:00, în timp ce încercau să sustragă un seif dintr-o casă de pariuri. Leonte şi Hurbea au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite